Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
A nyelv, az orr és a bőr mint érzékszervek
2
Vegyi érzékszervek Kémiai (kemo) receptorok
Orrban – szaglás Szájüregben – ízérzékelés Kevésbé jelentősek, mint a látás vagy a hallás Fontosak a táplálék felismerésében és a szervezetet károsító anyagok felismerésében (pl. keserű íz, kellemetlen szag)
3
A nyelv - ízérzékelés A nyelv bolyhos felszínén ízlelőszemölcsök, bennük ízlelőbimbók ezekben receptorsejtek.
4
A négy alapíz ízérzet kialakulása a központban
5
Az orr - szaglás Szaglóhám az orrüreg felső harmadában, benne szagingereket felfogó receptorok Néhány cm2 felület, szaglósejtek nyúlványai megsokszorozzák A légnemű anyagok feloldódva a hámot fedő nyálkarétegben ingerlik a receptorsejteket. Szaglóideg - szaglóközpont
6
Szaglás és ízérzékelés kiegészítik egymást
Szaglószerv gyorsan alkalmazkodik, a szagérzet hamar csökkenni kezd. Kb. 4 perc után nem érezzük a még jelenlévő illatot, szagot. Szaglás és ízérzékelés kiegészítik egymást Pontosabb megkülönböztetés
7
A bőr a legnagyobb felületű érzékszerv
8
Receptorok a bőrben Receptorok eloszlása nem egyenletes a bőrben:
Tapintás – nyomás (erősebb, receptorok mélyebben) Meleg – hideg (több) Csupasz idegvégződések – fájdalom Receptorok eloszlása nem egyenletes a bőrben: Legsűrűbben az újbegyen és az ajkakon Legritkábban a háton és a lábszáron
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.