Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hullámok visszaverődése a.) Vonalmenti hullámok Rugalmas kötélen haladó hullám - rögzített végéről ellentétes fázisban - szabad végéről azonos fázisban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hullámok visszaverődése a.) Vonalmenti hullámok Rugalmas kötélen haladó hullám - rögzített végéről ellentétes fázisban - szabad végéről azonos fázisban."— Előadás másolata:

1 Hullámok visszaverődése a.) Vonalmenti hullámok Rugalmas kötélen haladó hullám - rögzített végéről ellentétes fázisban - szabad végéről azonos fázisban verődik vissza. Hullámok viselkedése új közeg határán.

2 b.) Felületi hullámok Egyetlen pontban megzavart vízfelületen olyan hullám jön létre, amelyek egyre bővülő közös középpontú un. koncentrikus körök.

3 Hullámhegyek és hullámvölgyek: a víz azonos fázisában rezgő részek Körhullám: az azonos fázisban rezgő részek egy kör mentén helyezkednek el Egyenes hullám: az azonos fázisban rezgő részek egy egyenes mentén helyezkednek el Hullámtér: a tér azon része ahol a közeg részecskéi már rezegnek

4 Hullámfront a hullámtér határa, ahol a közegnek egyre újabb részei jönnek rezgésbe Terjedési irány: a hullámfrontra merőleges egyenes (sugár)

5 Beesési pont: a sugár és a visszaverő felület közös pontja Beesési merőleges: a visszaverő felületre merőleges egyenes Beesési szög:  : a beeső sugár és a beesési merőleges közbezárt szöge Visszaverődési szög:  ’: a visszavert sugár és a beesési merőleges közbezárt szöge

6 Felületi hullámok visszaverődési törvénye -A-A visszavert hullámok terjedési iránya a beeső sugár és a beesési merőleges egy síkban marad -- =  ` Követelmények: - ha  =0° (azaz merőlegesen érkezik a hullám a felületre) akkor  =  `=0° - párhuzamosan beérkező hullámok visszave- rődés után is párhuzamosan haladnak - rezgésszám nem változik - sebesség nem változik - hullámhossz nem változik

7 Mgj.: Síkhullámok olyan térbeli hullámok, amelyekben az azonos fázisban lévő pontok párhuzamos síkok mentén helyezkednek el.

8 Hullámok törése -H-Ha a hullám új közeg határához ér, egy része visszaverődik, egy másik része behatol a közegbe. Egyenes hullám; törésBeesési merőleges; sugár Egyenes hullám; törés; hullámhossz beesési merőleges; sugár; hullámhossz

9 Mgj.: Két közeg különböző hullámtani szempontból, ha bennük ugyanannak a hullámnak a terjedési sebessége különböző. ( c 1 { "@context": "http://schema.org", "@type": "ImageObject", "contentUrl": "http://images.slideplayer.hu/8/2146674/slides/slide_9.jpg", "name": "Mgj.: Két közeg különböző hullámtani szempontból, ha bennük ugyanannak a hullámnak a terjedési sebessége különböző.", "description": "( c 1

10 Hullámtörés törvényei Két különböző közeg határára ferdén érkező és azon átlépő hullám terjedési iránya a beeső sugár a beesési merőleges ugyanabban a síkban marad. A beesési szög (  ) és a törési szög (  ) szinuszainak hányadosa, a terjedési sebesség hányadosával egyenlő.

11 n 2;1 : A két anyag együttes hullámtörő képességére jellemző mennyiség. n 2;1 : törésmutató (2 közegnek az 1-re vonatkozó törésmutatója)

12 Teljes visszaverődés -H-Ha c 1 < c 2  <  ( a beesési merőlegestől törik a hullám) -E-Egy  h (határszög) esetén  =90° Teljes visszaverődés: Ha  >  h, akkor nem hatol be a hullám az új közegbe, hanem a közös felületről teljes mértékben visszaverődik.


Letölteni ppt "Hullámok visszaverődése a.) Vonalmenti hullámok Rugalmas kötélen haladó hullám - rögzített végéről ellentétes fázisban - szabad végéről azonos fázisban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések