Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its."— Előadás másolata:

1 Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its sensitivity to life cycle elements Pákolicz Orsolya, Boksai Daniella, Erdélyi Éva BGF-BCE Dr.SzaboneDr.Erdelyi.Eva@kvifk.bgf.hu

2 Mennyiben járul hozzá egy élelmiszeripari termék a környezetterheléshez, illetve előállítása során hozzájárulhatunk-e a széndioxid kibocsátás csökkentéshez? Az élelmiszer széndioxid „lábnyomát”, mint új fogalmat emlegetik, de ez alatt elsősorban a termékek szállításával, a környezetre gyakorolt terhet fejezik ki a termelőtől a fogyasztóig vezető úton. Az élelmiszer-előállítás környezeti hatásainak vizsgálata ennél sokkal összetettebb feladat: számba kell venni a termelés során felhasznált energia mennyiségét, ide értve a hűtést, a fűtést, az élelmiszerek csomagolásának mennyiségét, minőségét is, stb. teljes élettartam során keletkező szén-dioxid karbon-védjegy termékjelölés

3

4 az ökológiai lábnyom: azt a területet jelenti, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia...). a vízlábnyom: megmutatja, hogy egy fő mennyi édesvizet használ fel, beleértve azt is, hogy az életszínvonala biztosításához indokolt termékek előállításához hány liter víz szükségeltetik. a szénlábnyom: valamely termék vagy szolgáltatás teljes élettartama során keletkező szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok, szén-dioxid egyenértékben kifejezett, együttes mennyisége

5 A karbonlábnyom számítás öt fő lépése 1. A termék „belső életének” analízise

6 2. Nyersanyag térkép készítése

7 3. Kezelhető adatbázis létrehozása 4. Elsődleges és másodlagos adatok összegyűjtése 5. Az üvegházhatású gázok mértékének kiszámítása a nyersanyag térkép alapján term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g) term é k sz é nl á bnyoma= = bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g)

8 Mintatermékek Esettanulmányok Érzékenység vizsgálat PÉLDÁK

9 Barna rizs – fehér rizs

10 term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g)

11 term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g)

12 piramispiramis

13 term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g) Dr.SzaboneDr.Erdelyi.Eva@kvifk.bgf.hu


Letölteni ppt "Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its."

Hasonló előadás


Google Hirdetések