Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A WEB ARCHÍVUMOK KÉRDÉSKÖRE KÖNYVTÁRI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A WEB ARCHÍVUMOK KÉRDÉSKÖRE KÖNYVTÁRI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL."— Előadás másolata:

1 A WEB ARCHÍVUMOK KÉRDÉSKÖRE KÖNYVTÁRI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL

2 Kell-e archiválni a weben található dokumentumokat? Naponta több mint 7 millió oldal születik a világban. Folyamatosan tűnnek el oldalak (nincs rá szükség, elavult, betiltották stb.) A weboldalak átlagos élettartama 60 nap. Az összes weblap fele nem idősebb 100 napnál. A.com (üzleti szféra) területen a weblapok 40%-a naponta változik, míg az állami (.gov) és oktatási (.edu) szektorban az oldalak átlagos élettartama négy hónap. A világhálón megjelenő tartalom átlagos élettartama két év. Az URL-ek átlagos élettartama négy év. A tudományos oktatásban használt URL-ek átlagosan ötvenöt hónapig élnek.

3 MIT KELL ARCHIVÁLNI?

4 A valós élet melléktermékeiként értelmezhető információk: például az e- folyóiratok, az e-könyvek, egyéb publikációk stb.

5 A virtuális világ melléktermékének tekinthető információk: elektronikus levelek, web oldalak, chatszobák, blogok stb.

6 A begyűjtés módszerei Manuális (intellektuális tevékenység) Automatikus (websiklók, robot) Vegyes (a kettő együtt)

7 KÜLFÖLDI PÉLDÁK International Internet Preservation Consortium (IIPC) http://netpreserve.org/about/archiveList.php

8 USA http://www.archive.org http://www.archive.org 1996-ban indult San Franciscóban Az archívum gyűjteménye: weboldalak, digitalizált könyvek, zeneművek, filmalkotások, fényképek, televízió-műsorok, számítógépes programok. Gyarapítás: bárki feltölthet dokumentumokat. Begyűjtés: automatikus (Wayback Machine) Creative Commons License alkalmazása Tükör-szerver: az UNESCO támogatásával újraépült Alexandriai Könyvtárban (Egyiptomban), ahol az Internet Archive teljes állománya elérhető.

9 PANDORA Ausztrália PANDORA http://pandora.nla.gov.au/http://pandora.nla.gov.au/ 1996-ban az Ausztrál Nemzeti Könyvtár kezdeményezésére, de több könyvtár együttműködésével jött létre. Szelektív begyűjtés: igényes gyűjtőkör Szabványos katalogizálás  NB-ba bekerülés Begyűjtés (előre meghatározott szempontok szerint automatikus – PANDAS Manuális ellenőrzés

10 Van-e saját internet archívumuk? Van archívum Kísérleti stádiumban Nincs archívum

11 Az irányító intézmények típusa Nemzeti könyvtár Egyetemi könyvtár Egyéb könyvtár Könyvtári együttműködés Más szervezet

12 A használt gyűjtési metódusok

13 A gyűjtéshez használt programok

14 A jogszabályi háttér

15 Az archívumok típusai a hozzáférés szempontjából

16 Kísérletek a MIA létrehozására Ötlete 2006-ban merült fel először. Drótos László: MIA teszt verziója. Szegedi Egyetemi Könyvtár TÁMOP pályázat és keret- megállapodás a NIIF-el és az OSZK-val. A legújabb elképzelés: minden intézmény magának hozzon létre internet archívumot.

17 MIA? MANDA? NAVA? Neumann?????


Letölteni ppt "A WEB ARCHÍVUMOK KÉRDÉSKÖRE KÖNYVTÁRI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL."

Hasonló előadás


Google Hirdetések