Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tápanyag-mérleg készítésének alapelvei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tápanyag-mérleg készítésének alapelvei"— Előadás másolata:

1 A tápanyag-mérleg készítésének alapelvei
Előadó: Dr. Megyes Attila DE-AMTC Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet

2 Egyéni feladat

3 Műtrágya-termés egyenleg
1982 188 83 165 360 6 22 21 49 25*7.5 11*7.5 22*7.5 105-83 Terméssel kivont tápanyag (kg/ha) = termés t/ha * fajlagos tápanyagigény (kg/t) Terméssel kivont tápanyag (kg/ha) a pillangósok esetében (csak N) = 45 kg/ha/év Műtrágya-termés egyenleg (kg/ha)= Műtrágyával kijuttatott tápanyag (kg/ha) - Terméssel kivont tápanyag (kg/ha)

4 Üzemi tápanyagmérleg 1982 281 145 297 723 94 63 132 288 194+60+20+7
145-83 105+40 6.2*5

5 Üzemi tápanyagmérleg Nitrogén:
Összes tápanyagforrás (kg/ha) = talaj tápanyag-szolgáltató képessége (kg/ha)+ légkörből származó N tápanyag (kg/ha) + szabadon éló N kötő baktériumok (kg/ha) + pillangósok N kötése (kg/ha) + trágya N (kg/ha) Foszfor: Összes tápanyagforrás (kg/ha) = talaj tápanyag-szolgáltató képessége (kg/ha) + trágya P (kg/ha) Kálium: Összes tápanyagforrás (kg/ha) = talaj tápanyag-szolgáltató képessége (kg/ha) + trágya K (kg/ha) + az elővetemény szármaradvány K (kg/ha) Egyenleg (kg/ha) = Összes forrás (kg/ha) – Terméssel kivont tápanyag (kg/ha)

6 Termesztett növények fajlagos tápanyagigénye (kg/t) és egységhozam szorzója
Őszi búza 1 27 11 18 Őszi árpa 1.1 10 26 Rozs 20 12 25 Kukorica 22 Napraforgó 2.2 41 30 70 Cukorrépa 0.25 3.5 1.5 Zöldborsó 0.7 8.5 17.5

7 A tápanyagmérlegek forrásai a kijuttatott műtrágyán felül (kg/ha/év)
Talaj I. termőhely 60 40 80 II-III. termőhely 50 35 70 IV. termőhely 30 Légkör 20 Pillangós (1 éves) Pillangós (több éves) 150 Szabadon élő N-kötő b. 7

8 A tápanyagmérlegek forrásai a kijuttatott műtrágyán felül (kg/ha/év)
Istállótrágya (kg/10 t)  1. év 50 25 60  2. év 30 15 36 Hígtrágya (kg/m3)  sertés  szarvasmarha Szármaradvány (kg/t)  kukorica, gabonanöv. 5-10  napraforgó 20-30

9 Tápanyagmérleg 1. példa

10 Tápanyagmérleg 1. példa

11 Tápanyagmérleg 1. példa

12 Tápanyagmérleg 2. példa

13 Tápanyagmérleg 2. példa

14 Tápanyagmérleg 2. példa

15 A tápanyagmérleg számításhoz kapcsolódó kérdések
Ismertesse a gazdaság műtrágya-termés egyen-legét! Jellemezze a gazdaság teljes üzemi tápanyag-mérlegét!


Letölteni ppt "A tápanyag-mérleg készítésének alapelvei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések