Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógép memóriája Osztályozása Felépítése elhelyezkedése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógép memóriája Osztályozása Felépítése elhelyezkedése."— Előadás másolata:

1 A számítógép memóriája Osztályozása Felépítése elhelyezkedése

2 RAM=Memóriahelyek sorozata

3 A szg.MEMÓRIÁJA=SYSTEM MEMORY „Felejtő” RAM SRAM(stabil bittárolás) DRAM(Dynamic RAM) SDRAM(szinkronizál a CPU órájával) „Nem-felejtő” ROM PROM(programozható) EPROM( UV fénnyel törölhető(PROM)) EEPROM( elektromosan törölhető EPROM) FLASH

4 Memoria Modulok dual in-line memory module (DIMM) A memória chip-eket a többi kiegészítőkkel egy külön nyomtatott áramköri lapon (PCB- printed circuit board ) helyezik el. Ezt a modult illesztjük az alaplap megfelelő nyílásába.

5 Adattárolók hierarchiája Jegyzet:14.o. Cache=titkos raktár

6

7 Miből lesz a memória modul? A sziliciumot, amiből a félvezetők alapját készítik, s belőlük a tranzisztorokat- közönséges tengerparti homokból vonják ki. Megolvasztják, tisztítják, vékonyra lapítják, fényesre csiszolt szilicium- ostyát formálnak. Az ostyából lesz a chip: különböző technológiák (mikro, nano) segítségével bonyolult áramköri mintákat maratnak az alapba. Ezután tesztelik és szögletes formára vágják. A „bilincselés”( "bonding„ ) következik, ami a chip és az arany vagy ón kivezetések, vagy tűk közötti kapcsolatok megépítését jelenti. Végül plasztik vagy kerámia tokba zárják hermetikusan.

8 DRAM Írható, olvasható memória chip, amely minden bit-nyi adatot egy kondenzátor és egy tranzisztor együttesével tárol. Egyetlen chip-ben több millió tranzisztor és kondenzátor mintát maratnak a szilicium alaprétegbe. Az elrendezés tömbszerű. A tranzisztor az áram ki- ill. bekapcsolását vezérli. Ha a tranzisztor nyitott, és van áram akkor az 1-et, ha zárt akkor a 0-át tárolja a kondenzátor töltése. A töltés fenntartásához szükséges nano-sekundumban mért időegységenként frissíteni kell. Ezért dinamikus.

9 Flash memóriákra példa BIOS chip a számítógépben CompactFlash a digitális kamerákban SmartMedia digitális kamerákban Memory Stick digitális kamerákban PCMCIA I és II tipusú memória kártya (mint félvezető diszkek) laptopokban Memory cards for video game consoles

10 EEPROM chip-nek egyik fajtája a flash memória Electronically Erasable Programmable Read Only Memory –nak a rövidítése az EEPROM Oszlopokból és sorokból alkotott háló. S a háló minden kereszteződésében két tranzisztor van, s egy cellát alkotnak. A két tranzisztor egy vékony oxidréteggel van elválasztva egymástól. Az egyik tranzisztort nevezzük floating gate-nek üzemi kapunak, a másikat control gate-nek vezérlő kapunak. A floating gate a szóvonalhoz (wordline) a vezérlő kapun keresztül. kapcsolódik Ameddig ez a kapcsolat működik a cella értéke 1. A 0-ra váltáshoz egy különleges folyamatra van szükség aminek a neve Fowler-Nordheim tunneling (alagútfúrás).

11 Az alagútfurással megváltozik az elektronok elhelyezkedése az üzemi kapuban Egy elktromos töltést (rendszerint 10- 13 volt) alkalmaznak az üzemi kapun. A töltés az oszlopból vagyis a bitvonalról az üzemi kapuba lép és a földelésben levezetődik.

12 Egy cell sensor monitorozza a töltési szintet az üzemi kapun. Ha 50% feletti az áthaladás akkor 1 a cella érték, ha alatti akkor 0-ra vált.

13 L1, L2 cache

14 Memoria és CPU az alaplapon

15 BIOS ROM chip Flash memóriát használnak a BIOS (basic input/output system) program tárolására Csak olvasható memória.

16 A flash technológia viszonylag bonyolult ugyan, de a DRAM vagy SRAM memóriákkal összehasonlítva jól kihasználja a szilíciumfelületet: 1 bit tárolásához elég egy tranzisztor - a SRAM ugyanezt hat tranzisztorral (vagy négy tranzisztorral és két ellenállással) teszi, a DRAM egy tranzisztorral és egy kondenzátorral, az elektronikusan törölhető EEPROM pedig két tranzisztorral. A lapkán a tárolócellák mellett különböző segédáramkörök is vannak. Az egyik ilyen, a feszültség-konverter arra kell, hogy a flash memóriát alkalmazó eszközök tápfeszültségéből előállítsa a cella működéséhez szükséges többféle nagyságú feszültséget. A lapkákon további, típustól és gyártótól függő vezérlőelektronika is van. A „Flash” név a memória írási / olvasási sebességébôl ered, amely egy 'szemvillanás' alatt (flash) megtörténik.

17 System RAM A RAM sebességét a busz szélessége és sebessége befolyásolja. A busz szélessége alatt értjük a CPU által párhuzamosan küldött bitek számát,a sebessége pedig azt mutatja meg, hogy másodpercenként hány bitcsoport megy át. Pl. egy 100MHz-es 32 bites busz 4 bájtos adatot képes a CPU-nak továbbítani sec-onként 100 milliószor, azaz 400 millió bájt megy át 1 sec alatt a buszon.

18 The illustration above shows how the various buses connect to the CPU.

19 Typical desktop PC today has two main buses The first one, known as the system bus or local bus, connects the microprocessor (central processing unit) and the system memory. This is the fastest bus in the system.microprocessor The second one­ is a slower bus for communicating with things like hard disks and sound cards. One very common bus of this type is known as the PCI bus.

20 other buses the Universal Serial Bus (USB)USB is a way of connecting things like cameras, scanners and printers to your FireWire is a way to connect different pieces of equipment so they can easily and quickly share information.

21 What is Virtual Memory? Amikor a RAM nem elegendő,hogy minden program fusson, akkor a virtuális memória, amelyik a hard diszken képződik, lesz a memória bővítése.

22 The operating system has to constantly swap information back and forth between RAM and the hard disk. This is called thrashing, and it can make your computer feel incredibly slow.


Letölteni ppt "A számítógép memóriája Osztályozása Felépítése elhelyezkedése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések