Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Halmazállapot-változások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Halmazállapot-változások"— Előadás másolata:

1 Halmazállapot-változások

2 Energetikai vizsgálat
Energia-felvétellel járó (endoterm) halmazállapot-változás Olvadás (szilárd cseppfolyós) Párolgás vagy forrás (folyékony légnemű) Szublimáció (szilárd légnemű)

3 Energetikai vizsgálat
Energia-leadással járó (exoterm) halmazállapot-változás Lecsapódás (légnemű cseppfolyós) Fagyás (cseppfolyós szilárd) Lecsapódás vagy megszilárdulás (légnemű szilárd)

4 Halmazállapot-változásokhoz az anyagi minőségtől és a külső nyomástól függő meghatározott hőmérsékleti pontok tartoznak. Kétfázisú rendszer hőmérséklete állandó, míg az olvadás vagy fagyás folyamata tart. Mérőprogram indítása

5 Olvadás/fagyás Olvadáspont/fagyáspont Olvadáshő/fagyáshő
Függ az anyagi minőségtől és a külső nyomástól; Olvadáshő/fagyáshő Felvett/leadott Q hőmennyiség arányos az anyag m tömegével; Arányossági tényező az olvadáshő/fagyáshő (Lo) Mértékegysége J/kg

6 Párolgás Minden hőmérsékleten végbemegy;
Magasabb hőmérsékleten gyorsabb; A felület növelésével gyorsabb lesz; A felszín fölötti páratartalom csökkentésével gyorsabb lesz; Párolgáshő.

7 Lecsapódás Adott hőmérsékleten történő lecsapódáskor leadott hő megegyezik a párolgás során felvett hővel.

8 Forrás Ha a párolgás a folyadék belsejében is megindul, akkor forrásról beszélünk. A forrás egy adott hőmérsékleti ponton indul meg, ez a forráspont. A folyadék hőmérséklete forrás közben állandó. A forráspont értéke függ: A folyadék anyagi minőségétől; A folyadék felszíne fölötti levegő és gőz keverékének nyomásától.

9 Forrás 2. Forráshő

10 Alkalmazások, érdekességek 1.
A nyomás növelésekor nő a forráspont, a nyomás csökkenésével csökken a forráspont; Kukta (Papin-fazék) Hegységekben felfelé haladva csökken a forráspont; Távfűtő rendszerek; Izzadás; párolgás a bőrfelületről;

11 Alkalmazások, érdekességek 2.
Ruha szárítás, hajszárítás; Kátyús utak; Üdítő hűtése jégkockával; Szárazjég (szublimáció); Helyi érzéstelenítés;

12 1. feladat Hőszigetelt edényben lévő 300 g vizes hóra 50 g 100oC hőmérsékletű vízgőzt vezetünk, majd az edényt lezárjuk. Termikus egyensúly kialakulásakor az edényben 60oC hőmérsékletű víz található. Mennyi havat tartalmazott a vizes hó? Legfeljebb mennyi gőzt vezethetünk a termoszba, hogy a víz-hó keverék hőmérséklete ne emelkedjen?


Letölteni ppt "Halmazállapot-változások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések