Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos."— Előadás másolata:

1 © 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos

2 © 2007 GKIeNET Kft. 2 Miért kell beszélnünk a Green IT-ről?  Minden tevékenység nyomot hagy a környezeten. Az, hogy mikor figyelünk fel a hatásokra – függ az érintettség közvetlenségétől – a kritikus értéktől és – a növekedési dinamikától.  Néhány tevékenység, ahol már lefutott az első hullám – fosszilis fűtőanyagok felhasználása, – CFC-gázok.  Az IT-nek a gazdaságban betöltött szerepe meghaladta a kritikus tömeget, és további komoly növekedés várható. – mintegy 1,5 milliárd ember használja az internetet, ami a 2000-ben használók létszámának 3-szorosa, – a személyi számítógépek száma meghaladta az 1 milliárdot és 2014-re megduplázódik, – 30 millió szerver működik a világban, – ezeknél kritikus az energiaellátás megoldása (biztonsági szempontok és energiavesztés), – Működés közben rengeteg hőt termelnek, így a hűtés is külön energiát igényel.

3 © 2007 GKIeNET Kft. 3 Melyek a legfontosabb kérdések a témában?  Környezetbarát IT-eszközök – 2004-ben elkészült az első ólommentes adatlap – szigorú szabályozás az összes eszközre vonatkozóan (monitorok)  Felhasznált energia mennyisége – a világ energiafelhasználása évente 139 eTWh – ennek alig 1%-a származik megújuló energiaforrásokból – ennek több, mint 0,3%-át felemésztik a szerverparkok  Elektronikus hulladék – évente 186 millió PC-t selejteznek le – évente 20-50 millió tonna számítástechnikai hulladék keletkezik – Magyarország összes szilárd hulladéka 4-5 millió tonna

4 © 2007 GKIeNET Kft. 4 Kik a legfontosabb érintettek?  Új megoldásokat keres a szerverfarmok üzemeltetésére  Konszolidálja a szerverparkját, virtualizációs megoldásokat használ  Energiatakarékos szerverekkel vásárol  Ügyel a PC-k kikapcsolására, gondoskodik a hulladék megfelelő kezeléséről Ez miben nyilvánul meg?  A Sun Microsystemssel együttműködésben 2007-ben indítottunk kutatássorozatot  Eddig két vizsgálat készült – Eco-tudatosság a banki szektorban – Eco tudatosság a középvállalatoknál  A harmadik kutatás előkészítés alatt Hazai kutatások a témában?

5 © 2007 GKIeNET Kft. 5 Néhány eredmény a banki kutatásból  Környezetbarát IT-eszközök – passzív szemlélet jellemző (az új eszközök biztosan ilyenek)  Felhasznált energia mennyisége – Nem célzott tevékenység – A konszolidáció mindenütt jellemző, és a virtualizáció is gyakori – DE a többség véleménye szerint az üzemeltetési költségek arányában nem jelentős az energiaköltség – Az informatikai vezető teljesítményének mérési szempontjai között nem szerepelnek az üzemeltetési költségek  Elektronikus hulladék – Részben aktív magatartás – Szakszerű tárolás, – Szakértő cégnek történő eljuttatás – Kedvezményes értékesítés

6 © 2007 GKIeNET Kft. 6 A környezet-tudatosság szerepe a beruházási döntésekben  47% csupán azonos árkategóriák esetén vásárolná a környezetileg kevésbé káros terméket.  7%-a jelentős árkülönbség esetén is a környezetileg kevésbé káros terméket veszi,  12%-a csak környezetvédelmileg minősített terméket vásárol. Igen – 68 % Beruházási döntéseik során figyelembe veszik-e az adott termék / eszköz / jószág környezeti ártalmi hatásait? (a törvényi/szabályi kötelezettségeken túlmenően) Ez miben nyilvánul meg? Nem tudja – 13 % Nem – 19 % Milyen árkedvezmény esetén hajlandó ilyet vásárolni? Miért nem veszik figyelembe ezeket a szempontokat?  A cégek 40%-a már 5%-nál kisebb árkedvezmény esetén is a „zöldebb” terméket választaná.

7 © 2007 GKIeNET Kft. Köszönöm figyelmüket! vilmos.lorincz@gkienet.hu


Letölteni ppt "© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések