Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia."— Előadás másolata:

1 1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia és Szociálpolitikai Tanszék 2011. Április 15.

2  Történelmi emlékezet  Megéléstörténet vizsgálata  Politikai szocializáció

3 A forradalomban résztvevők életét megpróbálták ellehetetleníteni, és a boldogulásukat minden eszközzel megakadályozni, függetlenül attól, hogy milyen társadalmi csoportból származtak. A forradalomban résztvevők életét megpróbálták ellehetetleníteni, és a boldogulásukat minden eszközzel megakadályozni, függetlenül attól, hogy milyen társadalmi csoportból származtak.

4  8 életút-interjú elemzése és feldolgozása (2 értelmiségi, 2 kisiparos, 2 munkás, 2 földműves) (2 értelmiségi, 2 kisiparos, 2 munkás, 2 földműves)  Szakirodalom tanulmányozása  További tájékozódás

5 Az interjúalanyok adatai a forradalom előtt:  Lakhely  Családi körülmények  Iskolai végzettség  Politikai beállítódás  Kor  Családi állapot

6 Az interjúalanyok adatai a forradalom közben, és után:  Aktivitás  Börtönbüntetés  További büntetéstípusok  Stigma?

7  E. Goffmann, és a stigmatípusok  A forradalmi múlt, mint szégyenbélyeg „…Hát aztán utána valahogy az az időszak volt ez, amikor, hát az ember talán még a családon belül is félt egymástól.” (Birinyi László) (Birinyi László)

8  Különböző életút-azonos érzések  „Minden rosszban van valami jó…”

9 Kutatás folytatása:  Nagyobb minta  Több megválaszolandó kérdés

10

11 „ Én meg nem bántam, amit tettem. Úgy érzem, én jól tettem. Én senkinek az életére, vagy még egy pofonnal sem törtem rá. Az igazságtalanságot, a gazemberséget nem szerettem, nem szeretem, és én az ellen küzdöttem, küzdök most is. Meg nem alkudok, én nem tudok kétszínű lenni. Én, a jó isten eddig megsegített, hogy felemelt fejjel, egyenes gerinccel jártam, ezután is így szeretnék járni.” (Csóra József)


Letölteni ppt "1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések