Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Digitális/elektronikus/virtuális könyvtár (1) „Falak nélküli könyvtár” – elavult teória, hiszen a tartalmat, katalógust, adatbázist, kiszolgálógépeket.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Digitális/elektronikus/virtuális könyvtár (1) „Falak nélküli könyvtár” – elavult teória, hiszen a tartalmat, katalógust, adatbázist, kiszolgálógépeket."— Előadás másolata:

1 Digitális/elektronikus/virtuális könyvtár (1) „Falak nélküli könyvtár” – elavult teória, hiszen a tartalmat, katalógust, adatbázist, kiszolgálógépeket tároljuk valahol. A ~ fogalmát, gyakran szinonimaként alkalmazzák Különbséget kell tennünk, még ha a terminológia nem is szilárd A meghatározások még a szakirodalomban sem egyértelműek Virtuális kvt. Ez a legkönnyebb meghatározás: Másutt tárolt és hálózaton szolgáltatott/elérhető dokumentumok gyűjteménye + Fontos válfajuk a lelkes szakemberek által összeállított forráskalauzok, linkgyűjtemények, virtuális bibliográfiák, repertóriumok. + Jellemzője: az e-források valamilyen szakmai szempontból való összeválogatása, tematikus linkgyűjteménnyé szervezése Digitális kvt. Nehezebb az elektronikus kvt-től elkülöníteni, nincsenek szigorú határok közöttük.

2 Digitális/elektronikus/virtuális könyvtár (2) + Donald Waters: a digitális könyvtárak olyan szervezetek, amelyek egy meghatározott közösség(ek)nek eszközöket nyújtanak digitális művek gyűjteményeinek eléréséhez. + Ide tartozik a szakosodott személyzet, amely kiválasztja, strukturálja, intellektuális hozzáférésre felkínálja, interpretálja, terjeszti mindezen gyűjteményeket, melyeknek integritását megőrzi, és hozzáférhetőségét a jövőben is biztosítja. Elektronikus kvt. Drótos László: „Olyan intézmény vagy részleg, amely a hagyományos könyvtári tevékenységeket (beszerzés, katalogizálás, kölcsönzés, tájékoztatás stb.) jellemzően számítógépes támogatással, elektronikus dokumentumokat (is) használva végzi” + Hangsúly: a számítástechnika alkalmazása és hogy minden elektronikus formában érhető el. + Célszerű megfogalmazás: a digitális könyvtár az elektronikus könyvtáron keresztül érhető el, annak részét képezi

3 Digitális könyvtári definíciók jellemzők (1) A digitális könyvtárak olyan információ-visszakereső rendszerek, amelyek a könyvtárakat is magukba foglaló információs intézmények integrációját jelentik. Jellemzőik: Ezek digitális objektumok menedzselt gyűjteményei. A digitális objektumokat koherens módon teszik elérhetővé, olyan szolgáltatásokkal támogatva, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a felhasználók más könyvtári anyagokhoz hasonlóan visszakereshessék és felhasználhassák ezeket a forrásokat. Úgy kezelik a digitális objektumokat, mint hosszú távra szánt, stabil forrásokat, és megfelelő folyamatokat alkalmaznak, hogy minőségüket és megőrzésüket biztosítsák. Számos információforrás: szövegtől a képig, a hangtól a videóig, Felhasználóik bárhol a világon lehetnek. Eltérő szintű szolgáltatások: helyi és a távoli felhasználók számára.

4 Digitális könyvtári definíciók jellemzők (2) Felhasználóik személyre szóló gyűjteményeket alakíthatnak ki maguknak. Egyszerre több felhasználó is használhatja ugyanazt az információforrást, ami a hagyományos könyvtárakban nem lehetséges. Tulajdonjogi paradigmaváltás: a könyvtár sokszor olyan forrásokhoz nyújt hozzáférést, amely nem a tulajdona. A birtoklás helyébe az elérés lép: A könyvtár a saját tulajdonában lévő anyagok mellett fizikai helyén kívül, a hálózaton található digitális dokumentumokhoz is hozzáférést nyújt. Könyvtáros: A hagyományos képességek  információs és kommunikációs technológiák ismerete is szükségessé válik. Állomány: lehetnek digitálisak és digitalizáltak. Hátrány: A digitális dokumentumok csak speciális technológiák segítségével olvashatók, ami megnehezíti megőrzésüket.

5 Digitális könyvtári definíciók jellemzők (3) Gyűjtemény: A digitális könyvtár dokumentumai lehetnek: a könyvtárban előállított, és a könyvtáron kívül, mások által előállított források. Azok a dokumentumok, amelyek nem az adott könyvtárból származnak, lehetnek: free és/vagy térítés ellenében igénybe vehető dokumentumok. Származás szerint lehetnek: a neten szabadon hozzáférhető (nem- könyvtári), könyvtárakból származó vagy kereskedelmi forrásokból származó dokumentumok. A digitális könyvtár elektronikus dokumentumai lehetnek eleve digitális dokumentumok, digitalizált dokumentumok. Ezek a dokumentumok lehetnek: (bibliográfiai) adatbázisok, teljes (elektronikus) dokumentum, amely lehet szöveg és multimédia. A digitalizált dokumentumok digitalizálás útján jönnek létre, azaz létrehozásukkor más hordozón már megjelent műveket alakítunk át számítógéppel olvasható formába.

6 Egy elektronikus könyvtár felépítése Szelektív archiválás (gyűjtőkör) Archiválás több forrásból: - Internet - Kiadókkal való megegyezés - Szerzőktől való begyűjtés + engedélyek - CD-ROM - Saját digitalizálás Szöveg- és minőség-ellenőrzés Karakter-konverzió (ISO-8859-2, UNICODE) Formátum-konverzió (HTML, PDF) Digitális könyvtári definíciók jellemzők (4)

7 Külföldi tárhelyek és törekvések (1) Internet Archive - http://www.archive.org/ (Nonprofit, audio, kép, kutatókat szolgál, téma-, idő-, szerzői abc…)

8 Külföldi tárhelyek és törekvések (2) Project Gutenberg - http://www.gutenberg.org/ (47 ország/30ezer kötete, önkéntesek, papiralapról, sok formátum)

9 Külföldi tárhelyek és törekvések (3) The European Library (TEL) - http://search.theeuropeanlibrary.org/ (2005-től, Holland, 9 nemzeti Kvt – ma 50, tézis/doktorik is vannak)

10 Külföldi tárhelyek és törekvések (4) Europeana - http://www.europeana.eu (Európai, 6 millió kép/audio/txt, + videók – kezdeti fagyások)

11 Külföldi tárhelyek és törekvések (5) World Public Library - http://worldlibrary.net/ (750ezer, téma és abc rendi keresés, kis tagdij, sok szerzői jogsértő)

12 Külföldi tárhelyek és törekvések (6) Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes - http://www.cervantesvirtual.com/ (1999-től, ibéro-hispáno, napi 80ezer kérés érkezett az 1. évben, )

13 Külföldi tárhelyek és törekvések (7) Bartleby.com - (1993-tól, angol, lexikonok+encyc., költészet, töri, biblia, ír, ausztrál,)

14 Külföldi tárhelyek és törekvések (8) Catalogue of Digitized Medieval Manuscripts (Középkori Kéziratok Digitalizált Gyűjtemény) - http://manuscripts.cmrs.ucla.edu/ (2008-tól, 561 szerzőtől/1319 tétel, 34 nyelvű, 129 kvt,

15 Magyarországi tárhelyek és törekvések (1) Magyar Elektronikus Könyvtár - http://mek.oszk.hu/ (1994-től egyéni, 1995- NIIF, 1996 = MEK1.0, 2001-től OSZK) A tartalom szakmailag ellenőrzött LEGÁLIS

16 Magyarországi tárhelyek és törekvések (2) Elektronikus Periodika Archívum (EPA) – http://epa.oszk.hu/ (2003-tól gyarapítják, időszaki kiadványok, 2004-től látható) A tartalom szakmailag ellenőrzött LEGÁLIS

17 Magyarországi tárhelyek és törekvések (3) OSZK Digitális Könyvtár (OSZKDK) – http://oszkdk.oszk.hu/ (2008-tól, főleg kötelespéldány szolgáltatás, de böngészhető is) A tartalom szakmailag ellenőrzött LEGÁLIS

18 Magyarországi tárhelyek és törekvések (4) Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) – (2007-től Petőfi Irodalmi Múz.) http://www.pim.hu/object.bbcf3eee-0f5f-4ba8-8225-746a090962d9.ivy 1998 tavaszán jött létre az NKA akkori elnöke kezdeményezésére Legújabbkori és kortárs magyar irodalom alkotásainak digitalizálása Élethosszig tartó szerződésekkel fizetett felhasználási díj Alkotói támogatás és jogszerű digitális felhasználás összekapcsolása Európában egyedülálló ez a modell 1998 óta valamennyi kulturális kormányzat támogatta. A tartalom szakmailag ellenőrzött LEGÁLIS

19 Magyarországi tárhelyek és törekvések (5) Bibliotheca Hungarica Internetiana (BHI) – (1998-2006) Önálló elérése már megszűnt: http://www.bhi.hu/ A Neumann János Digitális Könyvt. egykor kiemelt projektje volt Klasszikus magyar irodalom kritikai- és népszerű kiadású művei 2006-ig elkészült mintegy 400 kötetet 2007-ben integrálták az OSZK MEK állományába A tartalom szakmailag ellenőrzött LEGÁLIS

20 Magyarországi tárhelyek és törekvések (6) Bibliotheca Corviniana Digitalis – (http://www.corvina.oszk.hu/) Cél: digitális eszközökkel virtuálisan visszaállítani Mátyás király egykori könyvtárát, könyvtár tudományos feldolgozását és az eredmények online publikálását, könyvtár népszerűsítését (2001-től) Digitalizálták a cseh és horvát nemzeti könyvtár corvináit is 2003 szeptemberében a digitalizált corvinák száma 53 darab volt, addig 8200 oldalt digitalizáltak, 6 db corvina volt elérhető, melyek összmérete meghaladta a 30 GB-nyi anyagot. 15 ország gyűjteményének hiteles corvina címlistája érhető el, 37 db teljesen digitalizált és leírással elérhető corvina van fent, ezen kívül elérhető még 55 darab corvinának a leírása. A tartalom szakmailag ellenőrzött LEGÁLIS

21 Magyarországi tárhelyek és törekvések (7) A Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma (MTD@) - http://mtdaportal.extra.hu/ - (2003-tól magán, sajtó és könyvanyag, ingyenes, főleg szociológia)

22 Magyarországi tárhelyek és törekvések (8) Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtárat a HIK oldalán (KFDT) - http://www.tankonyvtar.hu/ - (2005-től, folyóirat, ábra, illusztráció, könyv, tan- és szakkönyv)

23 http://ip.gallup.hu/pedszakirod.htm A tartalom szakmailag ellenőrzött LEGÁLIS

24 „Szürke” LEGÁLIS A tartalom szakmailag ellenőrzött

25 „Szürke” LEGÁLIS A tartalom ellenőrzése bizonytalan

26 ILLEGÁLIS Ellenőrizetlen tartalom

27 ILLEGÁLIS Ellenőrizetlen tartalom

28


Letölteni ppt "Digitális/elektronikus/virtuális könyvtár (1) „Falak nélküli könyvtár” – elavult teória, hiszen a tartalmat, katalógust, adatbázist, kiszolgálógépeket."

Hasonló előadás


Google Hirdetések