Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Memória.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Memória."— Előadás másolata:

1 A Memória

2 A Memória Típusai:

3 CMOS Teljes nevén Complementary Metal Oxide Semiconductor. Valójában az alaplapon található, de mivel a memóriák egy specializált változata, ezért helyet kapott ebben a kollekcióban. Speciális feladatkört tudhat magáénak, ugyanis a számítógép beállítási adatait, valamint az aktuális dátum- és idő adatokat tartalmazza. (BIOS)

4 Regiszter. Szintén a memóriák egyik megjelenési formája, adattárolási mivolta miatt láttuk értelmét tárgyalni. A processzoron belül helyezkedik el, és feladatát tekintve byte-nyi információ tárolására szolgál. A regiszterek olyan speciális céllal jöttek létre, hogy az adatforgalmat csökkentsék a memória és a processzor között.

5 Rom típusok: ROM. PROM. EPROM. EEPROM.

6 A gyorsítótár vagy cache
Az átmeneti információtároló elemeket jelenti, melyek célja az információ-hozzáférés gyorsítása. A gyorsítás egyszerűen azon alapul, hogy a gyorsítótár gyorsabb tárolóelem, mint a hozzá kapcsolt, gyorsítandó működésű elemek, így ha ezen területek tartalma korábban már bekerült a gyorsítótárba (mert már valaki/valami hivatkozott rá korábban), az ilyen adatokat nem a lassú működésű területről, hanem a gyors cache tárolóból lehet előhívni.

7 Virtuális memória Mint a neve is takarja, logikai memóriaterület, amelyet elsősorban a Microsoft Windows™ operációs rendszer alkalmaz előszeretettel. A fizikai memória kímélése céljából a winchesteren (később még szó lesz róla) hozhatjuk létre bizonyos terület lefoglalása fejében. Nagyon hasznos, ugyanis nagyméretű háttértároló esetén hihetetlen mennyiségű memóriára tehetünk szert.

8 RAM Teljes nevén Random Access Memory. Véletlen elérésű tár, azaz tetszőlegesen a tartalmát írni és olvasni. Az előbb tárgyalt memóriafajták mindegyike ebbe a csoportba tartozik. Altípusai: DRAM. Teljes nevén Dynamic Random Access Memory. Alacsony teljesítményigényű memóriafajta, amelyet számítástechnikai berkekben ritkán használnak. Tartalmát rövid idő alatt elveszti, ezért azt állandóan, ciklikusan frissíteni kell SRAM. Teljes nevén Static Random Access Memory. Tartalmát sokáig képes biztonságosan megtartani, ezért előszeretettel használják menedzserkalkulátoroknál, illetve olyan területeken ahol nincs lehetőség a rendszeres adatfrissítésre.

9 Memória hierarchia


Letölteni ppt "A Memória."

Hasonló előadás


Google Hirdetések