Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Szentendrei-sziget „Ökosziget” stratégiája és egy kidolgozott projekt Orosz György Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet XI. MRTT.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Szentendrei-sziget „Ökosziget” stratégiája és egy kidolgozott projekt Orosz György Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet XI. MRTT."— Előadás másolata:

1 A Szentendrei-sziget „Ökosziget” stratégiája és egy kidolgozott projekt Orosz György Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet XI. MRTT – vándorgyűlés Kaposvár, november 22.

2 A Sziget jellemzése 2 4 településen ember Nincs ipar, csak mezőgazdaság Budapest ivóvízbázisa vízigény 75%-át elégíti ki 576 parti szűrésű kút ivóvízminőség (csak fertőtlenítés) Vízbázisvédelem jogszabály és eljáró hatóság lakosság korlátai, negatív hatás

3 A stratégia alapelvei Vízbázisvédelem – természet és tájvédelemHátrányból előny – korlátokból lehetőség Partnerségi alapon történő fejlesztések – alulról építkezés – igényvezéreltség Identitás erősítése – Ökosziget Természeti erőforrások megőrzése úgy, hogy a szigeten élők életkörülményei is kedvezőbbé váljanak. 3 Program szintű beavatkozás vs. egyedi projektek

4 A stratégia során három operatív program került kidolgozásra A)Ökoturisztikai program B)Fenntartható mezőgazdasági program C)Zöldenergetika program 4

5 A) Az ökoturisztikai program elemei (részlet) Szigeti ökoturisztikai minősítési rendszer kidolgozása és a minősítések elvégzése Egységes turisztikai arculat kialakítása Szentendrei szigeti Ökoturisztikai Partnerség kialakítása, fenntartása Kerékpáros turizmus fejlesztése Lovas turizmus fejlesztése (Kincsem-NLP) Gyalogos túra útvonalak kialakítása Vizi turizmus fejlesztése Térinformatikai feldolgozás 5 5

6 B) A mezőgazdasági program elemei (részlet) Szigeti „Zöld Pont” minősítési rendszer kidolgozása, teszt-minősítések elvégzése, támogatások hozzákapcsolása Háztáji állattartás körülményeinek javítása Önkormányzat által, üzemeltetett kertészet kialakítása Szigeten működő mezőgazdasági tanácsadó és pályázatíró iroda felállítása Termelői boltok szervezése Hagyományos terményfeldolgozó egységek kialakítása 6

7 C) A zöldenergetika program elemei (részlet) Megújuló energia stratégia és intézkedések kidolgozása Napkollektor/napelem intézményekbe / lakóépületekbe A sziget turisztikai forgalmának és közösségi közlekedésének támogatása elektromos üzemű járművekkel Hulladékgazdálkodási terv készítése Eleven iszapos biológiai szennyvíztisztítók lakóépületekhez történő telepítése a csatornázatlan területeken Térségi komposztáló telep létesítése (zöldhulladék + szerves trágya) Háztól történő szelektív hulladékgyűjtés és elszállítás 7

8 A stratégia intézményi háttere Szigeti Települések Társulása Ökoszigeti Kerekasztal Programiroda Döntési szint Kreatív szint (partnerség, ötletelés, véleményformálás, igényképviselet, tanácsadó testület) Végrehajtó szint (proaktív megoldáskeresés) tag 8

9 A stratégia és programjainak finanszírozása Versenyképes Közép-magyarország Operatív Program 2.4 Prioritástengely: Térségi integrált közösségvezérelt fejlesztési programok – CLLD 9

10 Projektbemutató: Helyi termékek előállításának bővítése a szociális gazdálkodás keretein belül az önellátás érdekében 10

11 A projekt célja Szigetmonostor önkormányzata a saját földterületein vegyszermentesen megtermelt egészséges zöldségekre és gyümölcsökre tudja alapozni az általa üzemeltetett főzőkonyhai ellátást a gyermek, felnőtt és szociális étkeztetésben. 11

12 A tervezés alapelvei 1.Egészséges ételek a települési közétkeztetésben (később kapcsolódás a Minta Menza Programhoz) 2.Helyi termékek előállításának ösztönzése, helyi foglalkoztatásra alapozva 3.Elmozdulás az autonóm önkormányzat felé 4.Példamutatás a vegyszermentes gazdálkodásra és az alternatív energiahasználatra 5.Helyi szereplők ösztönzése, hogy idővel kapcsolódjak be a programba 6.A jelenlegi munka egy hosszú távú program megalapozó, elindító projektje 7.Partnerség helyi termelőkkel, civil szervezetekkel 12

13 A projekt kidolgozásának átfogó ábrája A közétkeztetésben felhasznált nyersanyagok jelenlegi mennyisége Földterületigény számítás alap- anyagonként Termesztés üteme- zés, feldolgozás ütemezés, vetés- forgók kidolgozása Feldolgozás: befőzés, fagyasztás tervezése Talaj előkészítési javaslatok kidolgozása IGÉNYFELMÉRÉS, ADOTTSÁGOK TERÜLET- SZÁMÍTÁSOK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIA TERMÉK- FELDOLGOZÁS ÜZEMELTETÉS Beruházási költségek számítása PÉNZÜGYI SZÁMÍTÁSOK Felhasznált nyersanyagok előkészítettsége Helyben termeszthető, előállítható alapanyagok kiválasztása, tájfajták Rendelkezésre álló földterületek Bevonható föld- területek vizsgálata (talajállapot- vizsgálatok) Termesztendő növények ökológiai igénye és mennyisége alapján helyszínkijelölés (hrsz) és azon belül parcella nagyság (ha) meghatározása Öntözési lehetőségek kidolgozása Főzőkonyha átalakítási javaslatok kidolgozása Öntözés Feldolgozás Tartósítás Munkaerő-biztosítás Üzemeltetési költségek számítása 13

14 Igényfelmérés, adottságok részletesen A közétkeztetésben felhasznált nyersanyagok jelenlegi mennyisége Felhasznált nyersanyagok előkészítettsége Helyben termeszthető, előállítható alapanyagok kiválasztása, tájfajták Rendelkezésre álló földterületek 14 IGÉNYFELMÉRÉS, ADOTTSÁGOK

15 a tulajdonviszonyok a földterület nagysága a területek szabdaltsága a terület árvíz és belvíz elleni védettsége a terület megközelíthetősége a terület főzőkonyhától való távolsága 15

16 Terület-számítások részletesen Földterületigény számítás alapanyagonként TERÜLET-SZÁMÍTÁSOK Bevonható föld-területek vizsgálata (talajállapot-vizsgálatok) Termesztendő növények ökológiai igénye és mennyisége alapján helyszínkijelölés (hrsz) és azon belül parcella nagyság (ha) meghatározása 16

17 1,44 ha 17

18 Termesztés-technológia részletesen Termesztés ütemezés, feldolgozás ütemezés, vetés-forgók kidolgozása TERMESZTÉS-TECHNOLÓGIA Öntözési lehetőségek kidolgozása 18

19 Termék-feldolgozás részletesen Feldolgozás: befőzés, fagyasztás tervezése TERMÉK-FELDOLGOZÁS Főzőkonyha átalakítási javaslatok kidolgozása 19

20 Üzemeltetés részletesen Talaj előkészítési javaslatok kidolgozása ÜZEMELTETÉS Öntözés Feldolgozás Tartósítás Munkaerő-biztosítás 20

21 Pénzügyi számítások részletesen Beruházási költségek számítása PÉNZÜGYI SZÁMÍTÁSOK Üzemeltetési költségek számítása 21

22 A számítások alapján a projekt tartalma Kertészet területe: 1,44 hektár Feladatok: A terület körbekerítése vadvédelmi hálóval vetésforgó blokkok kialakítása Kút fúrása Napelemes szivattyú telepítése Csepegtető öntözőrendszer kialakítása A főzőkonyha pincéjének átépítése – tárolás, fagyasztás Eszközbeszerzések: 2 db mobil fóliaház szerszámtároló faház a műveléshez és a feldolgozáshoz szükséges eszközök Személyi feltételek: 2,5 fő kertész, fő konyhai alkalmazott a csúcsidőszakban 22

23 Pénzügyi számítások eredményei (2013. évi árak alapján) Projekt bekerülési költsége: 14,5 millió Ft (bruttó) Üzemeltetés költsége: 7,5 millió Ft/év (bruttó) Eredmény Ráfordítás 2,6 millió Ft zöldség + társadalmi haszon 7,5 millió Ft 23

24 Konklúzió A feleslegben keletkező termények értékesítése Többi főzőkonyhát is ellátni Hosszabb távon: termesztési és feldolgozási kapacitás növelése, például: aszalás, helyi termelői boltok Ennek a hosszabb távú programnak a kidolgozásához, az optimumok beállításához újabb vizsgálatokra lenne szükség. Érdekeltté téve őket, a jelenlegi passzivitást feloldva lehetőséget kell adni a kisközösségek számára, hogy bekapcsolódhassanak a termesztési, feldolgozási folyamatokba, azokban sikerélményeket szerezzenek. 24

25 Köszönöm a figyelmüket és további részletekért keressenek az 25

26 Háttérfóliák

27 Az éves menüből visszaszámolt alapanyag mennyiségek (részlet) TermékVásárolt forma Mértéke gység Mennyiség SAVANYÚSÁGOK csalamádékonzerv (5 liter)db89 csemegeuborkakonzerv (5 liter)db182 cékla salátakonzerv (5 liter)db37 savanyú káposztafrissenkg214 FRISS ZÖLDSÉGEK REGGELIHEZ, UZSONNÁHOZ paradicsomfrissenkg280 újhagymakötegeltcsomag473 zöldpaprika, pritaminfrissenkg336 retek (piros)frissendb365 retek (jégcsap)frissenkg29 FŐÉTKEZÉS ALAPANYAGOK zöldbabfagyasztottkg515 zöldbabkonzerv (5 liter)db82 brokkolifrissenkg40 brokkoli rózsamirelitkg132,5

28 a tulajdonviszonyok a földterület nagysága a területek szabdaltsága a terület árvíz és belvíz elleni védettsége a terület megközelíthetősége a terület főzőkonyhától való távolsága

29 Összesen:1,4 ha Term é ny Sz ü ks é ges mennyis é g (kg) Ter ü letig é ny (m 2 ) Brokkoli Burgonya C é kla Fokhagyma 48 Főzőt ö k J é gcsapretek 2943 K á poszta Karal á b é Karfiol Kelk á poszta Kukorica 139 Lencse Lilahagyma 4221 MákMák Paprika Paradicsom Paraj 6069 Területigény növényenként(részlet)

30

31 Vízigényt számoltunk (3500 m 3 /év) Megterveztük a komplett csepegtető öntözőrendszert, Kiválasztottuk a legmegfelelőbb, alternatív energiával működő vízkivételi művet.

32 Munkaerő tervezést végeztünk a kertészeti és a konyhai plusz munkák esetében. Kertészetbe: 2,5 fő Főzőkonyhába: fő a csúcsidőszakban.

33 A projekt pénzügyi terve 1/5

34 A projekt pénzügyi terve 2/5

35 A projekt pénzügyi terve 3/5

36 A projekt pénzügyi terve 4/5

37 A projekt pénzügyi terve 5/5


Letölteni ppt "A Szentendrei-sziget „Ökosziget” stratégiája és egy kidolgozott projekt Orosz György Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet XI. MRTT."

Hasonló előadás


Google Hirdetések