Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Tények a munkaerőpiaci helyzetről Ki veszélyezteti a foglalkoztatás stabilitását? 2003. január.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Tények a munkaerőpiaci helyzetről Ki veszélyezteti a foglalkoztatás stabilitását? 2003. január."— Előadás másolata:

1 Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Tények a munkaerőpiaci helyzetről Ki veszélyezteti a foglalkoztatás stabilitását? 2003. január 17.

2 Hanyatló munkaerőpiac: 2001-ben előbb nőtt az inaktivitás, majd megállt a foglalkoztatás növekedése, sőt decemberben 80 ezerrel kevesebb volt a foglalkoztatott, mint egy évvel korábban. A helyzet 2002-ben tovább romlott. Eközben folytatódott a munkanélküliség mérséklődése (a nyilvánosság előtt természetesen csak ez jelent meg). A csökkenő foglalkoztatás és csökkenő munkanélküliség együtt azt jelezte, hogy nemcsak azok lettek kevesebben, akiknek van munkájuk, hanem azok is, akik szeretnének dolgozni, és keresnek is munkát. A munkaerőpiaci zavarokban döntő szerepe volt: a minimálbérek kétszeri – a gazdasági konjunktúra megtorpanásának időszakában elhatározott – emelésének, a forint sávszélesítése időzítésének és módjának, a nemzeti valuta tartós felértékelésének. Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Az örökség

3 A következmény A munkaerőköltségek gyors emelkedése, a magyar munkaerő versenyképességének csökkenése, egyre nehezedő külpiaci feltételek mellett. Az exportfeltételek romlása. A multinacionális cégek fokozatos alkalmazkodása a megváltozott helyzethez. Kutatóintézetek és szakértők jelzése a bérpolitikai, a monetáris döntésekkel egy időben : a gazdaságban és munkaerőpiacon középtávon negatív hatásokra kell számítani. A hátrányok csökkentését célzó offenzív gazdaságpolitika hiánya. Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért

4 A Medgyessy kormány ellenlépései - gazdaságpolitikai intézkedések a vállalkozói adóterhek csökkentése: kedvezőbb osztalékadózás, EVA bevezetése, kisvállalkozói kedvezmény kiterjesztése; az EU szabályaival harmonizált fejlesztési adókedvezmény kidolgozása; az EU versenyfejezetének kedvező, a nagyberuházók adókedvezményeit pozitívan érintő lezárása; adómentes fejlesztési tartalékképzés, előrehozott amortizáció lehetőségének megteremtése; Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program meghirdetése: a Széchenyi Terv folytatása; infrastruktúra fejlesztés, autópálya építés; növekvő területfejlesztési támogatások, célzott programok; beruházás-ösztönzési program. Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért

5 A Medgyessy kormány ellenlépései - a minimálbér terheinek mérséklése Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató 2003-ban úgy emelkedik 6000 Ft-tal a minimálbér nettó összege, hogy közben a munkaadók terhei nem növekednek, sőt, az egészségügyi hozzájárulás csökkentése révén havi 1050 Ft-tal mérséklődnek.

6 A Medgyessy kormány ellenlépései - a bérek adóterhelésének csökkentése Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Az adójóváírás növelése, igénybevételi lehetőségének kiterjesztése és az adósávok szélesítésének együttes hatására hosszú évek óta először 2003-ban gyorsabban fog emelkedni a dolgozók nettó keresete, mint a bruttó, vagyis mint a munkáltatók bérköltsége. Ennek eredményeképpen már 3 %-os bruttó keresetnövekedés mellett 9,7 %-kal emelkednek a nettó keresetek.

7 A Medgyessy kormány ellenlépései - foglalkoztatáspolitikai intézkedések Több pénz munkaerőpiaci támogatásokra és programokra: 4 milliárd forintos pályázat munkahelyteremtő beruházások támogatására; 5,6 milliárd közmunka-programokra; a távmunka program folytatása. Komplex programok a szerkezetváltással érintett dolgozók számára: kihelyezett munkaerő-szolgálati irodák; munkaerő-kölcsönzés – állami garanciával; vállalati foglalkoztatási társaságok támogatása. Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért

8 Javuló aktivitás: - ismét emelkedik a foglalkoztatottak száma Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Megállt a munkaerőpiaci helyzet romlása, sőt - a KSH módszertannak megfelelő számítások szerint - novemberben 45 ezerrel volt több a foglalkoztatottak száma, mint egy évvel korábban.

9 Javuló aktivitás: - többen keresnek munkát Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Növekvő foglalkoztatás mellett a munkanélküliség tapasztalható növekedése alapvetően az aktivitás, a munkakeresés fokozódásának a jele.

10 Javuló aktivitás: - kevesebben hagyják el a munkaerőpiacot Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató 80 ezer fővel kevesebb az inaktív a munkavállalási korúak között.

11 Ellentétes hatások a versenyképességre Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A befektetői bizalom jele a fokozódó szerkezetváltás: az alacsonyan kvalifikált és bérezett munkaköröket magasabb képzettséget igénylő és nagyobb keresetet biztosító tevékenységek váltják fel. A tagjelölt országok közül csak Magyarországon csökkennek a fajlagos bérköltségek a versenyszférában, mintegy 5%-kal, valamennyi többi országban növekednek, a legkevésbé Szlovákiában, 1,5, a legnagyobb mértékben Litvániában, 13,8%-kal. (A Bécsi Gazdasági Összehasonlító Tanulmányok Intézetének elemzése alapján.) A forint árfolyamának tartós felértékelése, illetve a nemzeti valuta körüli bizonytalanságok azonban felmorzsolhatják a bizalmat.


Letölteni ppt "Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Tények a munkaerőpiaci helyzetről Ki veszélyezteti a foglalkoztatás stabilitását? 2003. január."

Hasonló előadás


Google Hirdetések