Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hullámok visszaverődése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hullámok visszaverődése"— Előadás másolata:

1 Hullámok visszaverődése
Hullámok viselkedése új közeg határán. Hullámok visszaverődése a.) Vonalmenti hullámok Rugalmas kötélen haladó hullám - rögzített végéről ellentétes fázisban - szabad végéről azonos fázisban verődik vissza.

2 b.) Felületi hullámok Egyetlen pontban megzavart vízfelületen olyan hullám jön létre, amelyek egyre bővülő közös középpontú un. koncentrikus körök.

3 Hullámhegyek és hullámvölgyek:
a víz azonos fázisában rezgő részek Körhullám: az azonos fázisban rezgő részek egy kör mentén helyezkednek el Egyenes hullám: az azonos fázisban rezgő részek egy egyenes mentén helyezkednek el Hullámtér: a tér azon része ahol a közeg részecskéi már rezegnek

4 Hullámfront a hullámtér határa, ahol a közegnek egyre újabb részei jönnek rezgésbe Terjedési irány: a hullámfrontra merőleges egyenes (sugár)

5 Beesési pont: a sugár és a visszaverő felület közös pontja Beesési merőleges: a visszaverő felületre merőleges egyenes Beesési szög: : a beeső sugár és a beesési merőleges közbezárt szöge Visszaverődési szög: ’: a visszavert sugár és a beesési merőleges közbezárt szöge

6 Felületi hullámok visszaverődési törvénye
A visszavert hullámok terjedési iránya a beeső sugár és a beesési merőleges egy síkban marad =  ` Követelmények: - ha  =0° (azaz merőlegesen érkezik a hullám a felületre) akkor = `=0° - párhuzamosan beérkező hullámok visszave- rődés után is párhuzamosan haladnak - rezgésszám nem változik - sebesség nem változik - hullámhossz nem változik

7 Mgj. : Síkhullámok olyan térbeli hullámok,
Mgj.: Síkhullámok olyan térbeli hullámok, amelyekben az azonos fázisban lévő pontok párhuzamos síkok mentén helyezkednek el.

8 Hullámok törése Egyenes hullám; törés Beesési merőleges; sugár Egyenes hullám; törés; hullámhossz beesési merőleges; sugár; hullámhossz Ha a hullám új közeg határához ér, egy része visszaverődik, egy másik része behatol a közegbe.

9 Mgj.: Két közeg különböző hullámtani szempontból, ha bennük ugyanannak a hullámnak a terjedési sebessége különböző. ( c1<c2 1 sűrűbb ; 2 ritkább közeg)

10 Hullámtörés törvényei
Két különböző közeg határára ferdén érkező és azon átlépő hullám terjedési iránya a beeső sugár a beesési merőleges ugyanabban a síkban marad. A beesési szög () és a törési szög () szinuszainak hányadosa, a terjedési sebesség hányadosával egyenlő.

11 n2;1: A két anyag együttes hullámtörő képességére jellemző mennyiség.
n2;1: törésmutató (2 közegnek az 1-re vonatkozó törésmutatója)

12 Teljes visszaverődés Ha c1 < c2  <  ( a beesési merőlegestől törik a hullám) Egy h (határszög) esetén =90° Teljes visszaverődés: Ha  > h , akkor nem hatol be a hullám az új közegbe, hanem a közös felületről teljes mértékben visszaverődik.


Letölteni ppt "Hullámok visszaverődése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések