Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Társadalmi tőke és közösségi bűnmegelőzés a Magdolna-negyedben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Társadalmi tőke és közösségi bűnmegelőzés a Magdolna-negyedben"— Előadás másolata:

1 Társadalmi tőke és közösségi bűnmegelőzés a Magdolna-negyedben
Készítette : Szaló Zsófia

2 Tartalom Bevezetés A kutatás előzményei Szakirodalom
Alkalmazott módszerek Kutatási eredmények Témaválasztás Hogyan keressünk szakirodalmat? Módszertani alkalmasság Eredmények értékelése

3 Előzmények Bűnözés, mint deviáns viselkedés
A lakóhelyi szegregáció kialakulása A lakóhelyi szegregáció problematikája Minták átörökítése, szegénység kultúrája, iskolai ellenkultúra, differenciális érintkezés „a kirekesztettség nem más, mint amikor valaki nem tud elhelyezkedni a kialakult rendszerben, illetve rosszul alkalmazza a rendszerspecifikus szabályokat (Papp, 2004:176)”

4 Szituatív bűnmegelőzési tehnikák
a komplex fizikai környezet bűnkeltő, vagy elkövetést megkönnyítő hatásának az alakítása, a bűnelkövetést elősegítő alkalmak csökkentését célzó törekvések összessége Zéró-tolerancia: törött ablakok modellje (Banfield) Térfigyelő kamerák alkalmazása: panoptikusság Városrehabilitáció és bűnözés (Erdősi): displacement Szomszédok Egymásért Mozgalom

5 Közösségi bűnmegelőzés
A rendészeti kultúra átalakítása A közösségi problémamegoldás: SARA-modell Bűnözési félelem és a közbiztonság kapcsolata Nehezen bevonható csoportok: Etnikai kisebbségek, Homoszexuális közösségek, Gyerekek és fiatalkorúak, különösen a veszélyeztetettek, Fogyatékkal élők, Prostitúcióból élők, Bűncselekmények áldozatai, Hajléktalanok, Droghasználók, Vidéki csoportok, Idősek, Egyedülálló anyák, Szegény és deprivált rétegek, Családon belüli erőszak áldozatai, Nem angol anyanyelvűek, A rendőrség számára „gyanús” személyek, Menekültek, Átutazók, Hitközségek tagjai, Ideiglenes lakók

6 Nemzetközi tapasztalatok
Coward és társai (2005), Egyesült Királyság Elégedettség Közösségi kohézió erősödése Quinton és Morris (2008) Bizalom erősödése Áldozattá válás kockázatának csökkenése Bejelentések számának csökkenése (kevés adat) Plafon-hatás Sherman és Eck Abban az esetben sikeres, ha más funkciókkal is bővül a rendőrség

7 Hipotézisek Működhet-e közösségi bűnmegelőzés Magyarországon egy szegregált budapesti szegénynegyedben? Bevonhatóság Bizalom: a rendőrség irányába és egymás fele Közintézmények megítélése Közösségnek minősíthető az egy fizikai helyen lakók összessége? Törésvonalak

8 Módszertan Home Office ajánlása
Kérdőíves felmérés Nyilvános találkozók Fókuszcsoportok szervezése Lakossági vizsgálóbizottságok létrehozása Kvantitatív technikák: közbiztonság mérése Kvalitatív technikák: bizalom, társadalmi tőke, társadalomrajz megalkotása

9 Alkalmazott módszertan
Rendőrségi statisztikák (ENYÜBS) Fókuszcsoportos lakossági felmérések Mélyinterjúk Terepkutatás

10 Korai konklúziók Bűnözési mutatók alakulása
A lakosság attitűdje a rendőrség irányába Szomszédsági rendőrök ismerete Helyi vezetők: „Magasan itt a környéken legkészségesebbek a rendőrök. Többször dolgoztam velük, amikor együtt kerestük az elkövetőket. Más ügyekben is azt tapasztaltam, hogy van bennük egy fokozott készség arra, hogy sokkal kevesebb túlkapást látok, mint láttam volna két évvel ezelőtt . Nem tökéletes, nekem is van negatív élményem, de az átlagnál itt jóval együttműködőbbek”

11 Vélemények a Szomszédsági Rendőrökről – helyi vezetők
„Egyik nap az Erdélyi utcában sétáltam és láttam, hogy az egyik járőr egy ittas felnőttet próbál segíteni a járda közepén. Ez a lány szerintem az egyik szomszédsági rendőr volt. Ezeket a helyzeteket csakis így, segítségnyújtással lehet orvosolni. Azt tapasztalom, hogy megjelentek olyan rendőrök, akik képesek emberségesen megszólítani az embereket.”

12 Vélemények a Szomszédsági Rendőrökről – helyi vezetők
„Olyan szomszédsági rendőrről is hallottam, aki segített hivatalos levelet megírni az egyik lakónak. Ilyenkor az emberek érzik, hogy segítséget kapnak és a rendőrök az ő jólétüket szolgálják. Az itteni rendőrökről nagyon jó tapasztalatom van, nem tudom, hogy hogyan sikerült kiválogatni őket. Persze remélem hogy ez csak véletlen – mert az azt jelentené, hogy minden rendőr ilyen – de gyanítható, hogy működik önszelekció a rendőrök között is – ezt a munkát csak lelkesebb dolgozók vállalják el.”

13 Vélemények a Szomszédsági Rendőrökről – helyi vezetők
„Szomszédsági rendőrök vannak, akik itt járőröznek, de azt már meg tudom mondani, hogy a Szigetvári utcába már nem jönnek be. Itt a Mátyás téren, meg az Erdélyi utcában lehet néhol látni őket, de én a Szigetvári utcában még sosem láttam őket” „Nem működik, nem működik a Szomszédsági Rendőrség. Nincs nekik programjuk, gyalázatos módon csak őgyelegnek. Ezek a Szomszédsági Rendőrök egy sajátságos világot csinálnak. Ők maguk kitérnek, hasonlóan a hagyományos rendőrséghez.”

14 Lakossági vélemények „- I: itt laknak a Víg utcában
- S: párjából 20 kiló, - Sá: ugyan, ha már kutya van velük, az jó - S: az az intelligencia… most képzeld hozzá a 150 kilós kancigányt, - Sá: és akkor a két rendőr így csinál, hogy (befogja a szemét) „Józsi, Letelt a szolgálat” (órájára néz). De tényleg ezt csinálják - S: tehetetlenek, mondom a rendőrfőnök le van csukva - K: nem tehetetlenek, hanem rejtőzködnek a munkaköri feladatnál fogva. Egyik este meg voltam döbbenve, azt hittem hogy valamelyik hülyéskedik, kommandósok lehettek, elemlámpával világították be a kocsikat. Később 5 perc múlva megint visszajöttek kocsival. - Sá: csak bele ne bökjék a kést a hátába, körbenéz és azt mondja (plafonra szegezi a tekintetét): jajj, de szép a csillag, nem is láttam semmit…”

15 Lakossági vélemények „- Sá: kijön a rendőr, körbenéz, azt mondja vér nem folyt, akkor ehhez semmi közöm - K: azt mondja, hogy nem tartozik az ő hatáskörébe” Ezek a vélemények olyan személyektől származnak, akiknek nem volt még dolguk a rendőrséggel.

16 Lakossági vélemények „Nem lehet felhívni, ha a 112-t hívod, senki nem veszi föl a telefont, közben agyonütnek elviekben. Na most az én trükköm az, hogy fel szoktam hívni a Víg utcában a központi számot. Na ott se veszik föl, de ha fölveszik és nagyon komoly dologról van szó, például hogyha megfenyegettek - meg is fenyegettek már, nekem jöttek, én húztam a rövidebbet, de volt hogy más húzta a rövidebbet: megütöttem úgy, hogy nem is bírt fölállni, sőt kórházba került. Tehát sok minden előfordult itt, hálistennek most már ilyenek nem fordulnak elő. Na most nem jönnek ki, leszarják, mert ilyen korruptak, lelkileg is, mentálisan is elképesztően korruptak. Mert nem csak úgy értem, hogy ugye a lóvé, hanem általánosabb értelemben. A rendőrség ugyanis szerepzavarban van .. nem látja ennek az egész dolognak a struktúráját, hogy hogyan működhet. Ő ezt csak úgy látja, hogy kijövök, leszarom és benne van az hogy fél óra múlva úgyis egymásnak esnek … Nem működnek együtt csakis reprezentációs szinten az önkormányzat és a rendőrség, nincs igazi munkakapcsolat, igazi munka sincs.”

