Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózati és Internet ismeretek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózati és Internet ismeretek"— Előadás másolata:

1 Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati eszközök és technológiák

2 Csatolóelemek Az összekötés céljainak függvényében különböző csatolóelemek alkalmazhatók. A döntés alapjául szolgáló megfontolásoknál figyelembe kell venni, hogy egy eszköz: mennyire rugalmas, milyen protokollokat támogat, mennyire transzparens (átlátszó), mekkora késleltetéssel dolgozza fel az adatokat, funkciói mire terjednek ki, és mekkora költséget jelent egy ilyen eszköz.

3 Repeater (jelismétlő) 1.
A repeaterek erősítő, jelformáló és újraütemező funkcióval ellátott eszközök, melyeknek az a célja, hogy kiterjesszék a kábelezhető távolságot. A jelismétlők tulajdonságai: jelerősítés, újraformálás és újraidőzítés a kábelezhető távolság kiterjesztése érdekében, kapcsolat az 1 . rétegen, nincs módosítás a hozzáférési protokollon, nincs útoptimalizálás, az átviteli közeg változtatásának lehetősége, gyenge biztonsági tulajdonságok, a repeaterek számát a felsőbb rétegek protokolljai korlátozzák.

4 Repeater (jelismétlő) 2.
Speciális megoldások: 1 . bufferelt repeater 2. remote repeater 3. száloptikai repeater Az alábbi ábra a jelismétlők elhelyezkedését mutatja a szabványokhoz képest.

5 Extender (kiterjesztő)
Az extenderek olyan berendezések, amelyek önálló felhasználói eszközök (pl. terminálok, munkaállomások) helyi hálózatba kapcsolását teszik lehetővé. Az extenderek alapvető tulajdonságai: a kapcsolódás az 1. rétegen történik mind helyi, mind távoli felhasználó esetén, melyeket különböző soros interfészek támogatnak. belső vagy külső órajel használata, a támogatott átviteli sebesség 1,2 Kb/s és 128 Kb/s között van, minimális támogatás a felsőbb rétegek számára általában csak az SDLC és a HDLC támogatja, átlátszóság a magasabb rétegek protokolljai számára, pl. a TCP/IP, XNS, OSI, DECnet stb., minimális hálózati menedzsmentképességek.

6 MAC bridge-ek 1. A MAC bridge-ek olyan eszközök, melyek a 2. MAC rétegen kínálnak összeköttetési lehetőséget különböző hozzáférési protokollok és médiák között. A MAC bridge-ek tulajdonságai: összekapcsolási funkció, kapcsolat a 2A rétegen, az LLC protokollon nem változtat, címanalízis és -szűrés, az ütközések lényeges csökkentése, a telítettség tapasztalati határa: a csomagok 20%-át át kell vinni , elszigeteli, elválasztja a hibákat, a nehézségeket, az átviteli közeg megváltoztatása lehetséges (pl. rézdrót optikai szál váltás), gyenge biztonsági tulajdonságok, általában támogatja a bufferelést.

7 MAC bridge-ek 2. A MAC bridge-ek szintje a szabványokhoz viszonyítva:

8 Bridge (Hálózati híd) 1. A bridge-ek olyan eszközök, melyek a 2. rétegen kínálnak összeköltetési lchclőséget különböző hozzáférési protokollok és médiák között. A bridge-ek lulajdonságai a következőek: kapcsolat különböző hozzáférési protokollok között, kapcsolat a 2. rétegen, csomagszétbontás és újra-összeállítás, nincs útvonal-optimalizálás, gyenge biztonsági tulajdonságok, jelentős szoftver munka Elhernet és Token Ring csalolásakor, az úlválasztó bridge-ek (routing bridge) lchclnek ajövő megoldásai, útválasztó funkcióval a spanning tree algoritmust használva.

9 Bridge (Hálózati híd) 2. A bridge-ek működési területe a szabványokkal összevetve:

10 Router 1. A routerek olyan eszközök, melyek a 3. rétegen kínálnak kapcsolatot olyan hálózatok számára, melyek ugyanazt a protokollt használják a 3. és a felette lévő rétegeken. A routerek tulajdonságai a következők: kapcsolat olyan hálózatok számára, melyek ugyanazt a protokollt használják a 3. és a felette levő rétegeken, meghatározzák az optimális útvonalat, címátalakítást végeznek az Internetre, nagyon sokféle LAN-ban, MAN-ban és WAN-ban alkalmazhatók, egységes hálózati protokollt használnak, ami elengedhetetlen, forgalom menedzsment szolgáltatásokat, mint útválasztás, adatfolyam-vezérlés, üzenet-darabolás, hibaellenőrzés) nyújtanak, a brouterek (bridge és router ugyanabban a hardverben) többféle protokollt is támogatnak.

11 Router 2. A routerek vagy bridge-ek helye a kapcsolódási referencia modellben.

12 Gateway 1. A gateway-ek olyan eszközök, amelyek teljesen különböző hálózatok és architektúrák összekapcsolását teszik lehelővé. A legfontosabb tulajdonságaik a következők: teljesen különböző hálózatok összekapcsolása, lényegében mind a hét hálózati protokollréteg támogatása, jelentős fejlesztési költség, megkérdőjelezhető életciklus, a teljesítmény problematikussá válhat, bizonyos esetekben a gateway használata elkerülhetetlen.

13 Gateway 2. Az ábra különböző kommunikációs formákat mutat, köztük a gateway-t. Ez az ábra a hangsúlyt arra helyezi, hogy a gateway mind a hét kommunikációs réteg számára konvertálási szolgáltatásokat nyújt.


Letölteni ppt "Hálózati és Internet ismeretek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések