Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Buris Katalin V. földrajz - informatika

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Buris Katalin V. földrajz - informatika"— Előadás másolata:

1 Buris Katalin V. földrajz - informatika
A tanszék weblapja Buris Katalin V. földrajz - informatika

2 HTML A weblapok nyelve a HTML nyelv (Hypertext Markup Language).
A Composer használatához nincs szükség az ismeretére. Nézet\forrásfájl menü segítségével nyomon követhetjük,hogyan gyarapodott az oldal forráskódja. Az úgynevezett HTML szerkesztõk, mint az általunk használt Netscape Composer megjelenése elõtt minden weblapot kézzel írtak, ehhet szükség volt a nyelv ismeretére. A szerkesztéshez én is a Netscape Composer-t használtam, a bővítés során pedig a Microsoft FrontPage programot is igénybe vettem. A Composer szerencsére mentesít minket a kézi kódolástól, de nagyon megéri ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi történik egy HTML dokumentumban, fõleg ha valamilyen hibát kell kijavítani a weblapon, amin épp dolgozunk. A későbbiekben a …

3 Netscape Composer WYSIWYG szerkesztõ (What You See Is What You Get, Azt kapod, amit látsz) A nézet menü opciói: Normál „minden tag” (html utasítások) Forrásfájl Előnézet Mivel a Netscape Composer úgynevezett WYSIWYG szerkesztõ (What You See Is What You Get, Azt kapod, amit látsz), kiválóan alkalmas arra, hogy a teljesen kezdõ felhasználót bevezesse a honlapkészítés rejtelmeibe. Előnézetben megnézhetjük, hogy hogyan fog kinézni egy böngészőben.

4 Alapvető szövegszerkesztés
A szövegszerkesztés ugyanúgy mûködik, mint a szövegszerkesztõ alkalmazásokban. Formázás menü. Újdonság: vízszintes vonal, horgony beillesztés. Formázás\Oldal színei és háttere Formázás\Oldal címe és tulajdonságai szövegszerkesztés ugyanúgy mûködik, mint a legtöbb szövegszerkesztõ alkalmazásban, szinte valamennyi formázási lehetőség adott, ezek egy részét az eszköztárban, egy részét a formázás menüben találjuk. Újdonságként említhető a vízszintes vonal és a horgony beszúrásának lehetősége. Ezeket a lépéseket a státuszsoron is követhetjük, ill. a nézeteket váltva is. A Formázás menu/Oldal színei és háttere pontjával egy párbeszédablakba jutunk. Ebben tudjuk beállítani az oldal általános színeit(háttér,linkek), ill. háttérképét. Minden lap esetén ezeket a beállításokat végeztem el, ill. megadtam a készítő nevét és a lap címét a Formázás\Oldal címe és tulajdonságai menüt használva.

5

6 Számítógépek grafikája
Gif & JPG Kép: -háttér -önálló kép Az oldal színesebbé tételének legjobb módja, ha képeket használunk az oldalon. Ez több helyről is származhat: Internet, digitális fényképezőgép, scanner, stb. Az interneten használható képfájlok kiterjesztése: GIF vagy JPG lehet. Ezeket kétféle módon használhatjuk az oldalunkon: háttérként, vagy önállóan.

7 Háttér- és önálló kép Háttérkép: Formázás\Oldal színei és háttere
Beszúrás\Kép A kép beillesztése történhet menüvel, ill. ikonnal. A háttérként elhelyezett képek tapétaszerûen jelennek meg a böngészõnkben. Ez azt jelenti, hogy a kép mellett és alatt szorosan többször is megjelenik ugyanaz a kép.

8 Önálló kép A Beszúrás\kép alpontjának részei: Újraszerkesztés
Kép helye Mérete Megjelenése Link (hivatkozásra mutatás) Újraszerkesztés A Beszúrás menü Kép alpontjában az ablak 4 részre oszlik, ahol a kép helyét (Location), méretét (Dimensions), megjelenését (Appearance) és hivatkozásra mutatását (Link) lehet beállítani. A korábban beillesztett képek újraszerkeszthetőek lesznek, ha előhívjuk ezt az ablakot, az előzőek szerint. A tanszéki lapon több főcím is képként van beillesztve, ezeket a Xara Webstyle programmal készítettem.

9 A képek „animálhatóak” lesznek, ha az Egyéni beállításokon belül a JavaScript eseményekre kattintunk. Itt beállíthatjuk mit történjen, ha kattintunk vagy elhúzzuk az egeret, stb. Ezzel a technikával készítettem a met.műszerek-en belül a villogó fényképezőt. Ezek a műveletek tovább bonyolíthatóak a JavaScript-nek köszönhetően. A munkatársak oldalon erre láthatunk egy példát, ahol a kurzor helyétől függően töltődik be a kép.

10 Albumok Amennyiben képeinket albumszerűen szeretnénk rendezni, lsd. Met.műszerek, segítségül hívhatunk több ingyenes és egyszerűen használható programot.

11 Táblázatok Hasáb helyett táblázat. Beszúrás\táblázat.
Formázás\táblázat cellatulajdonságai A Composerben nem lehet hasábokat létrehozni, ezt a feladatot a táblázatkészítéssel helyettesítették. Hasonlóan lehet a táblázattal dolgozni, ahogy a Word-ben azt már megszokhattuk. Érdekes és hasznos lehetőség: a cellák egyesítése, cellák felosztása. Ilyen módszerrel készült a munkatársak adatait megjelenítő lap.

12 Linkek A linkek (hivatkozások) más oldalakra mutatnak.
Kapcsolat szerkesztett oldalaink és a világháló többi része között. Jelölése: eltérő szín & aláhúzás. A linkek, más néven hivatkozások az oldal legfontosabb elemei, mivel ezek mutatnak más oldalakra, igy biztosithatjuk a kapcsolatot az általunk szerkesztett oldalak, és a világháló többi része között. A Netscape Browser a linkeket  aláhúzással, illetve eltérõ színnel jelöli. /*Fontos, hogy a linkek nem mûködnek a Netscape Compserben. Ahhoz, hogy a linkeket ellenõrizzük, a Prewiev/Elõnézet gombbal ki kell nyitnunk az oldalt a Netscape böngészõ ablakában. */

13 Kijelölni a linkelendő képet, szöveget, egyéb objektumot.
Beszúrás\link Linkek típusai: külsõ link (abszolút link) link relatív link dokumentumon belüli link külsõ link, vagy abszolút link: a fájl teljes elérési útvonalát határozza meg, ha az pl. egy távoli gépen van, a világháló egy más pontján link, ha rákattintunk, akkor tudunk küldeni a cimzettnek relatív link: a fájl elérési útvonalát az aktuális elérési útvonalhoz viszonyítja, belsõ, helyi dokumentumra mutató link, egy olyan oldalra mutat, amelyet mi készitettünk, és a saját könyvtárunkban helyezkedik el dokumentumon belüli link, ez ugyanannak a fájlnak, egy másik pontjára mutat.

14 Külső link

15 link

16 Relatív link

17 Dokumentumon belüli link

18 Frame (keret) Terület felosztás. Különálló lapként viselkednek.
Más-más tartalommal frissíthetőek egymástól függetlenül. A kezdő oldal abban különbözik a többitől, hogy frameket (kereteket) használtam. Bizonyos honlapszerkesztőknél ezt is néhány kattintással megoldhatjuk, a Composer-nél azonban nem így van. Ezért az ilyen oldal elkészítéséhez egy szövegszerkesztőbe nekünk kell begépelni a kódot. A frame használatával területekre oszthatjuk az adott oldalt, melyek ezután különálló lapokként viselkednek. A tanszéki honlap esetén három részt hoztam létre, melyből kettő a homepage egészét tekintve állandó, egy pedig a menüpontokra kattintva frissül a megfelelő tartalommal.

19 JavaScript Színesítő elemként a már korábban is említett JavaScriptet használtam. Ennek látványos példája az induló oldalon látható kurzorral mozgó lánc, ill. a történet menüben mozgó óra.

20 Utószó Az elkészített lap megjelenítéséhez már csak egy szerverre van szükségünk. Folyamatos frissítés: tartalmi és formai elemekkel. Amennyiben elkészültünk, ahhoz, hogy munkánkat mások is élvezhessék egy szerverre kell valamennyi felhaszált fájlunkat másolni. Az oldalak folyamatosan bővülnek, fejlődnek érdekesebbnél-érdekesebb atrtalmi és formai elemekkel. Tervezzük a következő félév anyagához illeszkedő teszt készítését (JavaScript felhasználásával). Igyekszünk mindig naprakészek lenni és a legfrissebb eseményeket, kutatási adatokat is megjeleníteni.


Letölteni ppt "Buris Katalin V. földrajz - informatika"

Hasonló előadás


Google Hirdetések