Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tápanyag-mérleg készítésének alapelvei A tápanyag-mérleg készítésének alapelvei Előadó: Dr. Megyes Attila DE-AMTC Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tápanyag-mérleg készítésének alapelvei A tápanyag-mérleg készítésének alapelvei Előadó: Dr. Megyes Attila DE-AMTC Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési."— Előadás másolata:

1 A tápanyag-mérleg készítésének alapelvei A tápanyag-mérleg készítésének alapelvei Előadó: Dr. Megyes Attila DE-AMTC Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet

2 Egyéni feladat

3 Műtrágya-termés egyenleg Terméssel kivont tápanyag (kg/ha) = termés t/ha * fajlagos tápanyagigény (kg/t) Terméssel kivont tápanyag (kg/ha) a pillangósok esetében (csak N) = 45 kg/ha/év Műtrágya-termés egyenleg (kg/ha)= Műtrágyával kijuttatott tápanyag (kg/ha) - Terméssel kivont tápanyag (kg/ha) *7.511*7.522*

4 Üzemi tápanyagmérleg *

5 Nitrogén: Összes tápanyagforrás (kg/ha) = talaj tápanyag-szolgáltató képessége (kg/ha)+ légkörből származó N tápanyag (kg/ha) + szabadon éló N kötő baktériumok (kg/ha) + pillangósok N kötése (kg/ha) + trágya N (kg/ha) Foszfor: Összes tápanyagforrás (kg/ha) = talaj tápanyag-szolgáltató képessége (kg/ha) + trágya P (kg/ha) Kálium: Összes tápanyagforrás (kg/ha) = talaj tápanyag-szolgáltató képessége (kg/ha) + trágya K (kg/ha) + az elővetemény szármaradvány K (kg/ha) Egyenleg (kg/ha) = Összes forrás (kg/ha) – Terméssel kivont tápanyag (kg/ha) Üzemi tápanyagmérleg

6 Termesztett növények fajlagos tápanyagigénye (kg/t) és egységhozam szorzója NövényszorzóNPK Őszi búza Őszi árpa Rozs Kukorica Napraforgó Cukorrépa Zöldborsó

7 A tápanyagmérlegek forrásai a kijuttatott műtrágyán felül (kg/ha/év) ForrásNPK Talaj  I. termőhely  II-III. termőhely  IV. termőhely Légkör20 Pillangós (1 éves)50 Pillangós (több éves)150 Szabadon élő N-kötő b.7

8 A tápanyagmérlegek forrásai a kijuttatott műtrágyán felül (kg/ha/év) ForrásNPK Istállótrágya (kg/10 t)  1. év  2. év Hígtrágya (kg/m3)  sertés  szarvasmarha Szármaradvány (kg/t)  kukorica, gabonanöv  napraforgó 20-30

9 Tápanyagmérleg 1. példa

10

11

12 Tápanyagmérleg 2. példa

13

14

15 A tápanyagmérleg számításhoz kapcsolódó kérdések n Ismertesse a gazdaság műtrágya-termés egyen- legét! n Jellemezze a gazdaság teljes üzemi tápanyag- mérlegét!


Letölteni ppt "A tápanyag-mérleg készítésének alapelvei A tápanyag-mérleg készítésének alapelvei Előadó: Dr. Megyes Attila DE-AMTC Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési."

Hasonló előadás


Google Hirdetések