Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Öntözőrendszerek tervezése Ormos László

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Öntözőrendszerek tervezése Ormos László"— Előadás másolata:

1 Öntözőrendszerek tervezése Ormos László
HIDRAULIKA_5 Öntözőrendszerek tervezése Ormos László

2 Gerincvezeték A gerincvezeték olyan több csővezeték, amelyre a laterálisok csatlakoznak. Tervezésénél figyelembe kell venni a földterület méretét, a térfogatáramlást és az egy cikluson belül öntözött táblák számát.

3 ÖNTÖZŐRENDSZER TERVEZÉSE
Egy földterület öntözését állandó telepítésű rendszer látja el. A gerincvezeték a tábla közepén van lefektetve. Az egész területet egyszerre öntözzük. A választott esőztető vízkibocsátása qs=0,11m3/óra hs=2bar nyomáson. Az esőztetők közötti távolság a laterális mentén es=6m. A laterálisok közötti távolság eL=8m. Mekkora legyen a csövek átmérője, ha a helyi nyomásvesz- teség a laterálisokon és a gerincvezetéken egyaránt 10%?

4 ÖNTÖZŐRENDSZER TERVEZÉSE
Az öntözött terület topográfiája: B=96m gerincvezeték laterális H=96m

5 ÖNTÖZŐRENDSZER TERVEZÉSE
A laterális tervezése A legnagyobb megengedett nyomásveszteség: Az esőztető fejek száma laterálisonként: A laterális hossza: 4. A laterális teljes vízkibocsátása:

6 ÖNTÖZŐRENDSZER TERVEZÉSE
16mm átmérőjű PE laterális ellenőrzése A hidraulikus gradiens Q=0,88m3/óra esetén J16=22% 6. A laterális nyomásvesztesége (beleértve a 10% helyi nyomásveszteséget is) és a csőkoefficiens F6=0,38: Mivel hf>h, meg kell növelni a csőátmérőt. 20 mm átmérőjű PE cső hidraulikus gradiense J20=6,5% Q=0,88m3/óra vízkibocsátás esetén:

7 ÖNTÖZŐRENDSZER TERVEZÉSE
A laterális nyomásvesztesége (beleértve a 10% helyi nyomásveszteséget is) ha a csőkoefficiens F6=0,38: Mivel hf<h a csőátmérő megfelel. 9. Bemeneti nyomás a laterálison:: 10. Az utolsó, legtávolabbi szórófej nyomása:

8 ÖNTÖZŐRENDSZER TERVEZÉSE
A gerincvezeték méretezése 11. A laterálisok száma: 12. A gerincvezeték hossza: 13. A teljes térfogatáramlás:

9 ÖNTÖZŐRENDSZER TERVEZÉSE
63mm PE gerincvezeték ellenőrzése 14. Nyomásesés, ha a térfogatáramlás Q=21,12m3/óra és J63=7,2% 15. A gerincvezeték nyomásvesztesége (beleértve a 10% helyi nyomásveszteséget is) ha a csőkoefficiens F24=0,371: 16. A gerincvezeték bemeneti nyomása: 17. A legtávolabbi laterális bemeneti nyomása:

10 ÖNTÖZŐRENDSZER TERVEZÉSE
17. A legtávolabbi laterális bemeneti nyomása: 18. A minimális nyomás a legtávolabbi laterális legutolsó szórófejénél: 19. Nyomáskülönbség a legelső és a legutolsó szórófej között: Minthogy a hf-l nyomáskülönbség kisebb, mint a hmax megengedett nyomásingadozás, a rendszer megfelel.

11 Szakirodalom Azenkot, A.(1998):”Design Irrigation System”. Ministry of Agricul- ture Extension Service (Irrigation Field service), MASHAV Israel Dr. Avidan, A.(1995):”Soil-Water-Plant Relationship”. Ministry of Agriculture Extension Service (Irrigation Field service), CINADCO, Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Sapir, E.-Dr. E. Yagev (1995):”Drip Irrigation”. Ministry of Agricul- ture and Rural Development, CINADCO, Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Sapir, E.-Dr. E. Yagev (2001):”Sprinkler Irrigation”. Ministry of - culture and Rural Development, CINADCO,Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Eng. Nathan, R. (2002):”Fertilization Combined with Irrigation (Fertigation)”. Ministry of Agriculture and Rural Development, CINADCO,Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel


Letölteni ppt "Öntözőrendszerek tervezése Ormos László"

Hasonló előadás


Google Hirdetések