Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok."— Előadás másolata:

1 A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok lehetnek sikeresek!

2 Az önkormányzatok a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátói Az önkormányzatok a haza jogszabályi kötelezettségeknek megfelelve biztosítják a feladatukká tett /ötv.8§(3), hgt.21§(1), stb/ hulladékkezelési közszolgáltatás megszervezését és fenntartását, sok esetben vállalják a szelektív hulladékgyűjtés fakultatív feladatát a többlet terhek mellett is úgy hogy nincs újra hasznosításnak jelentős bevétele Jogszabályi kötelezettségeik teljesítése érdekében komplex hulladékgazdálkodási rendszerek létrehozására társultak. ( Szerencsés lépés volt ? )

3 A hulladékgazdálkodás önkormányzati erőpróbái A hulladékgazdálkodási rendszerek műszaki és szerződéses problémái Átláthatatlan a Gazdasági társaságok működése Közszolg. szerződések alapján piaci egyeduralom Nincs egységes hulladékhasznosítási jövőkép Szabályozási problémák A hatályos jogszabályok túlzott általánosítása a kötelezettségek meghatározása terén. A nem jogkövető magatartások kétséges jogszabályi kezelése. §

4 Mit szeretne az önkormányzatokon keresztül a lakosság Piaci árak bérekhez való igazítása Rugalmas szállítási paraméterek ( évszakokhoz való gyűjtés,szállítás,ártalmatlanítás ) Szolgáltatási díj egységes csomagtartalma ( kommunális,zöld,lim-lom ) Árak felügyelete valamint összehasonlítása Szabályozás igazságosabbá tétele ( szennyező elv jobb betartása )

5 Mit szeretnének az önkormányzatok Szerződéses kiszolgáltatottság megszüntetése Díjak meghatározására nagyobb időintervallum Költségtényezők jobb átláthatósága Beruházóként nagyobb beleszólás Kötelező eredményszemléletű kimutatás a lakossági és a közületi díjtételek között ISPA rendszerek felülvizsgálata

6 ISPA beruházások probléma körei Beruházáshoz kapcsolódó problémák A kivitelezés időbeli elhúzódásból eredő költségnövekedés  Üzemeltetés kiadása a magánszektor irányába A komplex rendszerek költség növelő elemei: amortizációs költségek megtérülése rövid időn belül szabályozások folyamatos változtatása ( 8 éve még lerakók !) nagyobb szállítási költség. fedezeti pont feletti árdrágulás

7 ISPA beruházások probléma körei Üzemeltetési tevékenységből eredő problémák Ipari hulladékok lerakása a lerakókba kerülő háztartási hulladék 1/3-át teszi ki hamarabb telítődő lerakók ami újabb beruházást indukál eszközökkel való bánásmód szabályozási hiányossága a közületek csak előnyöket élveznek újabb lerakók létesítésére csak az önkormányzat a kötelezett ! A haszon egy jelentős része az üzemeltetőé!!!!

8 ISPA beruházások probléma körei Tulajdonosi viszonyok rendezése: Csak társulásos forma! A közszolgáltatási szerződések: közös üzemeltetés egy gesztori megállapodásával vagy az önkormányzat egyedi megállapodásával. Díj képzés kialakítása során: profit maximalizálásra törekvés vagy 100%-os megtérülésre törekvés.

9 Törvényi és Rendeleti Szabályozási problémák A hatályos jogszabályok túlzott általánosítása a kötelezettségek meghatározása terén JAVASLAT: a szolgáltatási díj pontosabb és részletesebb meghatározása, költségtételek bekorlátozása a díjképzésben 16/2002. (IV.10.) EüM rendelet felülvizsgálata Maximum 5 éves közszolgáltatási szerződés Ne legyen új szabályozás és adó a lerakásra !!!!

10 Szabályozási problémák üzemeltetői részről A nem jogkövető magatartások jogszabályi kezelése Elmaradt szolgáltatási díjak: nagy a közszolgáltatási díjból származó kintlévőség, amit adók módjára lehet behajtani, a behajtás lassú és sokszor adatvédelmi problémákat is felvet, így a díjak tovább emelkednek. Javaslat a kintlévőségek kezelésére: törlesztő részletek kialakítása mindennemű jövedelemre, bevételre vagyis a segélyekre is, rendeleti szabályozásban.

11 A jövőbeni szabályozás mellett is legyen életképes!!!

12 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Schmidt Jenő a TÖOSZ elnöke


Letölteni ppt "A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések