Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HULLADÉKOK A hulladék fogalma: minden olyan gáznemű, folyékony vagy szilárd anyag, amely a keletkezése helyén haszontalan vagy felesleges, zavarja az.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HULLADÉKOK A hulladék fogalma: minden olyan gáznemű, folyékony vagy szilárd anyag, amely a keletkezése helyén haszontalan vagy felesleges, zavarja az."— Előadás másolata:

1 A HULLADÉKOK A hulladék fogalma: minden olyan gáznemű, folyékony vagy szilárd anyag, amely a keletkezése helyén haszontalan vagy felesleges, zavarja az emberi tevékenységet, esetleg károsíthatja az egészséget ill. a környezetet. (Szűkebb értelemben csak a termelés során keletkező folyékony és szilárd melléktermékeket, valamint a fogyasztás során feleslegessé vált tárgyakat tekintik hulladéknak.) Hulladék és szennyezés fogalmi különbségei (a hulladék potenciális szennyező.)

2 Osztályozásuk: A csoportosítás történhet halmazállapot, a keletkezés jellege, a keletkezés helye, anyaga és a keletkezett hulladék környezeti kockázatai alapján. Halmazállapot szerint: • szilárd • folyékony A keletkezés jellege szerint: • gyártási (termelési melléktermékek) • amortizációs (elhasznált termelőeszközök) • fogyasztási (elhasznált termékek) A keletkezés helye szerint: ipari (term. és feld. ip., nukleáris, bányaip., közl., stb.) mezőgazdasági (növényterm-i, állatteny-i) kommunális/települési (háztartási, eü-i, stb)

3 HULLADÉKOKKAL KAPCSOLATOS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK
A Római Klubnál a környezeti probléma  hulladék kérdés. Az urbanizálódás, az ipari növekedés, a „női egyenjogúság” (a vele járó munkába járás), a fogyasztói társadalom modellje mind a hulladékterm. fokozásához vezet. A hagyományos gazdaságokban: nincs csomagoló anyag, szerves anyag komposztba, éghető kályhába, tojáshéj, kevés műanyag, a ruhát és a cipőt a család „végighasználja” stb.  alig keletkezik hulladék. Ma gyorsabban nő a szemét mennyisége, mint a kezelés vagy a feldolgozás lehetősége. Fő okai: népesség növekedés, az egy főre jutó fogyasztás, a technika fejlődése (aránylag gyors. technológiai váltás: pl. számítógépek, tv, gépkocsik, stb. élettartama), a megváltozott fogyasztói magatartás. (presztízs fogy., bóvlik, csomagolás, divat, stb.)

4 „Szemét-törvény”: a gazdaságkori hulladéktermelés az avulás - ún
„Szemét-törvény”: a gazdaságkori hulladéktermelés az avulás - ún. erkölcsi kopás - állandó gyorsulása miatt meghaladja az általános növekedést, tehát minél fejlettebb egy iparág, vagy tevékenységi forma, annál több szemetet gyárt. Más szavakkal: bárminek a fejlődését az mutatja a legbiztosabban, hogy milyen sebesen söpri kukába az általa termelt javakat (Czakó G.)

5 A hulladékkal kapcsolatos problémák:
környezet-egészségügy (járványveszély), környezeti problémák (a környezet szennyezése), mennyiség (elhelyezési gondok), gazdasági problémák (környezeti kár felszámolása, termékminőség), társadalmi vonatkozások (környezetvédő mozgalmak, tudatlanság, hozzáállás)

6 Hosszú távon nincs más lehetőség mint:
- hull. term csökk. (a legolcsóbb szemét, ami nem keletkezik) - újrahasz. - égetés (70-90 %-os térf. csökk, energia)  Az igazi a komplex program: Oregoni példa: 1986 óta hull. újrahaszn törv. Minden nél népesebb településen - beláttatni, hogy ne keletkezzen több hull. - feldolgozni ami nem haszn. közvetlenül újra - energia nyerés - maradékot depóniába.

7 Megoldás: az integrált hulladékgazdálkodás
1. Megelőzés Hosszú élettartamú termékek gyártása Kisebb tömegű termékek gyártása Javítható termékek gyártása, Termékhelyettesítés (úttöltés meddőből) A fogyasztás csökkentése

8 2. Újrahasznosítás természeti erőforrások kímélése, kevesebb hulladék, energiatakarékosság, kisebb szennyezés-kibocsátás Megtakarítható környezetterhelés az eredeti terhelés %-ában típus alumínium acél papír üveg energiafelh levegőszenny vízszennyezés vízfelhasználás bányászati hull

9 Az újrahasznosítás típusai:
újra használat (nincs lényeges fizikai v. kémiai átalakítás) újrafeldolgozás (fizikai v. kémiai átalakítás) újraelőállítás (az átlagosnál mélyrehatóbb kémiai átalakítás pl. műanyagoknál) Feltétele: szelektív hulladékgyűjtés, technológia, másodnyersanyag piaca

10 3. Égetés/termikus megsemmisítés
előnyei (70-90%-os térfogatcsökkenés, energia szolgáltatás) hátrányai (dioxin, Cl vegyületek,  eü problémák) Pirolízis (1-2 ezer oC) Próbálkozás vegyes eredménnyel (Ulm közelében az önkormányzat megunta.) Plazma pirolízis a jövő útja lehet 10-15 ezer oC-on atomokra bontja szét az anyagokat, Gyakorlatilag nincs emisszió, csak két hasznos végtermék (szintézisgáz, kőzetolvadék) ad rész Megoldja a nem lebomló műanyagok és egyéb szerves anyagok kérdést, sőt ezt kiválóan haszn. A veszélyes anyagok megsemmisítésére is használható. Magyaro-i lehetőségek

11 4. Rendezett lerakás Ennek során a hulladékot úgy helyezzük el a földben vagy a föld felszínén, hogy kizárjuk vagy minimálisra csökkentsük a szennyezés valószínűségét. Regionális lerakók kérdése.

12 Hulladékgazdálkodási Törvény (XLIII. /2000.)
A törvény megalkotásáig az egyik legkevésbé szabályozott környezeti probléma, sok-sok gonddal. Meghatározza a hulladékgazdálkodás alapelveit, prioritásait.

13 Világtenger Pl. szemétsziget


Letölteni ppt "A HULLADÉKOK A hulladék fogalma: minden olyan gáznemű, folyékony vagy szilárd anyag, amely a keletkezése helyén haszontalan vagy felesleges, zavarja az."

Hasonló előadás


Google Hirdetések