Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2009. ADATBÁZIS-KEZELÉS. Adatbázis fogalma Adatbázis (tágabb értelemben): egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2009. ADATBÁZIS-KEZELÉS. Adatbázis fogalma Adatbázis (tágabb értelemben): egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján."— Előadás másolata:

1 2009. ADATBÁZIS-KEZELÉS

2 Adatbázis fogalma Adatbázis (tágabb értelemben): egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekintendők. Adatbázis (tágabb értelemben): egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekintendők.

3 Adatbázisok feladatai Az adatbázis-kezelők legfontosabb feladatai: Az adatbázis-kezelők legfontosabb feladatai: A megtervezett adattáblák fizikai szerkezetének és kapcsolatainak létrehozása A megtervezett adattáblák fizikai szerkezetének és kapcsolatainak létrehozása Az adatbevitel, adatmódosítások, törlések végrehajtása Az adatbevitel, adatmódosítások, törlések végrehajtása Adatrekordok sorba rendezése, válogatása, megjelenítése Adatrekordok sorba rendezése, válogatása, megjelenítése Listák jelentések készítése Listák jelentések készítése Biztonsági másolatok készítése Biztonsági másolatok készítése

4 Alapfogalmak Adatbázis szerkezete Adatbázis szerkezete Adatbázis Adatbázis  az adatok és a köztük levő összefüggések rendszere. Tábla Tábla  logikailag összetartozó adatokat foglalja össze. Rekord Rekord  az adatbázis egy sora, ebben tároljuk az egymással összefüggő adatokat. Mező Mező  az adatbázis egy oszlopa, melyben az egyedek tulajdonságait tároljuk.

5 Alapfogalmak Elemi adat Elemi adat  a tábla celláiban szereplő értékek, az egyedek konkrét tulajdonságai. Egyed Egyed  aminek az adatait tároljuk. (pl.: személy) Attribútum (tulajdonság) Attribútum (tulajdonság)  az egyed valamely jellemzője. (pl.: személy neve) Egyedtípus Egyedtípus  egyedekre vonatkozó megadott tulajdonságok összessége. (pl.: egy személy leírható nevével, életkorával, hajszínével, stb. együttesen)

6 Alapfogalmak Egyed-előfordulás Egyed-előfordulás  egyedre vonatkozó megadott konkrét tulajdonságok. (pl.: Kiss Ede, 29 éves, 193 cm magas, stb.) Elsődleges kulcs Elsődleges kulcs  a tábla rekordjainak egyértelmű azonosítója, értéke egyedi. Idegen kulcs Idegen kulcs  olyan azonosító, amely segítségével egy másik tábla elsődleges kulcsára hivatkozhatunk. Index Index  a táblákban való keresés és sorba rendezés gyorsítására alkalmas eszköz.

7 Alapfogalmak Adatmodellek Adatmodellek Egyértelműen meghatározza az adatbázis szerkezetét, magában foglalja az adatok típusát, kapcsolatát, a korlátozó műveleteket és az adatkezelési műveleteket. Egyértelműen meghatározza az adatbázis szerkezetét, magában foglalja az adatok típusát, kapcsolatát, a korlátozó műveleteket és az adatkezelési műveleteket.  Relációs  Hierarchikus  Hálós  Objektumorientált

8 Alapfogalmak Adattáblák közötti kapcsolatok Adattáblák közötti kapcsolatok Egy-egy (1:1) Egy-egy (1:1)  Egyik tábla egy eleméhez a másik tábla pontosan egy eleme kapcsolódik. (pl.: házastársak nyilvántartása)

9 Alapfogalmak Adattáblák közötti kapcsolatok Adattáblák közötti kapcsolatok Egy-több (1:N) Egy-több (1:N)  Egyik tábla egy eleméhez a másik tábla több eleme is tartozhat (pl.: megrendelők és megrendelések)

10 Alapfogalmak Adattáblák közötti kapcsolatok Adattáblák közötti kapcsolatok Több-több (N:M) Több-több (N:M)  Bármely tábla elemeihez a másik tábla tetszőleges számú eleme kapcsolódhat. (pl.: cég ügyfelei és a számukra nyújtott szolgáltatások)

11 Kapcsolatok

12 Access indítása

13 Az Access ablaka Menüsor Eszköztár Munkaablak

14 Access objektumai Tábla objektum (adatállományok) Tábla objektum (adatállományok) Lekérdezés objektum (adatok különféle szempontok szerinti megjelenítése) Lekérdezés objektum (adatok különféle szempontok szerinti megjelenítése) Űrlap objektum (adatbeviteli eszköz) Űrlap objektum (adatbeviteli eszköz) Jelentés objektum (papíralapú megjelenítés) Jelentés objektum (papíralapú megjelenítés) Lap objektum (WEB-lap adatok karbantartására) Lap objektum (WEB-lap adatok karbantartására) Modulok objektum (ismétlődő feladatokra) Modulok objektum (ismétlődő feladatokra) Makró objektum (Visual Basic kódon megírt programrészek) Makró objektum (Visual Basic kódon megírt programrészek)

15 Tábla objektum - Mezőnév Mezők létrehozása Mezők létrehozása Mezőnév Mezőnév  Max. 64 karakter  Nem lehet:. ! ‘ []  Nem kezdődhet szóközzel

16 Tábla objektum - Adattípusok Mezők létrehozása Mezők létrehozása Adattípus Adattípus  Szöveg (Text)  Feljegyzés (Memo)  Szám (Number)  Bájt (Byte)  Egész (Integer)  Hosszú egész (Long Integer)  Egyszeres (Simple)  Dupla (Duble)

17 Mezők létrehozása Mezők létrehozása Adattípusok Adattípusok  Dátum/Idő  Pénznem  Számláló  Igen/Nem Tábla objektum - Adattípusok

18 Tábla objektum - Mezőméret Szövegmezők Szövegmezők 0-255 (karakter) (1 bájt) 0-255 (karakter) (1 bájt) Számmezők Számmezők Bájt (0-255) (1 bájt) Bájt (0-255) (1 bájt) Egész (-32768 – 32767) (2 bájt) Egész (-32768 – 32767) (2 bájt) Hosszú egész (-2147483648 – 2147483647) (4 bájt) Hosszú egész (-2147483648 – 2147483647) (4 bájt) Egyszeres (-3,4E38 – 3,4E38) 7 jegy pontosság (4 bájt) Egyszeres (-3,4E38 – 3,4E38) 7 jegy pontosság (4 bájt) Dupla (-1,79E308 – 1,79E308) 15 jegy pontosság (8 bájt) Dupla (-1,79E308 – 1,79E308) 15 jegy pontosság (8 bájt)

19 Tábla objektum - Mező tulajdonságok Mezőméret Mezőméret (Beviteli maszk (Beviteli maszk Alapértelmezett érték) Alapértelmezett érték) Érvényességi szabály (– Érvényesítési szöveg) Érvényességi szabály (– Érvényesítési szöveg) (Kötelező) (Kötelező) Indexelt Indexelt

20 Tábla objektum

21 Tábla objektum – Tervező nézet

22 Tábla objektum – Tábla nézet

23 Tervezzünk adatbázist egy utazási iroda számára! A következő adatokat szeretném tárolni: A következő adatokat szeretném tárolni: Az igénybe vehető utazások adatai (Utak) Az igénybe vehető utazások adatai (Utak) Az utazásokra jelentkezettek adatai (Utasok) Az utazásokra jelentkezettek adatai (Utasok) Az utasok befizetéseit az egyes utakra (Foglalások) Az utasok befizetéseit az egyes utakra (Foglalások)

24 Tervezzünk adatbázist egy utazási iroda számára!

25

26

27 Kapcsoljuk össze az adattáblákat! Kapcsoljuk össze az adattáblákat!

28 Táblaműveletek - Adatbevitel

29 KERESSÜNK…

30 Táblaműveletek- Adatmódosítás A Szicília-Palermo út időtartama 9 napra, az út típusa pedig körutazás-nyaralásra változott. A Szicília-Palermo út időtartama 9 napra, az út típusa pedig körutazás-nyaralásra változott. Keressük meg az utat! Keressük meg az utat! Álljunk az Út elnevezése mezőbe bármelyik rekordnál! Álljunk az Út elnevezése mezőbe bármelyik rekordnál! Szerkesztés/Keresés Szerkesztés/Keresés  CTRL+I 

31 Táblaműveletek - Adattörlés Nem volt elegendő jelentkező a 19-es pozíciószámú útra, ezért töröljük. Nem volt elegendő jelentkező a 19-es pozíciószámú útra, ezért töröljük.

32 Táblaműveletek - Rendezés Rendezzük az Utak tábla adatait célország és azon belül az út elnevezése szerint (növekvő sorrendbe)! Rendezzük az Utak tábla adatait célország és azon belül az út elnevezése szerint (növekvő sorrendbe)!

33 LISTÁZZUNK, SZŰRJÜNK…

34 Táblaműveletek – Listázás (Szűrés) Listázzuk ki azokat az utakat, amelyek célja Olaszország! Listázzuk ki azokat az utakat, amelyek célja Olaszország!

35 Táblaműveletek – Listázás (Szűrés) Listázzuk ki az olaszországi utak közül melyek körutazások! Listázzuk ki az olaszországi utak közül melyek körutazások!

36 Táblaműveletek – Listázás (Szűrés) Listázzuk ki azokat az utakat, amelyek Spanyolországba vagy Portugáliába indulnak! Listázzuk ki azokat az utakat, amelyek Spanyolországba vagy Portugáliába indulnak!

37 Táblaműveletek – Adatmező hozzáadása Az Utasok táblához adjuk hozzá a Születési idő (Dátum/idő – Rövid dátum) és az Igazolványszám (Szöveg – 15 – indexelt – nem lehet azonos) mezőket! Az Utasok táblához adjuk hozzá a Születési idő (Dátum/idő – Rövid dátum) és az Igazolványszám (Szöveg – 15 – indexelt – nem lehet azonos) mezőket! Tervező nézetben Tervező nézetben

38 Adatbevitel Vegyünk fel egy új utast! (Utasok tábla) Vegyünk fel egy új utast! (Utasok tábla)

39 Adatmódosítás Módosítsuk Déry Dóra telefonszámát 62-333-444-re! Módosítsuk Déry Dóra telefonszámát 62-333-444-re!

40 Listázás (Szűrés) Szűrjük ki a törzsutasokat! Szűrjük ki a törzsutasokat!

41 Listázás (Szűrés) Listázzuk ki a vidéki (nem budapesti) utasokat! Listázzuk ki a vidéki (nem budapesti) utasokat!

42 Listázás (Szűrés) Keressük ki azokat az utasokat, akiknek a keresztneve András vagy István! Keressük ki azokat az utasokat, akiknek a keresztneve András vagy István!

43 Adatbevitel - Mezőméret módosítása Vegyünk fel egy új utast! Vegyünk fel egy új utast!

44 ÉRVÉNYESSÉGI SZABÁLY – ÉRVÉNYESÍTÉSI SZÖVEG

45 Érvényességi szabály Készítsünk szabályt, az Irányítószám mezőre, mely adatbevitelkor csak 1011 és 9999 közötti értékeket fogad el adatbevitelkor! Készítsünk hozzá hibaüzenetet is az Érvényesítési szövegben! Készítsünk szabályt, az Irányítószám mezőre, mely adatbevitelkor csak 1011 és 9999 közötti értékeket fogad el adatbevitelkor! Készítsünk hozzá hibaüzenetet is az Érvényesítési szövegben!

46 A Foglalások táblában a Befizetés dátumának Alapértelmezett értékét állítsuk át a mindenkor aktuális dátumra! A Foglalások táblában a Befizetés dátumának Alapértelmezett értékét állítsuk át a mindenkor aktuális dátumra! Az Érvényességi szabályban állítsuk be azt, hogy 2002-nél régebbi dátumot ne fogadjon el adatbevitelkor! Az Érvényességi szabályban állítsuk be azt, hogy 2002-nél régebbi dátumot ne fogadjon el adatbevitelkor! Érvényességi szabály


Letölteni ppt "2009. ADATBÁZIS-KEZELÉS. Adatbázis fogalma Adatbázis (tágabb értelemben): egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján."

Hasonló előadás


Google Hirdetések