Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Villám. A villám keletkezése : A villám elektromos gázkisülés, amely a felh ő k vagy a talaj és felh ő k között jön létre. Többnyire vonalas szerkezet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Villám. A villám keletkezése : A villám elektromos gázkisülés, amely a felh ő k vagy a talaj és felh ő k között jön létre. Többnyire vonalas szerkezet."— Előadás másolata:

1 A Villám

2 A villám keletkezése : A villám elektromos gázkisülés, amely a felh ő k vagy a talaj és felh ő k között jön létre. Többnyire vonalas szerkezet ű, de van felületi villám is, amely a felh ő k felületén keletkezik. Ritkább jelenség a gömbvillám. A villám keletkezése a felh ő k vízcseppjeinek, jégkristályainak súrlódására, széttöredezésére vezethet ő vissza. A tulajdonképpeni villámot el ő villám vezeti be, amely több lépésben ionizálja a leveg ő t, és így egyre nagyobb szakaszát vezet ő vé teszi. Eközben a földfelületr ő l, f ő ként a kiemelked ő részekb ő l megindul az ellentétes el ő jel ű elektromosság áramlása a felh ő felé. Ugyanazon az ionizált légcsatornán több villám is áthaladhat. A kisülésben szállított töltésmennyiség mindössze 1-2 C, de az igen rövid kisülési id ő tartam miatt 30-40 000 Amperes áramer ő sség lép fel.

3

4 Benjamin Franklin felfedezése : 1750-ben publikálta javaslatát egy kísérletre, mely igazolja azt, hogy a villám elektromosság. Ebben egy papírsárkány feleresztését javasolta olyan viharban, amelyben várhatóan a továbbiakban villámlani fog. Franklin június 15-én hajtotta végre híres sárkányos kísérletét Philadelphiában és sikeresen hozott létre szikrákat egy felhőből

5 Az égdörgés : A villámok felhevítik a leveg ő t, amely hirtelen kitágul és összeütközik a környez ő légtömegekkel s ez nagy robajjal jár. Azért nem dörög és villámlik egyszerre, mert a fény és a hang terjedési sebessége különböz ő. Ugyanazt a távolságot a fény gyorsabban teszi meg, ezért látjuk el ő ször a villámlást, s csak ezután halljuk a dörgést.

6

7

8

9

10 Készítették Pajor AnitaPajor Anita & Veszely Anna

11


Letölteni ppt "A Villám. A villám keletkezése : A villám elektromos gázkisülés, amely a felh ő k vagy a talaj és felh ő k között jön létre. Többnyire vonalas szerkezet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések