Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaGizella Pásztorné Megváltozta több, mint 10 éve
1
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its sensitivity to life cycle elements Pákolicz Orsolya, Boksai Daniella, Erdélyi Éva BGF-BCE Dr.SzaboneDr.Erdelyi.Eva@kvifk.bgf.hu
2
Mennyiben járul hozzá egy élelmiszeripari termék a környezetterheléshez, illetve előállítása során hozzájárulhatunk-e a széndioxid kibocsátás csökkentéshez? Az élelmiszer széndioxid „lábnyomát”, mint új fogalmat emlegetik, de ez alatt elsősorban a termékek szállításával, a környezetre gyakorolt terhet fejezik ki a termelőtől a fogyasztóig vezető úton. Az élelmiszer-előállítás környezeti hatásainak vizsgálata ennél sokkal összetettebb feladat: számba kell venni a termelés során felhasznált energia mennyiségét, ide értve a hűtést, a fűtést, az élelmiszerek csomagolásának mennyiségét, minőségét is, stb. teljes élettartam során keletkező szén-dioxid karbon-védjegy termékjelölés
4
az ökológiai lábnyom: azt a területet jelenti, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia...). a vízlábnyom: megmutatja, hogy egy fő mennyi édesvizet használ fel, beleértve azt is, hogy az életszínvonala biztosításához indokolt termékek előállításához hány liter víz szükségeltetik. a szénlábnyom: valamely termék vagy szolgáltatás teljes élettartama során keletkező szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok, szén-dioxid egyenértékben kifejezett, együttes mennyisége
5
A karbonlábnyom számítás öt fő lépése 1. A termék „belső életének” analízise
6
2. Nyersanyag térkép készítése
7
3. Kezelhető adatbázis létrehozása 4. Elsődleges és másodlagos adatok összegyűjtése 5. Az üvegházhatású gázok mértékének kiszámítása a nyersanyag térkép alapján term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g) term é k sz é nl á bnyoma= = bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g)
8
Mintatermékek Esettanulmányok Érzékenység vizsgálat PÉLDÁK
9
Barna rizs – fehér rizs
10
term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g)
11
term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g)
12
piramispiramis
13
term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g) Dr.SzaboneDr.Erdelyi.Eva@kvifk.bgf.hu
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.