Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Radnóti (Glatter) Miklós (1909- 1944). Kötetei Életében megjelent kötetei Pogány köszöntő (1930) Expresszionista szabad versek Pogány köszöntő (1930)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Radnóti (Glatter) Miklós (1909- 1944). Kötetei Életében megjelent kötetei Pogány köszöntő (1930) Expresszionista szabad versek Pogány köszöntő (1930)"— Előadás másolata:

1 Radnóti (Glatter) Miklós (1909- 1944)

2

3 Kötetei Életében megjelent kötetei Pogány köszöntő (1930) Expresszionista szabad versek Pogány köszöntő (1930) Expresszionista szabad versek1930 Újmódi pásztorok éneke (1931), Idillek és elégiák+ expr. Újmódi pásztorok éneke (1931), Idillek és elégiák+ expr.1931 Lábadozó szél (1933) Szabad vers – klasszikus mérték Lábadozó szél (1933) Szabad vers – klasszikus mérték1933 Ének a négerről, aki a városba ment (1934) Ének a négerről, aki a városba ment (1934)1934 Újhold (1935) Fenyegetettség érzése, halálfélelem Újhold (1935) Fenyegetettség érzése, halálfélelem1935 Járkálj csak, halálraítélt! (1936) Klasszicizálódás, kötött formák Járkálj csak, halálraítélt! (1936) Klasszicizálódás, kötött formák1936 Meredek út (1938) Vergélius-fordítás Meredek út (1938) Vergélius-fordítás1938 Ikrek hava (1940) Ikrek hava (1940)1940 Válogatott versek (1930-1940) (1940) Válogatott versek (1930-1940) (1940)1940 Naptár (1942) Naptár (1942)1942 Posztumusz kötete Tajtékos ég (1946) Tajtékos ég (1946)1946

4 Csak 1924-ben tudta meg, hogy nemcsak édesanyja, de öccse is a költő születésekor halt meg. Ikrek havaIkrek hava című prózai munkájában írt erről. A téma 1940-es önéletrajzi vázlatában is felmerült: „Iker gyerek vagyok, öcsém és édesanyám meghaltak születésemkor. Anyámat az ikerszülés ölte meg, nem bírta a szíve, öcsém gyönge volt, elszívtam tán tőle az életerőt. Tizenkét éves voltam, meghalt apám is. Az anyámat nem ismertem, az apámra valójában alig emlékszem, néhány éles, de összefüggéstelen képet, emléket becézek róla magamban…” Ikrek hava

5

6

7 1926 őszén ismerkedett meg leendő feleségével, Gyarmati Fannival 1926 őszén ismerkedett meg leendő feleségével, Gyarmati Fannival 1926Gyarmati Fannival 1926Gyarmati Fannival 1928: hazatért Liberecből ( cseh kereskedelmi iskola), majd nagybátyja nagykereskedésében könyvelő. 1928: hazatért Liberecből ( cseh kereskedelmi iskola), majd nagybátyja nagykereskedésében könyvelő. Barátaival irodalmi folyóiratot indítottak. -Jóság címmel önálló antológiát jelentettek meg Barátaival irodalmi folyóiratot indítottak. -Jóság címmel önálló antológiát jelentettek meg 1930: Szegedi Ferenc József Tudományegyetem bölcsészeti kar, magyar- francia szak –’34: végez 1930: Szegedi Ferenc József Tudományegyetem bölcsészeti kar, magyar- francia szak –’34: végezSzegedi Ferenc József Tudományegyetemmagyar franciaSzegedi Ferenc József Tudományegyetemmagyar francia Avantgard (expresszionista, szürrealista) íz és csapongó szabadvers-formák Avantgard (expresszionista, szürrealista) íz és csapongó szabadvers-formák falujárások, a parasztság nyomorát így saját szemével láthatta, népköltészet falujárások, a parasztság nyomorát így saját szemével láthatta, népköltészet Párizs; néger művészet felfedezése Párizs; néger művészet felfedezése

8

9

10 Házitanítóskodás, műfordítás, alkalmi kiadói munkák (zsidó származása miatt nem kap állást) Házitanítóskodás, műfordítás, alkalmi kiadói munkák (zsidó származása miatt nem kap állást) A Nyugat 3. nemzedéke munkatársa lett A Nyugat 3. nemzedéke munkatársa lett Mint a bika (1933.): két idősíkot és magatartásformát szembesít. A múlt, a fiatalság - az önfeledt élet: figyelmen kívül hagyja a veszélyeket. A jelen magatartásformája tudomásul veszi a veszélyt, s a nem-menekülés helytállását hirdeti. A vers üzenete: „Így küzdök én is…” Mint a bika (1933.): két idősíkot és magatartásformát szembesít. A múlt, a fiatalság - az önfeledt élet: figyelmen kívül hagyja a veszélyeket. A jelen magatartásformája tudomásul veszi a veszélyt, s a nem-menekülés helytállását hirdeti. A vers üzenete: „Így küzdök én is…” 1935: feleségül vette Gyarmati Fannit 1935: feleségül vette Gyarmati Fannit Irodalmi tevékenységek, díjak, verses kötetek Irodalmi tevékenységek, díjak, verses kötetek Hagyományos, ókori műfajok felelevenítése (episztola – Levél a hitveshez; himnusz – Himnusz a békéről; óda – Nem tudhatom...; ekloga – Eclogák). Hagyományos, ókori műfajok felelevenítése (episztola – Levél a hitveshez; himnusz – Himnusz a békéről; óda – Nem tudhatom...; ekloga – Eclogák).episztolahimnuszóda eklogaepisztolahimnuszóda ekloga Verselésében visszatér a kötött formákhoz, a klasszikus és nyugat-európai időmértékes verseléshez. Verselésében visszatér a kötött formákhoz, a klasszikus és nyugat-európai időmértékes verseléshez.

11

12 1940: első munkaszolgálat egy kolozsvári hadtestparancsnokság munkaszolgálatos zászlóaljában 1940: első munkaszolgálat egy kolozsvári hadtestparancsnokság munkaszolgálatos zászlóaljában 1940-től 1944-ig Radnóti javarészt munkaszolgálatos. Ettől fogva rettegés és szakadatlan megpróbáltatás az élete. A "munkaszolgálat„ 1942-től kezdve halálraítéltséget jelentett. 1940-től 1944-ig Radnóti javarészt munkaszolgálatos. Ettől fogva rettegés és szakadatlan megpróbáltatás az élete. A "munkaszolgálat„ 1942-től kezdve halálraítéltséget jelentett. Az emberi lélek tiltakozásának, a nagy reménységeknek, a nagy vágyaknak, a haza, az otthon és a hitves iránti vágyakozásnak ódai- elégiai hangvételű, humanista eszmei töltésű, formájában végképpen kikristályosodott klasszicizáló kifejezője lett. Az emberi lélek tiltakozásának, a nagy reménységeknek, a nagy vágyaknak, a haza, az otthon és a hitves iránti vágyakozásnak ódai- elégiai hangvételű, humanista eszmei töltésű, formájában végképpen kikristályosodott klasszicizáló kifejezője lett.

13 A jugoszláviai Bor felől terelték a menekülő tömeggyilkosok Radnótiékat Németország felé. Közben öldösték őket. Így lőttek agyon a Sopron megyei Abda község határában huszonkét, útszélre állított áldozatot. Köztük volt Radnóti Miklós is. A jugoszláviai Bor felől terelték a menekülő tömeggyilkosok Radnótiékat Németország felé. Közben öldösték őket. Így lőttek agyon a Sopron megyei Abda község határában huszonkét, útszélre állított áldozatot. Köztük volt Radnóti Miklós is. 1946-ban exhumálták és ekkor találták meg zubbonya zsebében a noteszét (az ún. Bori noteszt), benne utolsó verseivel. 1946-ban exhumálták és ekkor találták meg zubbonya zsebében a noteszét (az ún. Bori noteszt), benne utolsó verseivel.

14 Abda

15 Jegyzőkönyv a gyilkosság bűntette miatt ismeretlen tettesek ellen indított bűnügyben ismeretlen holttestek szemléjéről és boncolásáról: Abda, 1946. június 19. Orvosi vélemény: A tömeges gyilkosság elkövetésének időpontját mintegy 1,5-2 évvel datáljuk vissza: a rothadás fokát, a ruházat állapotát a talajviszonyokkal hozva összefüggésbe. A lövések általában hátulról előrehaladó irányúak (tarkó-arc), voltak azonban ellenkező irányúak is. A bűncselekmény 22 egyén életének erőszakos módon való kioltásában állott. Jegyzőkönyv a gyilkosság bűntette miatt ismeretlen tettesek ellen indított bűnügyben ismeretlen holttestek szemléjéről és boncolásáról: Abda, 1946. június 19. Orvosi vélemény: A tömeges gyilkosság elkövetésének időpontját mintegy 1,5-2 évvel datáljuk vissza: a rothadás fokát, a ruházat állapotát a talajviszonyokkal hozva összefüggésbe. A lövések általában hátulról előrehaladó irányúak (tarkó-arc), voltak azonban ellenkező irányúak is. A bűncselekmény 22 egyén életének erőszakos módon való kioltásában állott. A 12. számú holttest. Ruházat: Hosszú steppelt szürke kabát, kötött nadrág, turista bakancs. Külvizsgálat: A holttest derékban kettévált, igen kevés, szappanná vált lágyrész, nyitott testűrökkel. Tarkópikkely baloldalán belövés, fejtetőnél kilövés. Hajzat világos barna, felső fogsorban elől hiányos fogazat, alul 1- 1 sárga korona. Vélemény: Tarkón, fejtető irányú koponyalövés, rögtöni halállal. Jegyzet: A ruházatából előkerült iratköteg huszonöt tételből áll. A papírlapokon az írás elmosódott, szétázott, nehezen olvasható. A dokumentumok szélén egységesen vörös vérfolt. A 12. számú holttest. Ruházat: Hosszú steppelt szürke kabát, kötött nadrág, turista bakancs. Külvizsgálat: A holttest derékban kettévált, igen kevés, szappanná vált lágyrész, nyitott testűrökkel. Tarkópikkely baloldalán belövés, fejtetőnél kilövés. Hajzat világos barna, felső fogsorban elől hiányos fogazat, alul 1- 1 sárga korona. Vélemény: Tarkón, fejtető irányú koponyalövés, rögtöni halállal. Jegyzet: A ruházatából előkerült iratköteg huszonöt tételből áll. A papírlapokon az írás elmosódott, szétázott, nehezen olvasható. A dokumentumok szélén egységesen vörös vérfolt. [...] [...] A tisztiorvos megjegyzése: A kihantolás során a 12. holttest nadrágja hátsó zsebében találtam egy talajvízzel és az oszlásban lévő holttest nedveivel átázott és földdel szennyezett jegyzetfüzetet. Ezt napon megszárítottuk és a talajtól óvatosan megtisztítottuk: ez a jegyzőkönyv Radnóti Miklós magyar költő verseit tartalmazza. Kéri a megtalálót, hogy juttassa el Magyarországra… [6] A tisztiorvos megjegyzése: A kihantolás során a 12. holttest nadrágja hátsó zsebében találtam egy talajvízzel és az oszlásban lévő holttest nedveivel átázott és földdel szennyezett jegyzetfüzetet. Ezt napon megszárítottuk és a talajtól óvatosan megtisztítottuk: ez a jegyzőkönyv Radnóti Miklós magyar költő verseit tartalmazza. Kéri a megtalálót, hogy juttassa el Magyarországra… [6] [6]

16 Radnóti Miklós síremléke


Letölteni ppt "Radnóti (Glatter) Miklós (1909- 1944). Kötetei Életében megjelent kötetei Pogány köszöntő (1930) Expresszionista szabad versek Pogány köszöntő (1930)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések