Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A bipoláris tranzisztor V. BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök Tanszéke Székely Vladimír 2001 március BME Villamosmérnöki és.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A bipoláris tranzisztor V. BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök Tanszéke Székely Vladimír 2001 március BME Villamosmérnöki és."— Előadás másolata:

1 A bipoláris tranzisztor V. BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök Tanszéke Székely Vladimír 2001 március BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök Tanszéke Székely Vladimír 2001 március Segédanyag a Villamosmérnöki Szak Elektronika I. tárgyához Belső használatra! Segédanyag a Villamosmérnöki Szak Elektronika I. tárgyához Belső használatra!

2 A kapcsoló üzemű működés A tranzisztor, mint teljesítmény kapcsoló A két stabil munkapont: lezárás (A), telítés (B) Lényeges kérdés: mekkora a kapcsolható teljesítmény?

3 A kapcsoló üzemű működés A tranzisztor, mint digitális jelfeldolgozó elem Transzfer karakterisztika: az inverterre jellemző 0.7 V

4 A kapcsoló üzemű működés A tranzisztor, mint digitális jelfeldolgozó elem A két stabil munkapont: lezárás, telítés Transzfer karakterisztika: az inverterre jellemző A két stabil munkapont: lezárás, telítés Transzfer karakterisztika: az inverterre jellemző Lényeges kérdés: milyen gyors az átkapcsolás?

5 Határadatok P dmax disszipációs hiperbola rövid időre túlléphető

6 A maximális kapcsolható teljesítmény

7 A BD 442 tranzisztorra P dmax = 36 W, U CEmax = 80 V, I Cmax = 4 A. Mekkora az optimális terhelő ellenállás és mekkora a maximális kapcsolható teljesítmény? Legalább mekkora bázisáram kell a bekapcsoláshoz, ha B=80? PÉLDA

8 A BD 442 tranzisztorra P dmax = 36 W, U CEmax = 80 V, I Cmax = 4 A. Mekkora az optimális terhelő ellenállás és mekkora a maximális kapcsolható teljesítmény? Legalább mekkora bázisáram kell a bekapcsoláshoz, ha B=80? PÉLDA n: túlvezérlési tényező

9 A kapcsoló üzem tranziensei Kétféléről beszélünk: belső és külső tranziens Tárgyalni a belső tranzienseket fogjuk

10 A kapcsoló üzem tranziensei

11 Töltésegyenletek kollektor időállandó

12 A kapcsoló üzem tranziensei: a túlvezérlés gyorsabb kapcsolást eredményez!


Letölteni ppt "A bipoláris tranzisztor V. BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök Tanszéke Székely Vladimír 2001 március BME Villamosmérnöki és."

Hasonló előadás


Google Hirdetések