Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, 2010. október 13.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, 2010. október 13."— Előadás másolata:

1 Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, 2010. október 13.

2 Bevezetés Szubjektív megítélés Egy cég tapasztalatai alapján Nem csak a közvetlen működésről szólok, hanem egyéb szélesebb összefüggésekről

3 Bevezetés A nagyprojektek finanszírozása, tulajdonosi összetétele. A tervezési és kivitelezési időszak. A megvalósult létesítmény funkciói. Ki üzemeltesse? Költségek. Díjak meghatározása. Kintlévőségek kezelése.

4 A nagyprojektek finanszírozása, tulajdonosi összetétele Hely meghatározás (lerakó, átrakó(k)). Társulások rendezett jogi helyzete. A társulások tagjainak tulajdonosi kapcsolata, társuláson belüli anyagi kötelezettsége (önerő biztosításának alapja, mikéntje). Előnyök rögzítése. A megvalósult beruházás tulajdoni viszonyai, amortizációs költségek fedezete.

5 A tervezési és kivitelezési időszak A leendő üzemeltető bevonása a tervezésbe, és kivitelezésbe. Gép, edényzet beszerzésénél is.

6 A megvalósult létesítmény funkciói Lerakás. Mechanikai, biológiai előkészítés. Szelektív válogatás. Komposztálás. Hulladék hasznosítás.

7 Ki üzemeltesse? Üzemeltető kiválasztásának szempontjai (külső társaság bevonása, vagy saját alapítású). Üzemeltető cégben a tulajdonviszonyok meghatározásának szempontjai. Elvárások rögzítése. Kedvezmények meghatározása (idősek, egyedülállók, üdülők stb.)

8 Üzemeltetési költségek Hulladékgyűjtés költségei. Lerakás költségei. Szelektív gyűjtés, válogatás költségei. Komposztálás költségei. Lomtalanítás költségei. Újrahasznosítás költségei, bevétele.

9 Díjak meghatározása Díjkalkuláció (64/2008. korm. Rend.) Elfogadási folyamat. Elfogadott rendeletek sorsa (megkapja-e az üzemeltető?) El nem fogadott díj esetén mit tegyen az üzemeltető?

10 Díjkalkuláció Egytényezős (a gyűjtés, szállítás költsége többszöröse az elhelyezési díjnak, ez az arány sok tényezőtől függ.) Összetevői:  Elhelyezési költségek  Gyűjtési, szállítási költségek  Egyéb költségek Az állandó költségek többszöröse a változó költségeknek, amik az alapdíj alapjául szolgálnak. Kéttényezős (a kormányrendelet alapdíjként a költségek 40 %-át engedi elfogadni!)

11 Elfogadási folyamat Az ügyvezetés előterjesztése alapján:  A társaság tulajdonosi köre (taggyűlés)  Társulás vezetése  Képviselőtestületek Ha az ügyvezetés előterjesztése nem kerül elfogadásra, jogi útra terelés?

12 Kintlévőségek kezelése Lakossági kintlévőségek kezelése. Közületi kintlévőségek kezelése. Tulajdonosi kintlévőségek kezelése!!!

13 Összefoglaló megállapítások Az újonnan épült lerakók díjait kormányrendelet szinten kellene szabályozni (az amortizációs költségek megtérülése érdekében). A lerakó üzemeltetésének és a gyűjtés-szállításnak nem feltétlen kell egy társaságon belül maradnia. Gondosan kell eljárni az üzemeltető társaság alakításánál. Törvényt kellene módosítani, a díjelfogadásról.

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, 2010. október 13."

Hasonló előadás


Google Hirdetések