Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Előttem az utódom, mögöttem az elődöm”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Előttem az utódom, mögöttem az elődöm”"— Előadás másolata:

1 „Előttem az utódom, mögöttem az elődöm”

2 Borzsák professzor Monoron
1914. XII. 24. 2007. XII. 9. Monor díszpolgára Borzsák Alapítvány 2005. február 25-én és május 11-én a Monorért Baráti Kör vendége a JAG könyvtárában KONFERENCIA A PROFESSZOR EMLÉKÉRE ben a szakfelügyelet idején (Eötvös Collegium) 2013. május 16.: névadó a felújított könyvtárban Kreutz Raymundné, Pogány György és a család közreműködésével

3 Dr. Borzsák István „Próbáljuk mi is fáradságosan megszerezni a múlt értékeit, hogy jövőnkre gondolva birtokba vehessük.” (Dragma)

4 Borzsák István és a könyvtári világ (1914-2007)
Gerő Gyulának írott önéletrajz (emlékszoba) írógép, levél, toll, szemüveg, szék, lámpa, telefon az OSZK-ban a harmincas években (1937-ben szakképzettséget is szerzett) 1957-től az Egyetemi Könyvtárban „Sötét és szabad szellemet fojtogató időkben gyakorta előfordul, hogy kiváló tudósok, művészek, írók, politikusok könyvtárakba kényszerülnek. Könyvtárosként dolgoznak, könyvtárosként kapják fizetésüket, ám megmaradnak – és épp a könyvtárak jóvoltából maradhatnak meg – tudósnak, művésznek, írónak. Azután, ha világosodnak az idők, e nagy emberek rendre elhagyják a könyvtárakat, főfoglalkozású tudósok, művészek, írók, politikusok lesznek, könyvtáros mivoltuk legtöbbször még a róluk szóló lexikoncikkekből is kimarad.”

5 Borzsák István és a könyvtári világ (1914-2007)
A magyar klasszika-filológiai irodalom bibliográfiája ( könyvtárosi, bibliográfiai, tudománytörténeti munka) 1957. június 15-én eltávolítják az egyetem professzori karából, majd az Egyetemi Könyvtárban a klasszikus antik világ reneszánszkori továbbélését vizsgálta a napi munka mellett. Az antikvitás XVI. sz. képe (1960, Bornemisza tanulmány) „Száműzetésben, de kincsek között az Egyetemi Könyvtárban” (A professzor, aki római református - Horatius a hadifogságban) „Borzsák István hosszú és termékeny, eredményekben gazdag életének kényszerű kitérőjét jelentették a könyvtárban töltött évek. Ugyanakkor bebizonyította, hogy az alkotó ember minden méltatlan körülmény között is képes teljes életet élni.” (Pogány György)

6 „Borzsak Angelicus” A pedagógus Edit néni emlékeiben, ahogyan tanítványa felelevenítette.

7 Borzsák István és testvérei

8

9 Borzsák András (1803-1877) a professzor dédapja
Losoncz Gárdony Fót Monor

10 Borzsák István múzeumi főkönyvtáros, a professzor nagybátyja

11 Borzsák Endre Borzsák István unokatestvére, a néprajzos

12 „Rögi ragaszkodással”
Diófa a kertben, alatta pad, amelyen megpihen és a távolba tekintve Monor felé néz. 90 évesen is szellemi frissesség, koncentráltság, példamutatás övezte. MBK naptárát lapozgatva egyszerű természetességgel mesélt gyerekkoráról, emlékeiről.

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "„Előttem az utódom, mögöttem az elődöm”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések