Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar Irodalmi Tématérkép

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar Irodalmi Tématérkép"— Előadás másolata:

1 Magyar Irodalmi Tématérkép
Készítette: Herczeg Renáta & Gárdonyi Gábor

2 Mi is az a Topic Map technológia?
ISO/IEC szabványcsalád Az ismeretek, a dokumentumok és a metaadatok rendszerezésére kifejlesztett technológia. Tudásreprezentációs eszköz, amely az információt "témák vagy fogalmak" és az őket összekötő "kapcsolatok vagy összefüggések" formájában közvetíti. Szinonima: fogalmi háló, tudásbázis. Alkotóelemei: Topics, Associations, Occurences A tématérkép tudásreprezentációs eszköz, amely az információt "témák vagy fogalmak" és az őket összekötő "kapcsolatok vagy összefüggések" formájában közvetíti. A tématérképek vizualizálják az információkat és összefüggéseiket. A tématérkép technológia lényege, hogy a keresett témával kapcsolatban álló asszociációk is megjelennek, illetve csoportba vannak rendezve az információk. A topic map technológia bármilyen típusú információt összerendez, legyen az muzeális tárgy, vizuális információ, vagy opac-ban lévő tartalom. A találatok klaszterizálva vannak. A tématérkép részei: a témák (topic), asszociációk (associations), és előfordulások (occurences). Az előfordulás az adott téma lelőhelyeit jelenti, tehát azt, hogy hol fordul elő egy konkrét téma, hol van a helye (például egy folyóiratban).

3 A MIT létrehozása Alkotók: OSZK-OTK, OSZK-MEK, Empolis Kft., IHM
Munkafolyamatok Modellezett terület behatárolása Témák, tématípusok meghatározása Asszociáció sablonok meghatározása Témák, asszociációk, előfordulások bevitele Felhasználói felület 1, Országos Széchényi Könyvtár Olvasó- és Tájékoztató Szolgálat: Tartalom elkészítése. 2, Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár Osztály: Adatbevitel, design, szolgáltatás tárolása. 3, Empolis Magyarország Kft: Weboldal elkészítése, programozása. 4, Informatikai és Hírközlési Minisztérium: ITEM-2003 K+F [Kutatás & Fejlesztés] támogatás. Munkafolyamatok: 1, Magyar Irodalom 2, XIX. Század, folyóirat, szellemi csoportosulás 3, Barát, szerző 4, Adatbevitel 5, Arculat megépítése

4 A MIT létrehozásának célja
A hagyományos módszereken túlmutató navigációs módszerek fejlesztése Y generáció Vizualitás, vizuális ingerek előtérbe kerülése Célközönség: Középiskolások és tanáraik A Magyar Irodalmi Tématérkép az Y generáció miatt jött létre, ami Magyarországon az 1990 után születetteket jelenti. Ők azok, akik rögtön a képi világba születtek. Mivel kész képeket kapnak, kevésbé használják a fantáziájukat, tehát képalkotásuk csökevényesebb.

5 A MIT tartalma I. 30 szerző 462 költemény 42 kávéház
68 szellemi csoportosulás 221 folyóirat 17 kötet, antológia 628 egyéb személy

6 A MIT tartalma II. A klasszikus magyar irodalom panteonjából kiválasztott harminc szerző irodalmi munkásságát dolgozza fel. A Topic Map technológiára épül. A témákat különböző szempontok szerint csoportosítja. A témák és asszociációk közti kapcsolatok bidirekcionálisak. A Hálózatos Irodalom a klasszikus magyar irodalom panteonjából kiválasztott harminc szerző irodalmi munkásságát feldolgozó kísérleti rendszer, amely a Topic Map (Tématérkép) technológiára épül. A Magyar Irodalmi Tématérkép a témákat különféle szempontok szerint csoportosítja. A témák és asszociációk között kétirányú (bidirectional/bidirekcionális) kapcsolatok vannak, például szerző és műve között. Az asszociatív osztályozást Paul Otlet találta ki 1934-ben.

7 Kapcsolati gráf reprezentáció: Egy alternatív grafikus nézet, ami a HI Tématérképben való navigációra szolgál. A gráf segítségével összefoglaló témát és témát bonthatunk ki és zárhatunk be, illetve témák közti kapcsolatot, és online elektronikus forrásokat tekinthetünk meg egy grafikus felületen. Topics: Témák/tárgyak Associations: Témák közti kapcsolatok. Occurences: Előfordulások, a téma szempontjából releváns információk.

8 Szerkezeti egységek Témakifejtő Összefoglaló témák Témalista
20 db téma Kulcsszókereső Témalista Betűrendes mutató szűkítés gyanánt Témakifejtő Kapcsolati gráfba való belépés: A kezdőlapon megtalálhatóak az összefoglaló témák, melyek 20 fő kategóriát, témacsoportot jelentenek, ami alapján beléphetünk a rendszerbe. A navigációhoz először ki kell választani egy összefoglaló témát, melyet vagy a listából választunk ki, vagy pedig kulcsszavas keresést alkalmazunk. Ezután a középső keretben láthatóvá válnak a kiválasztott összefoglaló témához tartozó témák. A témák olyan fogalmak, melyek között kapcsolatok állnak fenn. A téma kiválasztása után a jobb oldali keretben a választott témát, a hozzá kapcsolódó témákat és kapcsolatuk megnevezését olvashatjuk. A jobb keret alján találjuk meg a témához tartozó elektronikus forrásokat, ha vannak. A jobb oldali keret jobb felső sarkában találjuk meg a kapcsolati gráf ikonját. A kapcsolati gráfba való belépéshez Java futtatókörnyezet szükséges.

9

10 Hasonló szolgáltatások
KIA: Kortárs Irodalmi Adattár OSZK tezaurusz Liveplasma Grokker Ujiko Fontos megemlíteni, hogy az Ujiko és Grokker csak a technológia szintjén hasonlít. Nem szolgáltat tartalmat, hanem kereshetővé teszi azt.

11 Bibliográfia I. BALOGH Katalin - ZADRAVECZ Istvánné: Workshop a kiskunmajsai Városi Könyvtárban. In: Könyvtári Levelező/Lap, évf. 6. sz p. BARTOS Edina, Kovácsné: A Területi Művelődési Intézmények Egyesületének őszi könyvtári továbbképzése. In: Könyvtári Levelező/Lap, évf. 1. sz p. DRÓTOS László - MOLDOVÁN István: Tíz éves az ország első elektronikus könyvtára. In: Könyvtári Figyelő, évf. 4. sz p. HAJDÚ Ágnes, Barátné: Központban: az információ. In: Könyvtári Figyelő, évf. 4. sz p. HORVÁTH Zoltánné: Taxonómia – az egyezményes nyelvek szerepe és rokonságai – útközben a szemantikus webhez. In: TMT, 53. évf sz p. IGNÉCZI Lilla: Tématérkép belső fejlesztéssel - Vizuális tezaurusz a magyar internet katalógusában. In: TMT, 51. évf sz p.

12 Bibliográfia II. MAGYAR Gábor: Tartalomkezelés a médiakonvergenciában. In: Magyar Tudomány, évf. 7. sz p. MEZEY László Miklós-VAJDA Kornél: Tízéves a Magyar Elektronikus Könyvtár – Interjú Moldován Istvánnal. In: Könyv, Könyvtár, Könyvtáros, évf. 4. sz p. PAJOR Enikő: Tématérkép (topic map) alkalmazások az interneten I. In: Könyvtári Figyelő, 51. évf sz p. PAJOR Enikő: Tématérkép (topic map) alkalmazások az interneten II. In: Könyvtári Figyelő, 52. évf sz p. TÓTH Máté: Tématérképek a könyvtárosképzésben. In: TMT, 55. évf sz p. UNGVÁRY Rudolf: Tezaurusz és ontológia, avagy a fogalmi ismertetőjegyek generikus öröklődésének formalizálása. In: TMT, évf. 5. sz p.

13 Webográfia I. Tématérképek a felsőoktatásban < [2009/05/08] Tóth Máté: Nemzetközi mesterképzés a digitális könyvtárakról < [2009/05/09] Figyelőnet: Internet három dimenzióban < [2009/05/08] International Electrotechnical Commission < [2009/05/08] International Organization for Standardization < [2009/05/08] User navigation in electronic libraries supported by Topic Map based semantic-web < [2009/05/08]

14 Webográfia II. Tématérkép -- látható össze függések a találatok között < [2009/05/08] Kortárs Irodalmi Adattár < [2009/05/08] Elérhető az OSZK új keresőrendszere < [2009/05/08] MEK levelezőlista. < [2009/05/08] OSZK tématérképes tezaurusza. < [2009/05/08 16:50:24] A web láthatatlan része < [2009/05/08]

15 Webográfia III. Topic map applications and implementation < [2009/05/08] Az Omnigator ingyenes topic map modellező szoftvert megalkotók oldala. < [2009/05/08] Topic Maps consortium. < [2009/05/08] The Effects of Topic Map Components on Serendipitous Information Retrieval < [2009/05/08] [XML] Topic Maps < [2009/05/08]


Letölteni ppt "Magyar Irodalmi Tématérkép"

Hasonló előadás


Google Hirdetések