Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet"— Előadás másolata:

1 Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet
A Szentendrei-sziget „Ökosziget” stratégiája és egy kidolgozott projekt Orosz György Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet XI. MRTT – vándorgyűlés Kaposvár, november 22.

2 A Sziget jellemzése 4 településen 10.000 ember
Nincs ipar, csak mezőgazdaság Budapest ivóvízbázisa vízigény 75%-át elégíti ki 576 parti szűrésű kút ivóvízminőség (csak fertőtlenítés) Vízbázisvédelem jogszabály és eljáró hatóság lakosság korlátai, negatív hatás

3 A stratégia alapelvei Vízbázisvédelem – természet és tájvédelem
Hátrányból előny – korlátokból lehetőség Partnerségi alapon történő fejlesztések – alulról építkezés – igényvezéreltség Identitás erősítése – Ökosziget Természeti erőforrások megőrzése úgy, hogy a szigeten élők életkörülményei is kedvezőbbé váljanak. Program szintű beavatkozás vs. egyedi projektek

4 A stratégia során három operatív program került kidolgozásra
Ökoturisztikai program Fenntartható mezőgazdasági program Zöldenergetika program

5 A) Az ökoturisztikai program elemei (részlet)
Szigeti ökoturisztikai minősítési rendszer kidolgozása és a minősítések elvégzése Egységes turisztikai arculat kialakítása Szentendrei szigeti Ökoturisztikai Partnerség kialakítása, fenntartása Kerékpáros turizmus fejlesztése Lovas turizmus fejlesztése (Kincsem-NLP) Gyalogos túra útvonalak kialakítása Vizi turizmus fejlesztése Térinformatikai feldolgozás 5

6 B) A mezőgazdasági program elemei (részlet)
Szigeti „Zöld Pont” minősítési rendszer kidolgozása, teszt-minősítések elvégzése, támogatások hozzákapcsolása Háztáji állattartás körülményeinek javítása Önkormányzat által, üzemeltetett kertészet kialakítása Szigeten működő mezőgazdasági tanácsadó és pályázatíró iroda felállítása Termelői boltok szervezése Hagyományos terményfeldolgozó egységek kialakítása

7 C) A zöldenergetika program elemei (részlet)
Megújuló energia stratégia és intézkedések kidolgozása Napkollektor/napelem intézményekbe / lakóépületekbe A sziget turisztikai forgalmának és közösségi közlekedésének támogatása elektromos üzemű járművekkel Hulladékgazdálkodási terv készítése Eleven iszapos biológiai szennyvíztisztítók lakóépületekhez történő telepítése a csatornázatlan területeken Térségi komposztáló telep létesítése (zöldhulladék + szerves trágya) Háztól történő szelektív hulladékgyűjtés és elszállítás

8 A stratégia intézményi háttere
Szigeti Települések Társulása Döntési szint tag Ökoszigeti Kerekasztal Kreatív szint (partnerség, ötletelés, véleményformálás, igényképviselet, tanácsadó testület) tag Végrehajtó szint (proaktív megoldáskeresés) Programiroda

9 A stratégia és programjainak finanszírozása
Versenyképes Közép-magyarország Operatív Program 2.4 Prioritástengely: Térségi integrált közösségvezérelt fejlesztési programok – CLLD

10 Projektbemutató: Helyi termékek előállításának bővítése a szociális gazdálkodás keretein belül az önellátás érdekében

11 A projekt célja Szigetmonostor önkormányzata a saját földterületein vegyszermentesen megtermelt egészséges zöldségekre és gyümölcsökre tudja alapozni az általa üzemeltetett főzőkonyhai ellátást a gyermek, felnőtt és szociális étkeztetésben.

12 A tervezés alapelvei Egészséges ételek a települési közétkeztetésben (később kapcsolódás a Minta Menza Programhoz) Helyi termékek előállításának ösztönzése, helyi foglalkoztatásra alapozva Elmozdulás az autonóm önkormányzat felé Példamutatás a vegyszermentes gazdálkodásra és az alternatív energiahasználatra Helyi szereplők ösztönzése, hogy idővel kapcsolódjak be a programba A jelenlegi munka egy hosszú távú program megalapozó, elindító projektje Partnerség helyi termelőkkel, civil szervezetekkel

13 A projekt kidolgozásának átfogó ábrája
IGÉNYFELMÉRÉS, ADOTTSÁGOK TERÜLET- SZÁMÍTÁSOK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIA TERMÉK- FELDOLGOZÁS ÜZEMELTETÉS PÉNZÜGYI SZÁMÍTÁSOK A közétkeztetésben felhasznált nyersanyagok jelenlegi mennyisége Földterületigény számítás alap- anyagonként Termesztés üteme- zés, feldolgozás ütemezés, vetés- forgók kidolgozása Feldolgozás: befőzés, fagyasztás tervezése Talaj előkészítési javaslatok kidolgozása Beruházási költségek számítása Felhasznált nyersanyagok előkészítettsége Bevonható föld- területek vizsgálata (talajállapot- vizsgálatok) Öntözési lehetőségek kidolgozása Főzőkonyha átalakítási javaslatok kidolgozása Öntözés Üzemeltetési költségek számítása Helyben termeszthető, előállítható alapanyagok kiválasztása, tájfajták Termesztendő növények ökológiai igénye és mennyisége alapján helyszínkijelölés (hrsz) és azon belül parcella nagyság (ha) meghatározása Feldolgozás Rendelkezésre álló földterületek Tartósítás Munkaerő-biztosítás

14 Igényfelmérés, adottságok részletesen
A közétkeztetésben felhasznált nyersanyagok jelenlegi mennyisége Felhasznált nyersanyagok előkészítettsége Helyben termeszthető, előállítható alapanyagok kiválasztása, tájfajták Rendelkezésre álló földterületek

15 a tulajdonviszonyok a földterület nagysága a területek szabdaltsága
a terület árvíz és belvíz elleni védettsége a terület megközelíthetősége a terület főzőkonyhától való távolsága

16 Terület-számítások részletesen
Földterületigény számítás alapanyagonként Bevonható föld-területek vizsgálata (talajállapot-vizsgálatok) Termesztendő növények ökológiai igénye és mennyisége alapján helyszínkijelölés (hrsz) és azon belül parcella nagyság (ha) meghatározása

17 1,44 ha

18 Termesztés-technológia részletesen
Termesztés ütemezés, feldolgozás ütemezés, vetés-forgók kidolgozása Öntözési lehetőségek kidolgozása

19 Termék-feldolgozás részletesen
Feldolgozás: befőzés, fagyasztás tervezése Főzőkonyha átalakítási javaslatok kidolgozása

20 Üzemeltetés részletesen
Talaj előkészítési javaslatok kidolgozása Öntözés Feldolgozás Tartósítás Munkaerő-biztosítás

21 Pénzügyi számítások részletesen
Beruházási költségek számítása Üzemeltetési költségek számítása

22 A számítások alapján a projekt tartalma
Kertészet területe: 1,44 hektár Feladatok: A terület körbekerítése vadvédelmi hálóval vetésforgó blokkok kialakítása Kút fúrása Napelemes szivattyú telepítése Csepegtető öntözőrendszer kialakítása A főzőkonyha pincéjének átépítése – tárolás, fagyasztás Eszközbeszerzések: 2 db mobil fóliaház szerszámtároló faház a műveléshez és a feldolgozáshoz szükséges eszközök Személyi feltételek: 2,5 fő kertész, fő konyhai alkalmazott a csúcsidőszakban

23 Pénzügyi számítások eredményei (2013. évi árak alapján)
Projekt bekerülési költsége: 14,5 millió Ft (bruttó) Üzemeltetés költsége: 7,5 millió Ft/év (bruttó) Eredmény Ráfordítás 2,6 millió Ft zöldség + társadalmi haszon 7,5 millió Ft

24 A feleslegben keletkező termények értékesítése
Konklúzió A feleslegben keletkező termények értékesítése Többi főzőkonyhát is ellátni Hosszabb távon: termesztési és feldolgozási kapacitás növelése, például: aszalás, helyi termelői boltok Ennek a hosszabb távú programnak a kidolgozásához, az optimumok beállításához újabb vizsgálatokra lenne szükség. Érdekeltté téve őket, a jelenlegi passzivitást feloldva lehetőséget kell adni a kisközösségek számára, hogy bekapcsolódhassanak a termesztési, feldolgozási folyamatokba, azokban sikerélményeket szerezzenek.

25 Köszönöm a figyelmüket és további részletekért keressenek az orosz
Köszönöm a figyelmüket és további részletekért keressenek az címen.

26 Háttérfóliák

27 Az éves menüből visszaszámolt alapanyag mennyiségek (részlet)
Termék Vásárolt forma Mértékegység Mennyiség SAVANYÚSÁGOK csalamádé konzerv (5 liter) db 89 csemegeuborka 182 cékla saláta 37 savanyú káposzta frissen kg 214 FRISS ZÖLDSÉGEK REGGELIHEZ, UZSONNÁHOZ paradicsom 280 újhagyma kötegelt csomag 473 zöldpaprika, pritamin 336 retek (piros) 365 retek (jégcsap) 29 FŐÉTKEZÉS ALAPANYAGOK zöldbab fagyasztott 515 82 brokkoli 40 brokkoli rózsa mirelit 132,5

28 a tulajdonviszonyok a földterület nagysága a területek szabdaltsága
a terület árvíz és belvíz elleni védettsége a terület megközelíthetősége a terület főzőkonyhától való távolsága

29 Területigény növényenként(részlet)
Termény Szükséges mennyiség (kg) Területigény (m2) Brokkoli 173 87 Burgonya 4 160 2 080 Cékla 185 155 Fokhagyma 48 Főzőtök 260 130 Jégcsapretek 29 43 Káposzta 784 143 Karalábé 154 140 Karfiol 217 Kelkáposzta 555 370 Kukorica 13 9 Lencse 82 912 Lilahagyma 42 21 Mák 60 595 Paprika 930 406 Paradicsom 360 Paraj 69 Összesen:1,4 ha

30

31 Vízigényt számoltunk (3500 m3/év)
Megterveztük a komplett csepegtető öntözőrendszert, Kiválasztottuk a legmegfelelőbb, alternatív energiával működő vízkivételi művet.

32 Munkaerő tervezést végeztünk a kertészeti és a konyhai plusz munkák esetében.
Kertészetbe: 2,5 fő Főzőkonyhába: fő a csúcsidőszakban.

33 A projekt pénzügyi terve 1/5

34 A projekt pénzügyi terve 2/5

35 A projekt pénzügyi terve 3/5

36 A projekt pénzügyi terve 4/5

37 A projekt pénzügyi terve 5/5


Letölteni ppt "Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések