Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Title Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Title Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN."— Előadás másolata:

1 Title Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN

2 Zoltán Fodor – Fodor Zoltán válaszai 22010-08-20 Mikrórészek 1 A quark-gluon-plazma és nem plazma modellek közti különbség: –QGP esetén kialakul egy közbenső fázis és lehűléskor az kristályosodik ki /hadronizálódik/, a szabadon mozgó quarkok teljesen szabadon választanak maguknak társakat. Érdekesség: a 3 quarkot tartalmazó barionok száma nem változhat. –A detektált részecskék csak az egymás utáni egymástól teljesen független ütközések összege. Kérdés a már ütközésen átesett nukleonok milyenek az ütközés után, hogyan magyarázhatjuk meg a kollektív viselkedést?  Nem elegendő egyszerűen megnézni, hogy milyen irányban milyen részecskék keletkeztek, hanem korrelációkat is keresünk. Ezeket azonban sokkal könnyebb megmérni, mint megmagyarázni.

3 Zoltán Fodor – Fodor Zoltán válaszai 32010-08-20 Ütközési energia A keletkezett anyag tulajdonságai Az erősen kölcsönható anyag tulajdonságai, a hadron anyagból a quark gluon plazmába való fázisátalakulásnál A melegítési folyamat a maganyagnál is hasonló Q (heat added) 100 0 A gőz melegítése Víz forralása, gőz előállítása A víz melegítése temperature ( o C) Jég NA49-future

4 Zoltán Fodor – Fodor Zoltán válaszai 42010-08-20 Mikrórészek 2 A TCV-ben a plazma és a QGP között van-e hasonlóság? – Mindkettőben töltött részecskék mozognak – A TCV-nél csupán plazma esetén a részecskeszám nem változik, csak a határfelületen való kilépéssel – A QGP-nél nincs ilyen megmaradás, a hőmérséklete sokkal magasabb, nem tudjuk egyben tartani.

5 Zoltán Fodor – Fodor Zoltán válaszai 52010-08-20 Gy o rs í t ó k, detektor ok Az ütközések után keletkező részecskék mennyire károsítják az érzékelőket? –Általában az integrált detektált részecske számtól függ. –Félvezető detektorokat akár havonta is kell cserélni –Gázdetektoroknál a működési munkaponttól függ, pl. az NA61-es TPC-éknél eddig nem észleltünk öregedést, míg a nyalábban lévő detektorokat már többször kellett cserélni.

6 Zoltán Fodor – Fodor Zoltán válaszai 62010-08-20 Öregedése a szállaknak

7 Zoltán Fodor – Fodor Zoltán válaszai 72010-08-20 Gy o rs í t ó k, detektor ok A trigger működése: –Egyszerű esetben ÉS és VAGY kapukból felépített logikai rendszer –Modernebb FPGA logikával megvalósítva ugyanaz /FPGA programozható logikai áramkör /pl. NA61/ –Többszintű esetén az elsőlépcső általában az előbb említett, majd pedig az adatok egy részét kiolvassák és ebből gyors logikai áramkörökkel kiválasztják a szükséges eseményt –Ha az archiválás okozza a szűk keresztmetszetet, akkor ezután kiolvassák az összes információt és egy gyors esemény feldolgozással döntik el, hogy meg kell-e őrizni. Ehhez már általában egy számítógép farm kell. /Az ALICE-nál 400-800 maximális teljesítményű több processzoros gépből áll./ –Modern technológia: trigger mentes adatfelvétel, és utána az adatfolyammal párhuzamos döntések/ redukcióra mindenféleképpen szükség van, a detektorok több adatot szolgáltatnak, mint amennyit rögyíteni tudunk.

8 Zoltán Fodor – Fodor Zoltán válaszai 82010-08-20 Kísérletek az LHC mellett Különböző vizsgálatokhoz különböző detektorok kellenek


Letölteni ppt "Title Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN."

Hasonló előadás


Google Hirdetések