Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyilvánvaló gólhelyzetek, szimulálások, büntetőrúgások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyilvánvaló gólhelyzetek, szimulálások, büntetőrúgások"— Előadás másolata:

1 Nyilvánvaló gólhelyzetek, szimulálások, büntetőrúgások
Edzőtábor Marcali Nyilvánvaló gólhelyzetek, szimulálások, büntetőrúgások Barna József

2 Nyilvánvaló gólhelyzetek:
Kritériumai, összehasonlítás az ígéretes akcióval Kapus esetében mik a fogódzkodók Mikor alkalmazható az előnyszabály Szimulálások: kritériumok megítélése a mezőnyben és a büntetőterület környékén és belül Fegyelmezési vonzatai Büntetőrúgások megítélése: (kezezés kivételével) Felelősségi szektorok, területek Kommunikáció módjai, gyorsasága az asszisztensekkel

3 Nyilvánvaló gólhelyzet:
A játékvezetőnek a szabálytalanság elkövetésével kapcsolatban a következő körülmények figyelembe vételével azt kell eldöntenie, hogy: Nyilvánvaló gólhelyzetet akadályoztak meg az elkövetett szabálytalansággal? –Kiállítás Ígéretes támadást akadályoztak meg a szabálytalansággal?- Sárga lapos figyelmeztetés

4 Nyilvánvaló gólhelyzet megakadályozásánál a következő kritériumokat kell figyelembe venni:
A csatár milyen mértékben birtokolja a labdát A csatár elhelyezkedése A csatár és a labda mozgásának iránya A csatár kaputól való távolsága A védőjátékosok és a kapus helyzete ( A támadó valószínűleg gólt ért volna el, ha nem követnek el vele szemben szabálytalanságot?)

5 Az ígéretes támadás megakadályozásánál a következő kritériumokat kell figyelembe venni:
A szabálytalanság helye A játékos esélye a labda megjátszására A játékos csapattársainak helyzete Az ellenfél játékosainak helyzete A csatár kaputól való távolsága (A támadó valószínűleg a következő másodpercekben ígéretes támadást tudott volna vezetni, ha nem követnek el vele szemben szabálytalanságot?)

6 A kapus esetében melyek a fogódzkodók:
A csatár távolsága és helyzete a kaputól A labda mozgásának iránya A többi játékos elhelyezkedése ( A támadó valószínűleg gólt ért volna el, ha nem követnek el vele szemben szabálytalanságot?)

7 Mikor alkalmazható az előnyszabály:
Kiállítást érdemlő szabálytalanságok elkövetésekor csak azokban a kirívó esetekben alkalmazzunk előnyszabályt, amikor biztos, hogy a támadóknak a következő néhány másodpercben továbbra is van esélyük gól elérésére. Ha a kiállítás a nyilvánvaló gólhelyzet megakadályozásáért járt volna ( de nem történt súlyos sportszerűtlenség) és a támadó csapat gólt ér el, a védő játékost nem kell kiállítani, de a kísérletért sárga lappal kell figyelmeztetni. Ellenben súlyos sportszerűtlenség esetén mindenképpen jár a kiállítás, az előnyszabály alkalmazása után is.

8 Szimulálások A játékvezetőket emlékeztetni szeretnénk, hogy a játékvezető megtévesztésére irányuló - a pálya bármely részén elkövetett - szimulálást minden esetben sárga lapos figyelmeztetéssel kell büntetni. A fegyelmezés mértéke független a szimulálás helyétől. ( büntetőterület, büntetőterület környéke, félpálya)

9 A szimulálás esetei a játékvezetők megtévesztésére:
Amikor nincs kontakt a játékosok között Amikor a játékos egy csekély kontaktust használ fel szabadrúgáshoz jutásához. Amikor a játékos kezdeményezi a kontaktust. Amikor a játékos már a kontaktus előtt rájátszik a szabálytalanságra. Amikor a játékos a kontaktus hatását túlreagálja.

10 Szimulálás Sajnos az ilyen fajta viselkedés egyre növekvő számban fordul elő és ez megnehezíti a játékvezetők feladatát. A játékvezetőknek figyelmesnek és szigorúnak kell lenniük, ezáltal száműzzék a szimulálásokat a pályáról. A szimulálás észrevételekor elfogadhatatlan a figyelmeztetés elhagyása. Nem szabad elfelejteni, hogy az a játékos ,aki szándékosan túlreagálja a kontaktus hatását azért, hogy ellenfelét büntessék, még szigorúbban büntetendő sportszerűtlen magatartás miatt.

11 A BÜNTETŐRÚGÁS Büntetőrúgás jár az ellen a csapat ellen, amely elköveti a közvetlen szabadrúgást maga után vonó tíz szabálytalanság valamelyikét a saját büntetőterületén, amikor a labda játékban van. Büntetőrúgásból közvetlenül gól érhető el. Büntetőrúgás végrehajtására a félidők vagy a hosszabbítások bármelyik félidejének vége után is időt kell adni.

12 A BÜNTETŐRÚGÁS A labda és a játékosok helyzete A labdát:
• a büntetőpontra kell helyezni. A büntetőrúgást végrehajtó játékost: • egyértelműen azonosítani kell. A védőcsapat kapusának: • a kapuvonalon a kapufák közt, a rúgó játékossal szemben kell maradnia a rúgás elvégzéséig

13 A BÜNTETŐRÚGÁS A többi játékosnak: • a játéktéren
• a büntetőterületen kívül • a büntetőpont mögött • a labdától legalább 9,15 méter távolságra kell elhelyezkedni

14 A BÜNTETŐRÚGÁS Végrehajtás
• Miután minden játékos a szabály által előírt helyen tartózkodik, a játékvezető jelt ad a büntetőrúgás végrehajtására • A büntetőrúgást végző játékosnak a labdát előre kell rúgnia. • Nem játszhatja meg ismét a labdát, amíg az egy másik játékost nem érintett. • A labda akkor van játékban, amikor elrúgták és előre elmozdult.

15 Büntetőrúgások megítélése:
Felelősségi szektorok, területek: A mérkőzés előtti megbeszélés fontossága Kihez van közelebb az eset Ki láthatta jobban a szabálytalanságot A lábbal és kézzel elkövetett szabálytalanságok egyidejű kontrolálása De a legfontosabb a jó ítélet meghozatala!

16 Büntetőrúgások megítélése:
Kommunikáció módja, gyorsasága az asszisztensekkel: A mérkőzés előtti megbeszélés szerint Kommunikációs szetten keresztül Ha szükséges, akár zászló segítségével is Óvatosan a nemleges jelzésekkel De a legfontosabb a jó ítélet meghozatala!

17 Köszönöm a figyelmet. Mindenkinek sok sikert a következő szezonhoz.
VÉGE Köszönöm a figyelmet. Mindenkinek sok sikert a következő szezonhoz.


Letölteni ppt "Nyilvánvaló gólhelyzetek, szimulálások, büntetőrúgások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések