Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Fábiánné Páger Anna szekszárdi előadásának részlete A R/A/F/T módszer alkalmazása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Fábiánné Páger Anna szekszárdi előadásának részlete A R/A/F/T módszer alkalmazása."— Előadás másolata:

1 Dr. Fábiánné Páger Anna szekszárdi előadásának részlete A R/A/F/T módszer alkalmazása

2 R/A/F/T Egy témáról különböző szerepekben A technika neve angol szavak kezdőbetűiből áll össze: R: role - szerep, A: audience - hallgatóság, F: form - forma, T: time - idő. Lényege, hogy a tanulók a tanító által kijelölt témáról maguk választotta szerepekben és címzetteknek írnak különféle műfajú/formájú írásokat. A tevékenység során lehetőségük nyílik azonosulni egy szereppel, s megérezni azt, hogy az írás témája, szereplője, címzettje és a választott forma összhangja fontos.

3 4. osztályos fogalmazások A fogalmazásokat 4.c osztályos tanulók írták 2007. október 5-én, az iskolai megemlékezés napján. Az írásművek szerzői: Ódor Erhard József Perényi Domonkos János Borzási Boglárka Árva Zsófia Tóth Szilárd Pup Anita Ildikó Tóth Viktória Petra Nagy Gréta

4 Tanulók munkái

5 Szemtanú, kihallgató - Mit látott, mit hallott? - Egy fa mögött voltam, és talán akkor érkezhettem meg, mikor hozták őket. - És aztán? - Hozták az elsőt. Kérdeztek tőle valamit, nem hallottam, mert nagyon távol voltam. Óvatosan közelebb léptem, most már hallottam eleget. - Mit? - A török ember súgott valamit a hóhérnak, a hóhér bólintott. A palló leesett, én pedig a szememhez kaptam. Hallottam egy párbeszédet. Azt mondták: - Mi az utolsó kívánságod? Erre a magyar: - Egyszer elkaplak titeket! Erre a török bedurvult: - Mindegyiket egyszerre! És ekkor elszaladtam. Sajnos meghallották. Utánam küldtek valakit. Rohantam be a faluba és idejöttem. - Köszönjük, ennyi elég.

6 Damjanich levele Kedves Kossuth Lajos! Derekasan harcoltunk, sok csatát megnyertünk, el is vesztettünk néhányat. A világosi fegyverletételnél elfogtak. Az a rühes kutya Haynau golyó általi halálra ítélt. Mindnyájan meghalunk, 12 társam és én. Hallottam hírét, Batthyány Lajost is kivégzik. Szerető barátod: Damjanich János 1849. október 4.

7 A szomorúság (szemtanú, családnak) Szemtanúja voltam ennek a borzalmas történetnek. Mivelhogy tudtam, hogy az ismerősömnek halt meg a fia, elmentem hozzájuk. Elmondtam nekik, hogy fiuk Török Ignác meghalt. A szomorúság megkezdődött. Az anya és az apa sírtak, éjt nappallá téve sírtak, sírtak és sírtak. Láttam, hogy ez a család összetört. Sajnos, nem tudtam rajtuk segíteni.

8 Az anyámnak (gyerek, anyjának) Hosszú volt a harc, anyám. Én ezért írok levelet, mert én voltam a harc legfontosabbika. Kiss Ernő a legjobb barátom, én is az övé, de sajnos hamar elesett. Remélem, én azért továbbadhatom az ő anyjának, hogy meghalt. Azt is remélem, hogy a te válaszodat is elolvashatom. Biztos azt írnád vissza, te is reméled. Mert az előző leveledben is ezt kérted. Ernővel azért voltunk a legjobb barátok, mert ugyanaz volt a becenevünk, így mindig együtt harcoltunk. (Írta Pöltenberg Ernő az 1848-as forradalomból)

9 A 13 aradi vértanú (újságíró, a Délmagyarország olvasóinak) 1849. október 6-án végezték ki a 13 aradi vértanút, amelyre sok szegedi emlékezik. Volt, akit golyó általi halálra ítéltek. Volt, akit felakasztottak, és akit azonnal kivégeztek. A 13 aradi vértanú miatt gyászol egész Szeged. Ma is sokan visznek virágokat, mécseseket az emlékműhöz. 2007. 10. 05.

10 Plakát (újságíró, a városnak) A hős 13 13 ember küzdött a hazáért. Ezek az emberek értünk, a hazáért, a magyar népért küzdöttek. A hős 13 Knézich Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen Károly, Török Ignác, gróf Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos Emlékezzetek a 13 aradi vértanúra!

11 A halálunk Mi nem akartunk Meghalni, de meghaltunk értetek. Szép volt az élet, amíg éltünk. Én voltam az utolsó, kín volt látni, ahogy meghalnak a barátaim. Senki nem sír. Mi szerettünk titeket És ezért haltunk meg. Remélem, eljut hozzátok ez a vers. Szeretlek titeket. Lázár Vilmos

12 Egy beszélgetés (igazgatónő, tanárnő) - Kedves Tanárnő! Ma van a 13 aradi vértanú napja. Az ön osztálya bizonyára felkészült az ünnepségre. - Igen, igazgatónő. Az osztály felkészült. Gyerünk lurkók, sorakozó! Az ünnepély jól sikerült. - Köszönöm tanárnő, hogy megtanította őket. - Szívesen. - Köszönöm gyerekek.


Letölteni ppt "Dr. Fábiánné Páger Anna szekszárdi előadásának részlete A R/A/F/T módszer alkalmazása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések