Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar őstörténet 2013/2014, 2. félév

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar őstörténet 2013/2014, 2. félév"— Előadás másolata:

1 Magyar őstörténet 2013/2014, 2. félév
Magyarok Etelközben Magyar őstörténet 2013/2014, 2. félév

2 1. Történeti források Konst. 38.
A türkök népének eredetéről, és hogy honnan származnak Amikor a türkök és az akkor kangarnak nevezett besenyők között háború ütött ki, a türkök hadserege vereséget szenvedett és két részre szakadt. Az egyik rész kelet felé, Perzsia vidékén telepedett le, s ezeket a türkök régi nevén mostanáig szávartü ászfalünak hívják, a másik rész pedig vajdájukkal és vezérükkel, Levedivel nyugatra ment lakni, az Etelküzü nevezetű helyekre, amely helyeken mostanában a besenyők népe lakik. … A besenyők helyét, amelyen abban az időben a türkök laktak, az ott levő folyók neve szerint hívták. A folyók a következők: első folyó az úgynevezett Varuch (Dnyeper), második folyó az úgynevezett Bug, harmadik folyó az úgynevezett Trullosz (Dnyeszter), negyedik folyó az úgynevezett Prút, ötödik folyó az úgynevezett Szeret.

3 Konst. 40. A kabarok és a türkök törzseiről És amikor a türkök hadjáratra mentek, a besenyők Simeonnal a türkök ellen jöttek, családjaikat teljesen megsemmisítették és a földjük őrzésére hátrahagyott türköket gonoszul kiűzték onnét. Miután pedig a türkök visszatértek, és földjüket ilyen pusztán és feldúlva találták, letelepedtek arra a földre, melyen ma is laknak… Azt a helyet pedig, amelyen a türkök korábban voltak, az ott keresztülmenő folyó nevéről Etelnek és Küzünek nevezik…

4 Etelköz folyói Konstantín szerint
„…első folyó az úgynevezett Varuch (Dnyeper), második folyó az úgynevezett Bug, harmadik folyó az úgynevezett Trullosz (Dnyeszter), negyedik folyó az úgynevezett Prút, ötödik folyó az úgynevezett Szeret.”

5 Keleti magyarok vagy keleti kapcsolatokat ápoló Kárpát-medencei magyarok?

6 Krylos–Szudova Visnya–Przemysl csoport Krylos/1
Krylos–Szudova Visnya–Przemysl csoport Krylos/1. sír (a druzsina temetőjében)

7 Przemyśl

8 Przemyśl  6. sír

9

10 Moldvai és moldovai leletek (Frumusika, Probota, Grozeşti)
Probota (Moldva, Románia) Frumusika (Moldova)


Letölteni ppt "Magyar őstörténet 2013/2014, 2. félév"

Hasonló előadás


Google Hirdetések