Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az űrhajózás kezdetétől napjainkig. Az első felbocsátott tárgyak Minél magasabbra! …. Az első felbocsátott tárgyak meteorológiai ballonok voltak, melyek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az űrhajózás kezdetétől napjainkig. Az első felbocsátott tárgyak Minél magasabbra! …. Az első felbocsátott tárgyak meteorológiai ballonok voltak, melyek."— Előadás másolata:

1 Az űrhajózás kezdetétől napjainkig

2 Az első felbocsátott tárgyak Minél magasabbra! …. Az első felbocsátott tárgyak meteorológiai ballonok voltak, melyek pontos mérési eredményeket adtak a légkör felsőbb rétegeiben zajló folyamatokról. Ezek segítségével az időjárási előrejelzések is sokkal pontosabbá váltak.

3 Milyen is a légkör szerkezete? Itt élünk Itt már repülő sem jár Itt a légkör határa Amint látszik, a levegő sűrűsége és hőmérséklete egyre csökken felfelé haladva.

4 … a történelmi háttér … Ha megnyomom a gombot, az atomrakétáim porig rombolják az országod! … nem lesz időd kivárni, mert a mi rakétáink sokkal hamarabb odaérnek … A II. világháborút követően alakult ki a hidegháborús technikai verseny a két győztes ország, az USA és a Szovjetunió között. A verseny a technikai fölény és a világhatalmi erő megszerzéséről szólt. Az erőt a hadászati erő jelentette.

5 Lokátor, ami érzékeli már nagy távolságból az ellenséges gépeket. A hidegháborús verseny eszközei radarkép

6 rakéták A rakétameghajtás elve: Newton 3. törvénye. Erő (kiáramló gáz) – ellenerő (lökő hatás=hajtóerő)

7 A verseny következő célja: az űr meghódítása A Szputnyik volt az első műhold, mely jeleket bocsátott vissza a Földre. 1:0 a Szovjetunió (ma Oroszország) javára!

8 Űrverseny (az első élőlények az űrben) Lajka kutya (2:0) Ham, a csimpánz (2:1) A tengerimalacok is jártak már odafenn…., vajon volt honvágyuk? Az első élőlények rovarok, pókok és más kisebb állatok voltak. Sok nem élte túl az űrutazást.

9 … az első ember az űrben… Jurij Gagarin, aki biztonságban vissza is érkezett! 1961: (3:1)

10 … az első ember(ek) a Holdon! 3:2 A holdlakókkal egy jót golfoztunk is a helyi pázsiton. Armstrong, Aldrin, Collins: az Apolló 11 legénysége

11 Akire büszkék vagyunk, Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós. Egy hetet töltött a szovjet Mír űrállomáson.

12 Balesetek is voltak Challenger űrsikló, felszállás közben felrobbant (1986) Egy alkoholos vatta miatt felgyulladt a kabin a földi gyakorló központban.(1961) És hasonlók… Eddig 11-en haltak meg. Szaljut 11 visszatéréskor elszökött a levegő az űrkabinból (1971)

13 Műholdak Hubble űrtávcső Időjárási kép az űrből Titkos felderítő, katonai műhold Távközlési (telefon, internet, tv, rádió) Ma már több ezer műhold kering Földünk körül, nagyrészük nem működik. Ezek űrszemétnek számítanak.

14 A műholdak képei Kárpát-medence Felismered? Az űr mélysége

15 Űrszondák (felfedezések a Naprendszerben) Voyager 1 és 2 szondák (1977) Pioneer 10, 11 szondák (1972, 1973) A Beatles együttes aranylemezét sugározza és az emberi fajra jellemző képeket viszi magával más világok felé. Már elhagyták a Naprendszer határát.

16 Amit az űrszondák küldtek haza A Mars felszíne Szaturnusz Jupiter Europe, a jégbe fagyott világ Io, a vulkánnal teli Jupiter hold

17 Vénusz És a vénuszlakókat hol találjuk?

18 Föld körüli űrállomás: ahol kutatások folynak éjjel-nappal… A Nemzetközi űrállomás (ISS). Ma már nincs űrverseny, a fejlett vezető országok együtt kutatnak.

19 Élet az űrállomáson Napi 2 óra mozgás kötelező!!!Szobabicajozni is kell…

20 Fontos a jó szellemi erőnlét

21 Jó a térkihasználás És a kilátás… Nagyon kényelmes a vécé, mosdó… étkezés

22 Űrhajós Túró Rudi : ŰTR Űrhajós kaja, innivaló Most az asztal repült el …


Letölteni ppt "Az űrhajózás kezdetétől napjainkig. Az első felbocsátott tárgyak Minél magasabbra! …. Az első felbocsátott tárgyak meteorológiai ballonok voltak, melyek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések