Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szophoklész.  Athéni származású  A dráma megújítója  28 évesen részt vett a drámaversenyen, és első lett. i.e. 468-ban Aiszküloszt is legyőzte  Sikereinek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szophoklész.  Athéni származású  A dráma megújítója  28 évesen részt vett a drámaversenyen, és első lett. i.e. 468-ban Aiszküloszt is legyőzte  Sikereinek."— Előadás másolata:

1 Szophoklész

2  Athéni származású  A dráma megújítója  28 évesen részt vett a drámaversenyen, és első lett. i.e. 468-ban Aiszküloszt is legyőzte  Sikereinek köszönhetően: kincstárnokká, majd hadvezérré választották.

3  A mintegy 120 neki tulajdonított drámából csupán 7 maradt az utókorra és egy szatírjáték.  A legismertebbek: Antigoné, Élektra, Oidipusz király, Oidipusz Kolónoszban.

4  i.e 441-ben mutatták be a drámai versenyen – első díjat nyert  Konfliktusos dráma – a főhős vissza akarja állítani a diszharmóniából a harmóniát, hogy élni tudjon  A tragikum, esztétikai minőség, olyan értékszerkezet, amely rendkívüli veszteség érzetét kelti

5  A drámai alaphelyzet – Kreón már meghozta első új törvényét, melyet Antigoné megszegni készül  A konfliktus – az emberi és az isteni világrend összeütközése  Érvrendszerek:  Kreóné a hatalomból eredeztetett tévedhetetlenségnek képzete (cél)  Antigoné erkölcsi és érzelmi indíttatású (cél)

6  Antigoné-Iszméné és Kreón-Haimón páros a konfliktus viszonyrendszerében ellentétes érzelmektől vezéreltek  A kar ingadozó álláspontot képvisel (a város népének a hangja is egyben)

7  Teiresziász álláspontja a drámában határozott – az égiek kapcsolattartója, a közösségben a királlyal egyenrangú ▪ Vitájuk végén kinyilatkoztat – fordulat  Katarzis: a harmónia a főhős élete árán áll vissza, de feloldódik a feszültség

8


Letölteni ppt "Szophoklész.  Athéni származású  A dráma megújítója  28 évesen részt vett a drámaversenyen, és első lett. i.e. 468-ban Aiszküloszt is legyőzte  Sikereinek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések