Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL. AZ ELSŐ EMBER A VILÁGŰRBEN 1961. április 12-én lőtték fel a Vosztok-1 űrhajóval a volt Szovjetunió területéről, Bajkonurról.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL. AZ ELSŐ EMBER A VILÁGŰRBEN 1961. április 12-én lőtték fel a Vosztok-1 űrhajóval a volt Szovjetunió területéről, Bajkonurról."— Előadás másolata:

1 FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL

2 AZ ELSŐ EMBER A VILÁGŰRBEN 1961. április 12-én lőtték fel a Vosztok-1 űrhajóval a volt Szovjetunió területéről, Bajkonurról. JURIJ GAGARIN 108 percig volt az űrben, ezalatt egyszer megkerülte a földet. 1961. április 12. (orosz)

3 AZ ELSŐ MAGYAR ŰRHAJÓS FARKAS BERTALAN 1980. május 26.– június 3. Korabeli vicc: - Miért nincsenek az égen bárányfelhők?! 8 napos űrbéli tartózkodása során az egyik este ő olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek, magával vitte a TV macit is a világűrbe és kislánya piros-fehér-zöld ruhás babáját. - Hát mert fent van a Farkas!

4 AZ ELSŐ SZLOVÁK ŰRHAJÓS IVAN BELLA 1999. február 20.– 28. AZ ELSŐ CSEHSZLOVÁK ŰRHAJÓS VLADIMÍR REMEK 1978. március 2.– 10.

5 A HOLDRASZÁLLÁS APOLLO-11 1969. július 20. Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek! Michael Collins Edwin Aldrin Neil Armstrong holdkőzet amerikai űrprogram

6 bolygók körül keringő mesterséges égitestek MŰHOLDAK 1957 -meteorológiai műholdak -navigációs műholdak (GPS) -kommunikációs műholdak -televíziós műholdak -kutató műholdak -katonai műholdak az első műhold SZPUTNYIK-1

7 A NEMZETKÖZI ŰRÁLLOMÁS Az űrállomás körülbelül 360 km magasságban kering. A Földet 92 percenként kerüli meg. Legkevesebb két tagú személyzete van. 2007 tavaszán jutott fel az űrállomásra Charles Simonyi, a magyar származású űrturista..

8 A HUBBLE ŰRTÁVCSŐ

9 az égitesteket kutatják, fényképezik, tanulmányozzák BOLYGÓKÖZI ŰRSZONDÁK A Nap A Jupiter A Szaturnusz kisbolygók

10 A MARS - KUTATÁS PHOBOSZ DEIMOSZ holdjai az OLYMPUSZ-hegy 25 km magas, alapjának átmérője eléri a 600 kilométert! a SPIRIT kutatóegység (fantáziakép) A Spirit és az Opportunity Mars-kutató robotok, amelyeket a NASA 2003-ban küldött a Marsra. A két robot tudományos célja a Mars felszínének kémiai és fizikai vizsgálata volt. A robotok 7 hónapos, több mint 400 millió kilométeres utazás után 2004. januárjában épségben leszálltak a Marsra. A két marsjárót hivatalosan 90 napos élettartamra tervezték, mivel a kutatók eredeti feltételezése szerint az ennyi idő alatt a napelem-táblákra ülepedő por miatt nem juthatnak több energiához. Nem számoltak azonban a Mars légköri aktivitásával, ami folyamatosan megtisztítja a napelemtáblákat. A robotok még 2010- ben is dolgoztak.

11 A tananyagot a tankönyv 22-23. oldalán találod. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL. AZ ELSŐ EMBER A VILÁGŰRBEN 1961. április 12-én lőtték fel a Vosztok-1 űrhajóval a volt Szovjetunió területéről, Bajkonurról."

Hasonló előadás


Google Hirdetések