Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁMOP 5.4.4-09/2-A-2009-0011 „Szociális képzések fejlesztése, szakemberek képzése, továbbképzése és készségfejlesztése valamint a helyi fejlesztési kapacitások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁMOP 5.4.4-09/2-A-2009-0011 „Szociális képzések fejlesztése, szakemberek képzése, továbbképzése és készségfejlesztése valamint a helyi fejlesztési kapacitások."— Előadás másolata:

1 TÁMOP 5.4.4-09/2-A-2009-0011 „Szociális képzések fejlesztése, szakemberek képzése, továbbképzése és készségfejlesztése valamint a helyi fejlesztési kapacitások megerősítése” című pályázat szakmai tartalmának rövid összegzése Mátészalka, 2011.06.28

2 A pályázat címe Szociális és gyermekjóléti szakemberek kompetencia-fejlesztése a Mátészalkai kistérségben

3 Megvalósítás Kezdő dátum: 2010. április 05. Záró dátum: 2011. október 05. Konzorcium vezetője: Szatmári Többcélú Kistérségi Társulás Partnerek: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat „Viktória” Ápoló-Gondozó Otthona és Észak-alföldi Regionális Szociális Fejlesztő, Tanácsadó és Módszertani Központ Debreceni Egyetem Szatmári Kistérségi Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézményi Társulás Mátészalka Szatmári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Társulás Nagyecsed Szatmári Kistérségi Egyesített Szociális Intézmények Vaja „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesület

4 A programmenedzsment team tagjai  Programmenedzser: Csernyik Dóra területfejlesztési menedzser  Szakmai vezető: Cserbán Józsefné szakvizsgázott szociálpolitikus /intézményvezető  Pénzügyi vezető: Angyal Istvánné közgazdász / pénzügyi koordinátor

5 Fejlesztendő területek A szükségletfelmérés alapján két fontos fejlesztendő területet állapítottunk meg. Egyrészt a pszichológiai problémákkal küszködő, a szociális ellátásban részesülő fiatalok, illetve fiatal felnőttek szakszerű segítése, másrészt a szociális felsőfokú képzés terepgyakorlati rendszerének fejlesztése.  Pszichológiai problémák kezelését támogató kompetenciafejlesztés  Terepgyakorlat módszertanának fejlesztése

6 Hosszú távú és közvetlen célok A Mátészalkai Kistérségben lévő szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások színvonalának és hatékonyságának javítása a fiatalok és fiatal felnőttek pszichiátriai betegségeinek és problémáinak kezelését illetve megelőzését segítő hatékony, modern támogató rendszer kialakításával, valamint a tereptanári képzés és gyakorlat továbbfejlesztésével. Szoros együttműködés kialakítása szektorok között a kistérség szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások hatékonysága érdekében. A pszichiátriai problémákkal küzdő, a szociális, gyermekjóléti, valamint a gyermekvédelmi szolgáltatások bármely területén megjelenő ügyfél hatékony segítéséhez, támogatásához szükséges ismeretek elméleti és gyakorlati átadási és kipróbálása. A tereptanári képzés fejlesztése, új tereptanári helyszínek kialakítása, illetve terepképzések beindítása a bevont intézményekben. A terepképzések során a hallgatók elsajátítják az adott szolgáltatatást igénybe vevő, pszichológiai problémákkal küzdő ügyfelek hatékony segítésének módszertanát.

7 Elvárt eredmények Létrejön szinergiahatás a különböző szektorok együttműködése, illetve a két képzési irány összekapcsolása révén Egy együttműködési szakmai hálózat létrejön a céloknál felsorolt szereplők részvételével. Ennek keretében együttműködési szerződések kerülnek aláírásra, legalább kettő Fejlesztésre kerül a kistérségi szociális szolgáltatásfejlesztési koncepció. A koncepcióba beépül e program keretében kidolgozott képzés terve (1 képzési terv). Min. 30 szakember képzésére sor kerül a kistérségi szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szakemberek részvételével, ennek kapcsán demonstrációs projektek megvalósítása Kialakításra kerül 1 tereptanár képzés módszertan és tematika, amely alapján min. 20 szakember képzésére kerül sor. Elkészül 1 módszertani kézikönyv és adminisztrációs rendszer A kidolgozott módszertan segítségével a végzett tereptanárok közül 15 terepképzést tart, 5 intézményben, legalább 70 hallgató részére.

8 A projekt közvetlen célcsoportja A kompetenciafejlesztésben (30 fő), illetve a tereptanári képzésben (20 fő) részt vevő szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szakemberek, illetve önkéntesek. A terepgyakorlaton részt vevő leendő szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szakemberek (70 fő). A projektben konzorciumi tagként résztvevő intézmények dolgozója, akik a szervezetfejlesztés révén hatékonyabban tudják a feladataikat ellátni. A tereptanárképzés fejlesztés eredményét felhasználó érintett főiskolai oktatók A kiválasztott önkéntesek, akik részt vettek a fiatalokat és fiatal felnőtteket támogató projektekben (kb. 15-20 fő) A demonstrációs projektek különféle tevékenységeibe bekapcsolódó 80-100 veszélyeztetett fiatal. A helyi közösség más fiatal vagy olyan polgárai, akik készek odafigyelésükkel, támogatásukkal kiegészíteni a gondokkal küzdő fiatalok felé nyújtott szolgáltatásokat.

9 A projekt közvetett célcsoportja A projekt eredményeit hosszú távon azok a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatás ügyfelei, akik különböző pszichológiai problémákkal küzdenek, illetve annak veszélyének vannak kitéve. Az érintett ügyfelek családjai.

10 A program fő tevékenységelemei Szakmai fejlesztés I. 1. Együttműködés kialakítása a pályázati célok elérése érdekében Integrált szervezeti modell kialakítása, amely a fenntartó önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek és önkéntes csoportok együttműködésén alapul: Elméleti és gyakorlati szakemberek közötti együttműködés, tudástranszfer Együttműködés a terepgyakorlatok kialakításában A közösség és az önkéntesek bevonása (15-20 fő)

11 A program fő tevékenységelemei Szakmai fejlesztés II. 2. Szükséglet és igényfelmérés A kistérségben melyik szolgáltatás ügyfelei, milyen mértékben érintettek a pszichológiai problémák területén, illetve mekkora a veszélyeztetettségük, melyik területen milyen kompetenciák fejlesztése indokolt, kiknek a bevonása indokolt, stb. 3. Pszichológiai problémákkal küzdő fiatalok közösségi beilleszkedését segítő programok kialakítása (kompetenciafejlesztő) képzési program Elmélet: A program keretében a kistérségi szakemberek (30 fő) képzésére kerül sor, melynek során megtanulják, hogyan kell előkészíteni, kialakítani egy jól működő, „szociálpszichiátriai”, fiatalok és fiatal felnőtteket támogató integrált szolgáltató rendszert. Gyakorlat: A képzésben részt vevők, trénerek szakmai támogatásával demonstrációs projekteket valósítanak meg. A projektek a régióban élő, fiatalok és fiatal felnőtteket támogató szolgáltatások javítására irányuló kezdeményezések.

12 A program fő tevékenységelemei Szakmai fejlesztés III. 4. A területen elérhető képzések terepgyakorlati rendszerének fejlesztése: A terepgyakorlati rendszer fejlesztése magába foglalja az intézményi együttműködés rendszerének kialakítását, minősítési és értékelési rendszer kidolgozását, rendszeres tapasztaltcsere módszerének kialakítását, a terepoktatáshoz kapcsolódó szak- és adminisztrációs anyagok kidolgozását, előállítását. 5. A kompetenciafejlesztésben résztvevő szakemberek kiválasztása, egyéni képzési tervek kialakítása 6. A tereptanári képzés lebonyolítása 7. A kompetenciafejlesztő képzés 8. Terepgyakorlat lebonyolítása. Ennek keretében a hallgatók bekapcsolódnak a fent említett demonstrációs projektek végrehajtásában 9. Szervezetfejlesztése: a projekt során kifejlesztett módszerek, kompetenciák, kapcsolati tőke beépítése a mindennapi működésbe. 10. Szolgáltatásfejlesztési koncepció korrekciójának végrehajtása.

13 A program fő tevékenységelemei Eredmények továbbvitelének előkészítése 1. Kistérségi fejlesztési szeminárium előkészítése Szakmai fenntarthatóság: Az eredmények, tudások, kompetenciák a program befejezése után is megmaradnak, az intézmények rendelkezésre állnak. Olyan modell bemutatására, elsajátítására kerül sor, amely a legújabb kutatások eredményeire épül, a hatékonysága bizonyított A kifejlesztett, továbbadott módszerek, szellemi termékek innovatívak Értékelési és minőségfejlesztési rendszer bevezetése és működtetése segítségével mérhető a hatékonyság, megtalálhatók azok a pontok, ahol fejlesztésre szorul az adott módszer

14 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "TÁMOP 5.4.4-09/2-A-2009-0011 „Szociális képzések fejlesztése, szakemberek képzése, továbbképzése és készségfejlesztése valamint a helyi fejlesztési kapacitások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések