Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Geofizikai- és orvosbiológiai műszer és módszer fejlesztések.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Geofizikai- és orvosbiológiai műszer és módszer fejlesztések."— Előadás másolata:

1 Geofizikai- és orvosbiológiai műszer és módszer fejlesztések

2 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. Az előadás tartalma: Gamma-spektrum szonda (műszer és módszerfejlesztés) Gerjesztett potenciál és elektromágneses terek (műszer és módszerfejlesztés) Orvosbiológiai műszerfejlesztés Pécsi Bazilika: orgonavezérlő elektronika fejlesztése

3 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. PTE-PMMK Műszaki Informatika és Villamos Intézet, Automatizálási Tanszék kutatás - fejlesztési partnerei: Brenner Csaba, BCSM Bt. Máthé Kálmán, MIKROKONZULT EC. Geofizikai mérőrendszerek fejlesztése: DIAL Bt.; KAROTÁZS Kft.; GEOPÁRD Kft.; EÖTVÖS LÓRÁND GEOFIZIKAI INÉZET Toronyóra, harangvezérlő fejlesztése: GULÁCSI ÉS FIA Kft.

4 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. Orvosbiológiai, elektrofizikai mérőrendszerek fejlesztése: PTE-TTK Biológiai Intézet, Kísérletes Állattani és Neurobiológiai Intézet PTE-ÁOK Élettani Intézet PTE-ÁPK Magatartástudományi Intézet DIAL Bt.; KAROTÁZS Kft. NOTED Bt.; MRC Kft.; ZÁKÁNY Elektronikai Kft. APPL DSP DOO, Palics, Szerbia Sípos orgona vezérlő elektronika fejlesztése: PÉCSI ORGONAÉPÍTŐ MANUFAKTÚRA Kft. Pénztárgép fekete doboz és benzinkút elektronika fejlesztése: VH COM Kft. Professzionális hangtechnika eszközök fejlesztése: GODINA AUDIO APPL DSP DOO, Palics, Szerbia

5 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. Gamma-spektrum szonda fejlesztése: A Karotázs Kft. a természetes és neutronforrásokkal gerjesztett gamma–sugárzás energiaszelektív detektálására, műszer– és módszerfejlesztési pályázatot nyert (GVOP–3.3.3– 05/1–2005–05–0123/3.0), amelyet partnereivel valósított meg A megvalósítás időtartama: 2005. október 01. – 2007. szeptember 30. közötti időszak volt

6 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. Földtani kutatások során legáltalánosabban alkalmazott a természetes radioaktivitás mérésén alapuló geofizikai vizsgálati módszer a gamma– sugárzás integrál dózisintenzitásának mérése, a természetes gamma– szelvényezés, esetünkben a gamma  -spektrum mérése. Gamma-spektrum szonda fejlesztése:

7 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. Gamma-spektrum szonda fejlesztése:

8 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. Gamma-spektrum szonda fejlesztése:

9 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. A Karotázs Kft. több esetben mélyfúrás–geofizikai vizsgálatokat (többek között gamma-spektrum méréseket) végzett Bátaapátiban a kis– és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezése céljából épülő hulladéktárolóban, amely a Mórágyi Gránit Formációban kerül kiépítésre. Gamma-spektrum szonda alkalmazása:

10 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. A Bátaapáti keleti lejtősakna BeK–9 előfúrás különböző mélységpontjaiban mért gamma spektrumok a monzogránit (Mórágyi Gránit Formáció) jellemző sugárzóanyag– összetételét mutatják. Gamma-spektrum szonda alkalmazása:

11 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. Gamma-spektrum szonda alkalmazása: Méréseket végeztünk a Vértesi Erőmű Zrt. Oroszlányi Erőmű, illetve a Bánhidai Erőmű zagyterén az ott deponált erőműi zagyok, pernyék feldúsult természetes radioaktív anyagtartalmának vizsgálatára.

12 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. Gamma-spektrum szonda alkalmazása: A rögzített spektrumon az U bomlási sor 214 Bi nuklidjának fotocsúcsa jelenik meg a legkarakteresebben (1765 KeV). Ebben a mélységben (4 m) volt mérhető az urán koncentrációjának maximuma, melynek értéke 62 ppm. Ezzel megegyező mélységben volt a tóriumtartalom maximuma is, ennek értéke 39 ppm. A kálium koncentrációja 3,1 m/m %.

13 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. A felszíni ellenállásmérésnél a tápáram kikapcsolása után a mérőelektródák között nem szűnik meg azonnal a feszültségkülönbség, hanem egy deltaU i kezdeti értékről folyamatosan csökkenve másodperc–perc nagyságrendű idő alatt tűnik csak el. A GP jelensége időtartományban a mérőelektródák közötti feszültségkülönbség időbeli változásával, a frekvenciatartományban pedig az impedancia frekvenciafüggésével és fázisával jellemezhető. Gerjesztett potenciál és elektro- mágneses mérések (GVOP projekt)

14 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. GP-mérő szonda fejlesztése:

15 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. GP-mérő szonda fejlesztése (képekben):

16 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. Felszíni egység fejlesztése:

17 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. EM mérések: föld felszíne negatív elektromos töltéssel rendelkezik, ez elektromos teret hoz létre, ami pozitív töltéseket mozgat a felszínhez földfelszín közelében normál állapotban kb. 100 V méterenként a potenciálkülönbség föld mágneses tere Magyarországon 45 μT körüli érték, (1 Gauss = 100 μT = 10 000 gamma), változásai az alapérték 2%-t ritkán érik el a heves naptevékenység kiváltotta mágneses viharok 50 – 250 gamma (20 - 100 nT) változást jelentenek födi mágneses tér változásai 10 – 0,0001 Hz tartományba esnek. (Mesterségesen, pl. az MRI berendezésekben 1 T-nál is nagyobb mágneses tereket is előállítanak.) Nem ferromágneses anyagban 1 A/m-nek 1,26 μT mágneses fluxussűrűség (indukció) felel meg. A levegőben általában néhány száz V/m-es statikus villamos tér, pl. zivatar előtt több 1000 V/m-es nagyságrendűre nőhet. A következő ábrán ezt szemléltetjük. (x1000)

18 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. EM mérések: Az ábrán 19h 42p érkezett meg a vihar, a mágneses ’csúcsok’ villámlások számát jelentik. Egyetlen villám elektromágneses impulzusának a kiterjedése több km körzetű lehet.

19 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. Orvosbiológiai műszerfejlesztés (INNOCSEK pályázat)

20 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. Orvosbiológiai műszerfejlesztés: Hatvannégy csatornás fénykábeles teleméter kifejlesztése patkányra

21 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. Orvosbiológiai műszerfejlesztés: DSP alapú valósidejű szűrőmodul kifejlesztése

22 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft.

23 Microdrive sematikus felépítése 32/64 és 64/128 csatornás elrendezésben

24 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. Kis zajú, 32 csatornás headstage erősítő 32 csatornás, instrumen- tációs headstage erősítő Standard, kis méretű headstage erősítő

25 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft. Tetród szelektor 8/2

26 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft.

27 Pécsi Bazilika orgonavezérlő elektronikájának fejlesztése

28 Az előadást készítette és a forrásdokumentumokat biztosította a DIAL Bt. és KAROTÁZS Kft.

29

30 Köszönjük a figyelmet! Tel.: (+36 72) 224 - 999 Fax.: (+36 20) 939 - 7905 E-mail: dial.kar@t-online.hu Ügyvezető: Henézi Ferenc Tel.: (+36 20) 937 - 2905 KAROTÁZS Kft. 7634 Pécs, Kővirág utca 39.


Letölteni ppt "Geofizikai- és orvosbiológiai műszer és módszer fejlesztések."

Hasonló előadás


Google Hirdetések