17 Lakossági vélemények „- S : semmit. Szarik rájuk a rendőrség
- A: ez is olyan, hogy én a tisztemnél fogva, ugye itt a Mátyás téren szokott lenni lakossági fórum. És ott amikor az önkormányzatiak voltak kinn, xy is azt mondta, hogy bármikor hívható vagyok és akkor szólok a rendőrségnek. Mert ha én szólok a rendőrségnek, megmondta kerek perec, akkor jönnek ki ha folyik a vér, vagy ha fegyvert fogott az illető és lelő. De ő hivatalos és rögtön visszajelzést is kap a rendőrségtől, hogy valóban volt ott.”

18 Lakossági vélemények „Volt olyan rendőr, akin látszott, hogy tényleg nagyon akar segíteni és komolyan veszi a dolgát, de volt úgy, hogy a bejelentés után ki sem jöttek” „Amikor E-hez betörtek, kértem a rendőröket, hogy szóljanak a helyszínelőknek. Erre azt a választ kaptam, hogy nem jönnek ki, mert rontja a statisztikákat.” „Ne az íróasztal mögött üljünk és beszéljünk, hogy nincs probléma”

19 Bizalom Közintézményekbe vetett bizalom
„- S: a rendőrfőnök lop, lecsukták, ennél jobb tervet? Na! A VIII. kerületi rendőrfőnök ül - Sá: hát az „véletlen” volt - Moderátor: Mi történt itt a VIII. kerületi rendőrségen? - S: ragadós volt a tenyere - K: ragacsos - S: nem az a vicc, mert abban a pillanatban amikor itt a VIII. kerületi rendőrfőnök megbukott, akkor ment a az V. kerületi is… V.?”

20 Bizalom Mit képvisel a rendőr a lakók szerint?
- K: nem, most arról van szó, azon a téren lenne hova fejlődni Magyarországnak, a magyar igazságszolgáltatásnak, ha már belementem, hogy tényleg súlyosbítsák meg a felelősségre vonás mértékét. Ne csak a kisstílű bűnözőket kergessék, mert nem jó hogy valaki sokkal jobban, sőt többet is kap a kelleténél, mint az ilyen emberek. - N: igen, mert a kishalak - K: a Zuschlag-ügyet mondjuk három évig hajtották. 3 évig hajtották, 3 évig. Tocsik Márta ügyet, 10 évig. - N: meg ott volt a Kulcsár botrány - K: igen”

21 „- K: engem az zavar, hogy odamennek a hajléktalanhoz, leigazoltatják, nem is az, hogy ezt csinálják, mert végezzék a munkájukat, csak ha lehet normálisan. - N: nem beszélnek normálisan, mert rajtuk van az egyenruha és az a fokozat, szerintem sokan visszaélnek a hatalommal. Nem adják meg azt a tisztelet az állampolgárnak, egyből letegezi, pedig egy ismeretlen ember a másik ismeretlent nem tegezi le addig, amíg meg nem ismeri. - K: így van a civil embert… - N: az alapvető tisztelet, a másik fele, némelyik túlságosan nagyképű szerintem csak mert rendőr.”

22 „- N: én igazából nem ismerem őket
- K: nem, nem - N: én inkább kerülöm őket, meg mondom őszintén. Átmegyek az utca másik felére. - K: a rendőröket kerüli mindenki - N: nem, nem, nem. Egyáltalán nem szeretem a rendőröket. Nem úgy nem szeretem mint embert, mert mint ember biztos hogy csak jó, de meg van rontva, meg van rontva az ő hivatása, amit képviselnek. Az emberek fele már nem az a jó. Jó tisztelni, tisztelni azt lehet. Meg van rontva az a dolog, amit ők képviselnek.”

23 Biztonságérzet, fenyegetettség érzése
„Hogy van-e változás? Hát én nem látok változást. Én nagyon belemenős vagyok, én tényleg olyan helyeken járok, példa ez a Lujza utca x, oda nem meri senki se betenni a lábát.” „Hát ezek itt mindennapos dolgok. Mindennap megtörténnek. Ha nem is szerez tudomást róla a média, de ezek megtörténnek. Előfordul, hogy amíg átmegyünk a kerületen, addig kirabolnak.”

24 Biztonságérzet Térfigyelő kamerák
Etnikai konfliktusok, fenyegetettség érzése „- S: nézze ide mikrobusszal hozzák a kisebbséget Bazmeg megyéből, és szilveszter éjjel is költöztettek. Kinézek mi ez a nagy csörömpölés, hát nagyban hordták a. Egy tíz négyzetméteres lakásban laknak körülbelül ötvenen, itt a sarki házban nyáron még padláson is laknak fönt. - I: úristen - S: hát a rendes dolgozó emberek, láttam a múltkor hajnali 4kor hogy egy ekkora (széttárja a karját) lcd-tv-t vittek.”

25 „Mert ők működnek úgy, hogy testi fenyítés, de ez csak viselkedésileg, tehát az embernek rögtön megfordul a fejében, hogy ez egy támadó.. nem csinál semmit, de az az érzésem, hogy fenyegetve vagyok általa.” „Most figyelj, a rendőr intézkedik, én meg hozok 14 enyhén barnabőrűt és erre azt mondják, hogy a rendőr elnyomta a kisebbséget.”

26 „Én azt hiszem, hogy ezzel a környékkel és a lakókkal vannak fenntartásaim. Ezek a lakók, kicsit barnák, szóval csoportosan várnak, most mi jut az ember eszébe ha egyedül megy? Mikor egy néni egyedül megy és azt hallja mindenhonnan, hogy ezt leütötték és azt leütötték, most kialakul egy egészséges ösztön, egy egészséges félsz. Három éve lakom itt, eleinte amikor dolgoztam és késő este értem haza, mentem a 9-es busszal, a József körúttól nem messze, három megálló a Kálvária tér. Mondjuk hála istennek, de nem volt afférom még a világon senkivel. De három éve mikor éjjel jártam az orvosi rendelőbe, és látom őket, bizony kikerülöm. Szóval benne van az egészséges félsz. Nem szólnak, rám se néznek, mégis ösztönösen kioldalgok, hogy ne is vegyék észre és ne is lássanak. Én legalábbis így látom. De a gyerekeket sem engedem ki este .”

27 Közbiztonság helyzete - parancsnokság
„Hát a lakosság biztonságérzete az nagyon különbözhet a rendőrség véleményével, de nyílván arra törekszünk, hogy a lakosság biztonságérzete is növekedhessen. Na most erre mondanék egy példát: ezelőtt tíz évvel a prostitúció volt az emberek legnagyobb problémája, most az hogy szemetes az utca. Tehát azért van a kettő között különbség. Most az a probléma, hogy kutyapiszok van (…)Tehát a lakosság véleménye is biztos vagyok benne hogy javult, abban is biztos vagyok, ha leállnánk pár lakóval beszélni tudnának pár hiányosságot mondani, nyílván hogy tudnak, a drog, a szemetelés, igazából ez a kettő súlyos.

28 Közbiztonság „- Kl: bemérték hogy meddig lehet mozgolódni
- Sá: hogy a kamerával nézi a rendőr - Kl: vannak rejtett területek, ahova nem lát be a kamera. Észrevettem, hogy vannak olyan területek, ahova nem lát be. Bemérték, hogy meddig látják őket. De nem is mindenkit zavar. Például nyáron amikor mentem egyszer- kétszer, itt a sarkon a Jézusnál megy az a striches kiállás.” „N: szerintem csak elbújt. Hogyha az én szememből nézem, mert én egy kicsit foltos vagyok, az én szememből nézve, hogy felszerelték ezeket a kamerákat, ezzel a bűnözőket csak a kiokosodásra kényszerítették. Nem volt más választás, csak hogy kiokosodjanak.”

29 Bizalom – rendőri vélemény
„Nagyon kevés az a fórum, ahol ezekkel az emberekkel érdemben tudunk találkozni. Nehéz velük a kapcsolatfelvétel, mindenképpen, kifejezetten nehéz, kerülik a rendőrséget és egyáltalán azokat a helyeket, ahol rendőr megjelenhet. Ha meg is jelenik, akkor meg nem tárgyalóképes semmiképpen. Nem kedvelik a rendőröket. A Magdolna-negyed lakosai, nem is mind, a többség biztos vagyok benne, bűncselekményekből próbálják meg eltartani magukat, nyilván a megfelelő hatással a tudomásunkra jutott jogsértéseket megpróbáljuk felszámolni. A rendőr, még mindig azt mondom, akkor találkozik, amikor megtörtént a bűncselekmény.”

30 Racionális döntés a bejelentés megtétele?

31 A közösségi problémamegoldás korlátai
Térhasználat Racionális döntések modellje „Az én tapasztalatom az, hogy az emberek félnek bármit is lépni. Nagyon kevés olyan embert ismerek, aki merne az árral szemben úszni. Ahhoz hatalmas elkeseredettség kell, amikor már semmi sem drága. Vannak olyan emberek – a Lujza utcában – akik már annyira kilátástalannak látják a helyzetet, hogy az öngyilkosságot fontolgatják.”

32 A közösségi problémamegoldás korlátai
„A Szigetvári utcában az egyik ilyen összekötő vagyok, kapcsolattartó ebben a Szomszédsági Rendőrségben meg ezekben azokban, de az az igazság, hogy az ember nem meri kihívni őket. Mert példa esett, hogy vannak a házban olyanok, akik románokat tartanak szobáztatni este és a másik meg üvölt egész nap. Minket és a kisgyerekeseket, mi már idősebbek vagyunk, idegesítette. Beírtunk az önkormányzatnak, még a Csécsei idején és a másik jvk-s idején és az volt az első, hogy megmutatták nekik, hogy ki adta be a beadványt. Úgy az volt az első. És sok évnek kellett eltelnie azután, az a lány még most sem köszön, még most sem köszön. De megcsinálta azt, hogy beszélgettem a harmadikon és kiállt az ajtóba és mutogatta, hogy mit nyaljak ki. Jött lefele a lépcsőn a gyereke és azt mondja, hogy az árulót le kell lökni a lépcsőn.”

33 A közösségi problémamegoldás korlátai
„A másik dolog ezzel a kapcsolattartással kapcsolatban, nekem a Z-ék, akik a Nyírségből jöttek cigányok nyáron meg is vertek és kitépték a hajamat a házban. Voltak rendőrök, akik kísérgettek egy ideig, ne aludjak ott az utcában, úgyhogy a H-nál húzódtam meg, szóval vannak, vannak. Én nem tudom, szóval, most hogy nem jelentettem fel őket, mert nem akarom életem végéig a sérelmeket magammal vinni, hogy nem bocsátok meg nekik. De úgy döntöttem, hogy nem megyek el bíróságra, nem szólok a rendőrségnek, miért piszkítsam be a kezemet?”

34 Közösségi problémamegoldás korlátai
„- S: senkinek sem szólnak - Kl: senkinek nem szólnak, mert tudják hogy felesleges. mert tudják, hogy utána a disznóól van - S: felesleges - Kl: vagy az ablak van betörve, vagy felgyújtják a lábtörlőjét vagy ilyenek - M: vagy jól megverik - A: vagy jól megverik. Kirakják a lábukat, hogy elessél - Kl: nekem is mondták, hogy le leszek lökve a lépcsőn, háztartási baleset fog érni - A: megfenyegetik az embert - M: odatrágyáznak az ajtaja elé”

35 Közösségi problémamegoldás korlátai - rendőrség
„Könnyen elterjedhet bárkiről, hogy besúgó. Ilyen szempontból értettem. Ha egy házban történik egy balhé és mondjuk ennek van egy tanúja vagy kettő, és nem átall bejelentést tenni erről a balhéról, hát nyílván az elkövetők kilogikázzák hogy ki lehetett az, aki őket feljelentette és innentől kezdve talán jogos ez az egész félelmük. Nem azt mondom, mert nem jellemző az, hogy ezeket a tanúkat utána atrocitás éri. Sőt, egyáltalán nem jellemző. De maga a tudat, hogy te egy besúgó vagy és nem köszönök a lépcsőházban és a társadalmi együttélés egyéb visszásságai ugye előjöhetnek. Most itt nem arra kell gondolni, hogy megverik őket vagy elvágják mint a filmekben, elvágják az autónak a fékvezetékét, nem ilyenekre kell gondolni. Hanem a mindennapokban esetleg megszűnik az a személyes kapcsolatuk, esetleg terjesztik róluk, hogy ilyen olyan amolyan. Ilyesmi. És ezt az emberek nem akarják, én sem akarnám, hogy a lakókörnyezetemben ne szeressenek vagy ne köszönjenek az utcán, ilyesmi.”

36 „Olyan deszocializált emberek vagyunk, hogy még köszönni sem köszönünk a házban. Sokan nem köszönnek, valaki egyszerű tuskóságból. De elképesztő az önkritika hiánya, ami az elnyomottságból van (…) A becsapottság érzete az, ami frusztrálja az embereket, én úgy látom legalábbis. Minden tapasztalatom eköré gyűlik. A kiábrándultság szerintem enyhe kifejezés. Ez a mélységes becsapottság. Nem tudom felfogni, de valószínűleg a felhalmozódott becsapottság, megalázottság, megnyomorítottság, az az embereknek az előnytelen oldalát előhozta. Ezért a bizonytalanság és az emberek egymást meglopják. Mittudomén én rajtam például még nem találtak fogást. Néhányan megsejtették, hogy én megszállott vagyok. De ez végülis nem egy rettenetesen nagy baj, mert annyi mindenmás van. Pedig próbálkoztak. Például kitalálták, hogy pedofil vagyok. Tehát terjed a gonoszság. A kapcsolatfelvétel az itteniekkel maga volt a talány. Nem olvasnak el semmit sem. Potenciális analfabéták.”

37 „Ebben házban, ami a kábítószer elosztás központja volt, itt minden, revolver használat volt, minden, nem tudod elképzelni. Mikor én ide jöttem, engem az motivált, hogy ezt meg kell változtatni. Hogy hogy sikerült megharcolni a drogosokkal, az asszonyverőkkel, a prostikkal... Annyit mondok, hogy a x emelet x-en felfegyverkezett emberek voltak. Mondjuk ezt a nőt itt halálosan megfenyegették és engem is: „ki fogunk szögezni” így kiabáltak. Én voltam az aki kiállt, hogy tanú vagyok. És én kimentem, megúsztam és lementem ehhez a nőhöz. És mondtam neki, hogy xy, nyugodjon meg. Mondtam neki, hogy tanú leszek ebben a dologban. „Menjen innen, menjen innen, menjen innen azonnal!” Az emberek nem hálásak. Az emberek bizalmatlanok, kapcsolatteremtésre képtelenek, mert valóban csak ezt látják, hogy őket mindenki becsapja, mindenki kihasználja.”

38 Összefoglalás - A lakók biztonságérzete nem nőtt, magas a más etnikumhoz tartozókkal szembeni bűnözési félelem - A lakók nem tesznek feljelentést, kerülik a rendőröket - A rendőrségnek és a közintézményeknek a megítélése negatív - Nem minősíthetjük közösségnek az egy területen lakók összességét - A rendőrség nem tud védelmet nyújtani a tanúknak, a lakók legalábbis úgy vélik - A Magdolna-negyed bűnözési jellege az elmúlt húsz évben átalakult, de ez nem segítette elő a lakók számára sem a körzet pozitívabb megítélését.

39 Szakdolgozat írás

40 Szakdolgozat írás Témaválasztás Szakirodalom
Rendelkezésre álló adatok: megbízhatóság és érvényesség Megfelelő módszertan kiválasztása Eredmények értékelése Írás A szakdolgozat utóélete, kritikák, kérdések, védés


Letölteni ppt "Társadalmi tőke és közösségi bűnmegelőzés a Magdolna-negyedben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések