Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ATOMRÁCSOS ANYAGOK. Jellemző tulajdonságok A kristályt alkotó részecskék: Atomok (atomtörzsek) Összetartó erők: kovalens kötés (elsőrendű, erős kötés)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ATOMRÁCSOS ANYAGOK. Jellemző tulajdonságok A kristályt alkotó részecskék: Atomok (atomtörzsek) Összetartó erők: kovalens kötés (elsőrendű, erős kötés)"— Előadás másolata:

1 ATOMRÁCSOS ANYAGOK

2 Jellemző tulajdonságok A kristályt alkotó részecskék: Atomok (atomtörzsek) Összetartó erők: kovalens kötés (elsőrendű, erős kötés) Olvadáspont: Magas C GY 3500˚CSiO 2 1703˚C Si 1414 ˚C

3 Jellemző tulajdonságok Kemény, szilárd anyagok Vízben nem oldódnak Az áramot nem vezetik Szilárdság: Oldhatóság: Áramvezetés: Példák: C GY SiO 2 SiSiC 12345678910 talkgipszkalcitfluoritapatitföldpát kvarc topázkorund gyémánt Mohs-skála

4 Kvarc hegyikristály rózsakvarc ametiszt

5 Gyémánt Cullinan florenci-gyémánt nyers gyémánt sah-gyémánt Brit koronázási ékszer (Cullinan) kohinoororlov

6 4CCaratClarityColourCut Súly (Carat) A karát a gyémánt súlyára utaló kifejezés. Egy karát 0,20 grammot jelent, azaz egy 5 karátos kő összesen 1 grammos. Tisztaság (Clarity) A gyémántban található szennyeződések, a tízszeres nagyítás alatt láthatóvá váló zárványok rontják a fénytörést, befolyásolják a szín tisztaságát és csökkentik a kő értékét. Szín (Colour) A színes gyémántok igazi különlegességek, melyek ára akár az egekig is szökhet, de a színtelen kövek színe között is nagyok a különbségek. Hogy a színtelen kő egészen pontosan milyen árnyalatú is, ideális optikai körülmények között összehasonlító gyémánt színsor segítségével határozzák meg Csiszolás (Cut) A csiszolás során természetesen igyekeznek minél többet megtartani a nyersgyémánt tömegéből, de még így is 50% körüli az átlagos veszteség. Az ideális csiszolás típusa függ a kő eredeti alakjától, a benne található szennyeződések számától és elhelyezkedésétől. A csiszolás során a gyémánt optikai tulajdonságait a lehető legjobban igyekeznek kiaknázni, a maximumot kihozva a színfelbontó képességből, fényvisszaverésből és fénytörésből.

7 Koh-i-noor A tyúktojás nagyságú, 186 karátos gyémántot az indiai Golconda bányájában találták 1100 körül. A gyémánt a nevét Nadir perzsa sahtól kapta. Aki - amikor megpillantotta - így kiáltott fel: "Koh-i-Noor", ami "hegynyi fényt" jelent. A Koh-i-Noor 1851-ben érkezett Londonba a 9 éves utolsó lahori maharadzsa "ajándékaként", voltaképpen hadizsákmányként. Albert herceg, Viktória királynő férje lecsiszoltatta, ami által a kő 105 karátosra csökkent.

8 Orloff Valamikor a Vishnu hindu isten gyémánt szeme volt Sriangam legbelső szentélyében, míg az 1700-as években egy francia katonaszökevény ellopta. Elvitte a követ Madrasba, ahol gyorsan eladta egy angol hajóskapitánynak. Az idők elteltével a kő eljutott Amszterdamba, ahol Grigori Orloff orosz gróf, Nagy Katalin cárnő korábbi szeretője vásárolta meg 90.000 fontért. Orloff gróf Nagy Katalinnak ajándékozta a követ, aki beültette a cári jogarba.

9 Allotróp módosulatok Grafit fémes átmenet Fullerén(ek) molekula Gyémánt atomrács Szén

10 Grafit

11 Fullerén C 60 Kroto 1985 (1996 Nobel-díj) Buckminster Fuller geodesic dome (1967 kiállítás) (1922 Zeiss, Jena) szupravezetés nanotechnológia


Letölteni ppt "ATOMRÁCSOS ANYAGOK. Jellemző tulajdonságok A kristályt alkotó részecskék: Atomok (atomtörzsek) Összetartó erők: kovalens kötés (elsőrendű, erős kötés)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések