Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A memóriák típusai, jellemzői

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A memóriák típusai, jellemzői"— Előadás másolata:

1 A memóriák típusai, jellemzői
Szakály László Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium Posta utca 18., 24400, Zenta, Szerbia Felkészítő tanár:Kőrösi Gábor

2 Tartalom: Alapfogalmak Általános tudnivalók Operatív tár DRAM SRAM ROM
PROM EPROM EEPROM Flash CACHE Források

3 Alapfogalmak Memóriacím: egy rekesz sorszáma, amelyben adatot tárolunk (a memórián belül) Címbusz: itt történik a memóriacímek továbbítása Memória rekesz: ez a memória legkisebb címezhető egysége Memória kapacitás: a memória rekeszek száma határozza meg, mértékegysége a byte Hozzáférési (elérési) idő: az az időtartam, amely a kiadási parancs és az információ megjelenése közt telik el, mértékegysége a nanosecundum (ns).

4 Általános tudnivalók Mi is az a memória
A számítógépben a memória tárolja a működéséhez szükséges adatokat,programokat (elektronikus adattárolást valósít meg). Memóriák fontosabb típusai: Operatív tár (RAM); ROM; PROM; EPROM; EEPROM; Cache.

5 Operatív tár: Ram(Random Access Memory)
Magyarul: véletlen elérésű memória Az a memória terület, ahol a processzor a számítógéppel végzet munka során dolgozik. Ennek a memóriának tartalmát tetszőlegesen kiolvashatjuk és megváltoztathatjuk bármikor.

6 Nagy kapacitású, de viszonylag lassú írható-olvasható memória
Nagy kapacitású, de viszonylag lassú írható-olvasható memória. Minden bevitt adat először a RAM-ba íródik és ott is kerül feldolgozásra. Itt helyezkednek el az aktuálisan futó programjaink is. A RAM alkalmatlan adatok huzamos ideig tartó tárolására, mert a működéséhez áram szükséges. Tehát a RAM minden bekapcsoláskor üres (minden kikapcsoláskor törlődik). Pl.: Szövegszerkesztő programba írt szöveg először a RAM-ba íródik, és ha nem mentjük, akkor egy váratlan áramszünet esetén, az a szöveg törlődik.

7 DRAM Dinamikus RAM (Dynamic RAM) Egy memória cella egy kondenzátorból és egy tranzisztorból épül fel. Az információt addig tárolja, míg a kondenzátor ki nem sül. Olcsó és kicsi, hátránya viszont az, hogy frissíteni kell, és lassú.

8 SRAM Statikus RAM (Static RAM).
A memóriacellákat egy kétállapotú tároló alkotja, amelyet több tranzisztor alkot, ez így bonyolultabb és drágább. Előnye, hogy fogyasztása nagyon alacsony és a sebessége nagyobb a DRAM-énál.

9 Rom(Read Only Memory) Magyarul: csak olvasható memória
Tartalmát a gyártás során alakítják ki, azaz beleégetik a memóriába. Ez tartalmazza a setup programot, amellyel módosíthatjuk a CMOS RAM-ot.

10 A ROM tartalma nem módosítható és nem is törölhető
A ROM tartalma nem módosítható és nem is törölhető. Ha egy ROM meghibásodik, azt ki kell dobni. Nagy előnye az, hogy kikapcsoláskor vagy esetleg áramszünetkor, a benne tárolt adatok nem törlődnek. Ilyen memóriát használtak pl.: a számítógép „életre keltésére” szolgáló BIOS program tárolására.

11 PROM Programozható ROM (Programmable ROM) A PROM programozható, csak olvasható memória. Gyártás után még nem tartalmaz semmit, a felhasználónak kell be programoznia, vagy adatokat elhelyeznie rajta. Egy speciális beégető készülék segítségével lehet beprogramozni, ez után a PROM úgy viselkedik, mint egy ROM- nem törölhető és nem is módosítható.

12 EPROM Törölhető és írható ROM (Erasable PROM) Különleges körülmények közt törölhetőek a rajta lévő adatok. UV fény segítségével törölhető, majd többször is újra írható.

13 EEPROM Elektromosan törölhető PROM. Az EPROM továbbfejlesztett változata, amelyet egyszerűen elektromos úton módosíthatunk.

14 Flash Ez egy speciális formája az EEPROM-nak. Melynek programozása és módosítása nem byte-onként történik, hanem blokkonként. Ez jelentősen növel a sebességén.

15 Cache A cache (cache memory) kis kapacitású, ám gyors írható-olvasható memória. Ez a gyorsítótár kis kapacitású, de rövid elérési idő alatt biztosít adatokat a processzor számára. A gyorsítótár a processzor és a RAM közt helyezkedik el, gyakran használt adatokat, utasításokat tárol. Típusai: Belső (első szintű) cache- a processzorral egy tokban van; Külső (második szintű) cache- az alapon helyezkedik el.

16 Források: www.wikipedia.org www.informatika.gportal.eu
Informatika füzet

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A memóriák típusai, jellemzői"

Hasonló előadás


Google Hirdetések