Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szophoklész Antigoné.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szophoklész Antigoné."— Előadás másolata:

1 Szophoklész Antigoné

2 Szophoklész (i.e. 496-406) Athéni származású A dráma megújítója
28 évesen részt vett a drámaversenyen, és első lett. i.e. 468-ban Aiszküloszt is legyőzte Sikereinek köszönhetően: kincstárnokká, majd hadvezérré választották.

3 Szophoklész A mintegy 120 neki tulajdonított drámából csupán 7 maradt az utókorra és egy szatírjáték. A legismertebbek: Antigoné, Élektra, Oidipusz király, Oidipusz Kolónoszban.

4 Antigoné - az elemzés vázlata
Konfliktusos dráma – a főhős vissza akarja állítani a diszharmóniából a harmóniát, hogy élni tudjon A tragikum, esztétikai minőség, olyan értékszerkezet, amely rendkívüli veszteség érzetét kelti i.e 441-ben mutatták be a drámai versenyen – első díjat nyert

5 Antigoné - elemzés A drámai alaphelyzet – Kreón már meghozta első új törvényét, melyet Antigoné megszegni készül A konfliktus – az emberi és az isteni világrend összeütközése Érvrendszerek: Kreóné a hatalomból eredeztetett tévedhetetlenségnek képzete (cél) Antigoné erkölcsi és érzelmi indíttatású (cél)

6 A szereplők viszonyrendszere
Antigoné-Iszméné és Kreón-Haimón páros a konfliktus viszonyrendszerében ellentétes érzelmektől vezéreltek A kar ingadozó álláspontot képvisel (a város népének a hangja is egyben)

7 Végjáték Teiresziász álláspontja a drámában határozott – az égiek kapcsolattartója, a közösségben a királlyal egyenrangú Vitájuk végén kinyilatkoztat – fordulat Katarzis: a harmónia a főhős élete árán áll vissza, de feloldódik a feszültség

8 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szophoklész Antigoné."

Hasonló előadás


Google Hirdetések