Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Villám.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Villám."— Előadás másolata:

1 A Villám

2 A villám keletkezése : A villám elektromos gázkisülés, amely a felhők vagy a talaj és felhők között jön létre. Többnyire vonalas szerkezetű, de van felületi villám is, amely a felhők felületén keletkezik. Ritkább jelenség a gömbvillám. A villám keletkezése a felhők vízcseppjeinek, jégkristályainak súrlódására, széttöredezésére vezethető vissza. A tulajdonképpeni villámot elő villám vezeti be, amely több lépésben ionizálja a levegőt, és így egyre nagyobb szakaszát vezetővé teszi. Eközben a földfelületről, főként a kiemelkedő részekből megindul az ellentétes előjelű elektromosság áramlása a felhő felé. Ugyanazon az ionizált légcsatornán több villám is áthaladhat. A kisülésben szállított töltésmennyiség mindössze 1-2 C, de az igen rövid kisülési időtartam miatt 30-40 000 Amperes áramerősség lép fel.

3

4 Benjamin Franklin felfedezése :
1750-ben publikálta javaslatát egy kísérletre, mely igazolja azt, hogy a villám elektromosság. Ebben egy papírsárkány feleresztését javasolta olyan viharban, amelyben várhatóan a továbbiakban villámlani fog. Franklin június 15-én hajtotta végre híres sárkányos kísérletét Philadelphiában és sikeresen hozott létre szikrákat egy felhőből

5 Az égdörgés : A villámok felhevítik a levegőt, amely hirtelen kitágul és összeütközik a környező légtömegekkel s ez nagy robajjal jár. Azért nem dörög és villámlik egyszerre, mert a fény és a hang terjedési sebessége különböző. Ugyanazt a távolságot a fény gyorsabban teszi meg, ezért látjuk először a villámlást, s csak ezután halljuk a dörgést.

6

7

8

9

10 Készítették Pajor Anita & Veszely Anna

11


Letölteni ppt "A Villám."

Hasonló előadás


Google Hirdetések