Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Vaporline hőszivattyúk És alkalmazásának lehetőségei,tapasztalatai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Vaporline hőszivattyúk És alkalmazásának lehetőségei,tapasztalatai"— Előadás másolata:

1 A Vaporline hőszivattyúk És alkalmazásának lehetőségei,tapasztalatai
Honlap: www. geowatt.hu; Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc.

2 A Magyar hőszivattyú fejlesztés !
A fejlesztett hőszivattyú család, „Copeland” EVI (gőzbefecskendezéses )kompresszorokkal szerelt(fűtő/hűtő), folyadék-víz rendszerű./alap kivitel/ A fejlesztés egy az eddigieknél magasabb fűtővíz hőfokszint elérését tette lehetővé magas évi átlagos COP (SCOP; SPF) érték elérése mellett. A fejlesztett hőszivattyúkkal radiátorok is üzemeltethetők 63/57 0C-os hőfoklépcsővel. Az így elérhető SPF vertikális zárt szondás hőnyerés mellett,kompenzált felhasználásnál 4,1-4,3 ! (primer szivattyúval)

3 A VAPORLINE GBI(x)-HACW típusú hőszivattyúk valós reverzibilis „EVI „körfolyamata.
A gőbefecskendezéses COPELAND EVI kompresszorokhoz cégünk egy reverzibilis (fűtő-aktív hűtő-HMV) körfolyamatot dolgozott ki. Az alkalmazott körfolyamat, a beépített hűtőköri szabályzással, és egyéb beépített hűtőköri elemekkel sikerült magas szintre emelni a pillanatnyi COP értékeket ,stabilizálni a kimenő fűtési teljesítményt az egyes hőfokszinteken, s ezzel minden eddiginél magasabb SPF(Seasonal Power Factor) elérése lehetséges „Vaporline” hőszivattyúinkkal.

4 A VAPORLINE GBI(x)-HACW típusú hőszivattyúk valós reverzibilis „EVI „körfolyamata.
Kétkompresszoros GBI/GWI(66-96)-HACW hőszivattyúk EVI körfolyamat Teljesítmény szabályozott kivitel Magas fűtési hőmérsékleten is nagy hatékonyság Elektronikus expanziós szelep Beépített külső hőmérséklet függő szabályzás és monitoring

5 A Hőszivattyúk SCOP (SPF) értékét növelő elemek A Vaporline  hőszivattyúkban
A desuperheater (a leghatékonyabb HMV előállítás) Ez a „cső a csőben”hőcserélő a körfolyamat túlhevítési hőjét használja HMV(használati melegvíz) termelésre. (lásd: T-S diagram pont) Előnyei: Magas (600C) HMV hőfokszint COP érték romlás nélkül. Hűtési üzemmódban ingyen HMV előállítás.(az épületből elvont hő 15%-ból HMV-t állít elő.

6 A Hőszivattyúk SCOP (SPF) értékét növelő elemek a Vaporline hőszivattyúkban
Az EEV szelep (3.ábra) - Alkalmazása önmagában 10-30%-al növeli az elérhető SPF (szezonális teljesítmény faktor) értéket. A túlhevítés a körfolyamat „szükséges rossz” része. A stabilan lehető legkisebb értéken tartott túlhevítés így javítja a hőszivattyú SPF értékét. A Vaporline hőszivattyúknál a túlhevítés a lehető legalacsonyabb értéken / 30C/ működik. Ezt a lehető legalacsonyabb túlhevítést az ExV  szelep  és az alkalmazott elpárologtató precízen tervezett összhangja valósítja meg. Jelentősége: Minden hőfokszinten stabilizálja a kimenő fűtési teljesítményt,így javítja az SCOP(SPF) értéket!

7 Az EEV szelepek A stabil és alacsony értékű túlhevítés maximalizálja és stabilizálja a kimenő fűtési teljesítményt. Az ábrán összehasonlítás látható a hagyományos TEV (termosztatikus expanziós szelepek),valamint az ExV szelepek működésében. Látható, hogy a TEV szelepek szabályozása állandóan, tág határok között változik. A változással egyenes arányban változik az elpárologtató által felvett hőmennyiség. Ez az ingadozás az,amely erősen lerontja a TEV szelepekkel szerelt hőszivattyúk SPF értékét!   Az ExV szelepek szabályozása a kezdeti nagy belengés után állandó, és kis értékű.

8 A Hőszivattyúk SCOP (SPF) értékét növelő elemek a Vaporline hőszivattyúkban
A hűtőközegtartály (receiver) Egyszerű szerkezet,de nagyon fontos szerepe van a hőszivattyús rendszerekben. Modulálja a hűtőközeg mennyiségét a körfolyamatban. Kompenzálja a szükséges hűtőközeg mennyiség különbséget a hűtési és fűtési üzemmód között, az összes, illetve egy adott működési tartományban. Segíti a nagyobb rendszer teljesítmény elérését magasabb elpárolgási hőfokszinteken, részterheléseknél. A hőszivattyúkban a folyamatosan változó külső paraméterek 50%-nál is nagyobb hűtőközeg töltetvándorlást eredményeznek. Ennek SCOP(SPF) érték csökkentő hatását csak hűtőközeg tartályos körfolyamattal lehet kiküszöbölni. Ennek ellenére az EU-ban forgalomban lévő hőszivattyúk körfolyamata nem tartalmazza a hűtőközeg tartályt! A Vaporline hőszivattyúk mindegyike hűtőközeg tartállyal van ellátva,amely a hatékonyság lényeges eleme!

9 A Vaporline hőszivattyúk szabályozása
Az alkalmazott szabályzó mikroprocesszoros ” CAREL PCO3” szabályzó ,amely a szabályzási és védelmi feladatokon kívül számos működési paraméter, hibaüzenetek kijelzésére, eltárolására, valamint a készülékek távolsági elérésére(opció) alkalmas. A berendezés feladata: A téli időszakban fűtési üzemmód szabályozása és kontrollja. A nyári időszakban a hűtés üzemmód szabályozása és kontrollja. Távolsági ill. hálózati elérés biztosítása (opció). HMV előállítása szabályozása és kontrollja egész évben. Az elektronikus expanziós szelep / ExV/ kontrollja.

10 A kifejlesztett „Vaporline” hőszivattyú típusok
GBI(09-96)-HACW /alapkészülékek/ Multifunkciós hőszivattyú (fűtés-aktív hűtés HMV termelés) kW egységteljesítményben,10 db teljesítmény fokozatban, HMV előállítás desuperheaterrel. HMV kapacitás a fűtési teljesítmény 15%-ban. GBI(09-96)-HDW /két kondenzátoros hőszivattyú/ Multifunkciós hőszivattyú (fűtés- direkt HMV termelés) kW egységteljesítményben,10 db teljesítmény fokozatban, HMV előállítás kondenzátorral. Csak HMV-re is képes működni teljes kapacitással. Max. HMV hőmérséklet 600C. GBI(09-96)-H Csak fűtő hőszivattyú kW egységteljesítményben,10 teljesítmény fokozatban. /opc.:passzív hűtés/ GBI(09-96)-HW Fűtő és HMV termelő hőszivattyú kW egységteljesítményben,10 teljesítmény fokozatban. HMV előállítás desuperheaterrel /opc.:passzív hűtés/

11 A kifejlesztett „Vaporline ” hőszivattyú típusok
GBI(09-96)-HACDW /két kondenzátoros 4 funkciós hőszivattyú/ Multifunkciós hőszivattyú - fejlesztés és szabadalmaztatás alatt! A Vaporline hőszivattyúk mindegyike EVI (gőzbefecskendezéses) körfolyamattal szerelt, jelenleg a leghatékonyabb ,legmagasabb SPF értéket biztosító készülék család magas fűtési hőfokszinten is! Magyar fejlesztés, Magyar Termék Nagydíjas, hőszivattyú család!

12 Multifunkciós készülékek
      Ezzel a megoldással egy rossz kihasználtságú, külön hőszivattyús készülék kiváltása lehetséges. A HMV előállítás tulajdonsága,hogy az egyidejűségek miatt viszonylag nagy teljesítmény igények keletkeznek. Abban az esetben azonban,ha a „Vaporline” kétkondenzátoros (HDW) készüléket alkalmazunk az épület fűtésére és HMV ellátására, akkor 1/3-al javítjuk a fűtő hőszivattyúk kihasználtságát, és megspórolunk egy több millió Ft-os beruházást ,vagy egy rossz hatákonyságú rendszert. Két kondenzátoros készülékek. GBI(x)-HDW típusok Példaként említhetnék egy szállodát-ahol alacsony hőmérsékletű fűtésre vannak beépítve hőszivattyúk  külső léghőmérséklet szabályozással. Az előkészítő konyha miatt 600C-os HMV-re van szükség. Egy ilyen estben külső hőcserélő alkalmazásakor csak C közötti hőmérsékletű HMV-t lehetne előállítani. A megoldás ilyenkor az ,hogy külön hőszivattyút célszerű beállítani a lehető legmagasabb kondenzációs hőfokszintre HMV előállítására. A kihasználtsága ennek a hőszivattyúnak 1/3-a a fűtési hőszivattyúk kihasználtságának!

13 A Vaporline  hőszivattyúk alkalmazhatósága
Hőnyerési lehetőségek: földhő (szonda,kollektor,földhőkosár),víz, hulladékhő Alkalmas: alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek -fal,padló,mennyezet- működtetésére.minden eddiginél magasabb SPF értéken, zárt szondás,valamint nyitott kutas hőnyerési móddal: (SPF=4,5-5,0) A speciális fejlesztés következtében alkalmas meglévő radiátoros rendszerek működtetésére,magas SPF értéken zárt szondás,valamint nyitott kutas hőnyerési móddal (SPF=3,8-4,5) Hulladékhő hasznosítás A GWI típusú készülékeink kifejezetten alkalmasak magasabb hőmérsékletű hulladékhő (termálvíz) hasznosítására . Az EVI kompresszorok magas elpárolgási hőmérséklete (170C)igen magas COP értékű hasznosítást tesz lehetővé,magas kondenzációs hőfokszinten.

14 A Vaporline  hőszivattyúk előnyei a forgalomban lévő hőszivattyúkhoz képest.
Lényegesen magasabb SCOP (SPF) érték, s így alacsony üzemköltség az EVI körfolyamatnak és a beépített hatékonyság növelő elemeknek köszönhetően. Lényegesen magasabb CO2 megtakarítás az üzemeltetés során Magas hőmérsékletű fűtési rendszerek is hatékonyan üzemeltethetők. A Vaporline hőszivattyúk alkalmasak viszonylag magas hőmérsékletű termálvizek magas COP értékű hasznosítására. A Vaporline hőszivattyúk multifunkciós kivitelűek is lehetnek,s ezzel a kihasználtságuk ,alkalmazhatóságuk javul. (Fűtés-aktív hűtés-HMV)

15 A fajlagos költségek alakulása LCOE(levelized cost of energy) értékek
15kW zárt szondás, fűtés-hmV funkció kW zárt szondás fűtés-hűtés-HMV

16 A fajlagos költségek alakulása
Kondenzációs gázkazán fűtő-hmv funk Kondenzációs gázkazán+splt klíma 21,01 Ft/kWh≤22,26Ft/kWh (rács paritás) ,34Ft/kWh ≤23,67Ft/kWh

17 A fajlagos költségek alakulása

18 A fajlagos költségek alakulása

19 Uszodai alkalmazás,különböző fűtési hőfokszinteken
16. Nagykőrös.2010.dec-2011.márc. Új uszoda komplett hőszivattyús energiatakarékos rendszere.         Elfolyó 360C-os  termálvíz hulladékhő hasznosítás.  A hőszivattyúk elpárologtató oldali bemenő vízhőmérséklete 170C. Vaporline GBI33-HW      1 db  medence vízhőntartás,medence felfűtés                                            (170C/320C)     46kW Vaporline GBI33-HDW    1 db használati melegvíz termelés,medence felfűtés                                        (170C/500C)  52 kW Vaporline GBI24-HW      1 db medence tér padló fűtése,medence víz felfűtés                                        (170C/450C)  32,8kW Vaporline GBI18-HW     1 db légtechnikai kalorifer fűtése,medence felfűtés                                         (170C/620C)  26,3 kW NORDIC PC-75               1 db  medence kondícionáló hőszivattyú Tervező: GEOWATT kFT. (Kmotricza Igor, Fodor Zoltán) Kivitelező: NELKE Kft.

20 Magas fűtési hőmérsékletű alkalmazás
Napközi otthon Pitvaros Meglévő épület,radiátoros fűtés. Az épület számított hővesztesége:31kW A beépítendő hőszivattyúk: GBI33-HDW 1db Új típusú kétkondenzátoros készülék, a nagy HMV teljesítmény kielégítésére. Fűtési teljesítménye: 35,8kW (B40C/W630C) Fűtési COP:4,5 (B0/W350C);2,8 (B4/W630C)  A tervezett SPF= 4,2 Tervező,kivitelező: Vaporline Kft. (Kis József,Szomax Kft.)

21 Intéményi hőszivattyús rendszer
14.Szentlőrinc.2010.dec-febr. Új egészségügyi centrum hőszivattyús rendszere Az épület számított hővesztesége:29kW Az épület számított hőterhelése: 45kW A beépítendő hőszivattyúk: GBI24-HACW 2db Fűtési teljesítménye: 25kW (B40C/W400C) Fűtési COP: 4,4 (B0/W350C) Aktív hűtési teljesítménye:22,7 kW (W7B250C) A hűtési COP(EER):5,5 (W7/B250C) Tervező: Geowatt Kft.(Kis József,Fodor Zoltán) Kivitelező: Geolight Kft. 

22 Intézményi alacsony hőm.rendszer
Bölcsőde, Sátoraljaújhely „Vaporline” GBI33-HACW hőszivattyú

23 Autószalon fűtő-aktív hűtő rendszere
Fóti autószalon Vaporline GBI96-HACW hőszivattyú Tervező,kivitelező: GEOWATT Ltd. (Kis József, Fodor Zoltán)

24 Iztézmények magas fűtési hőmérsékletű rendszerei
Szakály Község Önkormányzati Intézményeinek Energiahatékonyság növelő beruházásai. Az Általános Iskola: Az épületen 10 cm-es hőszigetelés ,éj új nyílászárók kerültek elhelyezésre. A beépített hőszivattyú: Vaporline GBI33-HACW típus A belső hőleadó rendszer radiátoros. A tervezett max.fűtési hőfoklépcső 620C/ 500C. Tervező: Geowatt Ltd. Kivitelező: Komlói Fűtőerőmű Co.

25 Iztézmények magas fűtési hőmérsékletű rendszerei
Szakály Község Önkormányzati Intézményeinek Energiahatékonyság növelő beruházásai. Felsőtagozatos Általános Iskola és Óvoda: Az épületen 10 cm-es hőszigetelés ,éj új nyílászárók kerültek elhelyezésre. A beépített hőszivattyú: Vaporline GBI33-HACW típus,valamint GBI18-HACW A belső hőleadó rendszer radiátoros. A tervezett max.fűtési hőfoklépcső 620C/ 500C. Tervező: Geowatt Kft. Kivitelező: Komlói Fűtőerőmű Zrt.

26 Iztézmények magas fűtési hőmérsékletű rendszerei
Szakály Község Önkormányzati Intézményeinek Energiahatékonyság növelő beruházásai. A Polgármesteri Hivatal: Az épületen 10 cm-es hőszigetelés ,éj új nyílászárók kerültek elhelyezésre. A beépített hőszivattyú: Vaporline GBI18-HACW A belső hőleadó rendszer radiátoros. A tervezett max.fűtési hőfoklépcső 620C/ 500C. Tervező: Geowatt Kft. Kivitelező: Komlói Fűtőerőmű Zrt.

27 Ivóvíz hőjének hőszivattyús hasznosítása
A zalai vízmű. A Zalai Vízmű iroda és üzemépületének fűtése ,valamint használati melegvíz ellátása a C-os ivóvízből, hőszivattyúval kivett hőmennyiséggel. A fűtési teljesítmény igény 80 kW., amelyet 1 db Vaporline GBI33-HDW ,valamint 1 db GBI33-HW hőszivattyú biztosít. A belső hőleadó rendszer magas hőmérsékletű , max. 62/570C –on működik. Áttervezést végezte: Geowatt Kft. Kivitelező: Kozma Kft.

28 Referenciák Esztergom, üzemcsarnok 150 kW-os zárt szondás hőszivattyús rendszer

29 A díjat szept.4.-én kedden Budapesten,a Parlament épületében adták át.
MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ Cégünk terméke. a "Vaporline" hőszivattyú család, a 2012.évben elnyerte a MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ KITÜNTETŐ CÍMET  A díjat szept.4.-én kedden Budapesten,a Parlament épületében adták át.

30 MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Termék Nagydíj fővédnöke beszédében kiemelte: a magyar gazdaság a nemzetközi piacon csak akkor lehet sikeres, versenyképes, ha magas hozzáadott értékű termékeket, valamint szolgáltatásokat állít elő és exportál. A Magyar Termék Nagydíj esetében a pályázat célja az idén is az volt, hogy elismerje és díjazza a kiváló minőségű, Magyarországon gyártott és forgalmazott termékeket, szolgáltatásokat, elősegítse a minőségtudatos szemléletet, valamint emelje a fogyasztóvédelem színvonalát.  A legkiemelkedőbbnek ítélt pályázatok elnyerték a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet és ezzel együtt a Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegy egyéves díjmentes használatát.


Letölteni ppt "A Vaporline hőszivattyúk És alkalmazásának lehetőségei,tapasztalatai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések