Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc. Honlap: www. geowatt.hu; Vaporline  h ő szivattyúk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc. Honlap: www. geowatt.hu; Vaporline  h ő szivattyúk."— Előadás másolata:

1 Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc. Honlap: www. geowatt.hu; email: geowatt@geowatt.hu Vaporline  h ő szivattyúk

2  A Speciálisan hőszivattyús alkalmazásokhoz fejlesztett „Copeland” gőzbefecskendezéses kompresszorokkal szerelt reverzibilis, (fűtő/hűtő), folyadék-víz rendszerű hőszivattyúk cégünk által történő fejlesztése egy az eddigieknél magasabb fűtővíz hőfokszint elérését teszi lehetővé magas évi átlagos COP (SCOP; SPF)) érték elérése mellett. •A fejlesztett készülékcsaláddal radiátorok is üzemeltethetők 62/57 C- fokos hőfoklépcsővel. •Az így elérhető SPF vertikális zárt szondás hőnyerés mellett,kompenzált felhasználásnál 4,1-4,5 ! (primer szivattyúval) A Magyar h ő szivattyú fejlesztés !

3 A Vaporline GBI(x)-HACW •A fejlesztés célja volt: •A mind magasabb SPF érték elérése •COP max.-ra növelése •Zajhatás csökkentése •Magas fűtési hőmérséklet •Aktív hűtő üzemmód •Magas hőmérsékletű HMV A fentiek érdekében: • Speciális EVI reverzibilis körfolyamat kidolgozása (magas COP) •A kimenő teljesítmény stabilizálása (Hűtőközeg tartály, elektronikus expanziós szelep,alacsony túlhevítés,nagykapacitású elpárologtatók alkalmazása,átgondolt hűtőköri méretezés) •Processzoros szabályzó és monitoring rendszer alkalmazása

4 A VAPORLINE GBI(x)-HACW típusú h ő szivattyúk valós reverzibilis „EVI „körfolyamata. Az alkalmazott körfolyamat,a beépített hűtőköri szabályzás és egyéb beépített hűtőköri elemekkel sikerült magas szintre emelni a pillanatnyi COP értékeket,stabilizálni a kimenő fűtési teljesítményt az egyes hőfokszinteken, s ezzel minden eddiginél magasabb SPF(Seasonal Power Factor) elérése lehetséges „Vaporline” hőszivattyúinkkal.

5 A körfolyamatok összehasonlítása Az EU-ban forgalmazott hőszivattyúk 90-95%-nak a valós körfolyamata összesen 4 elemet tartalmaz: 1.Elpárologtató 2.Kompresszor 3.Kondenzátor 4.Expanziós szelep A Magyar fejlesztésű „Vaporline” hőszivattyúk bonyolultabb körfolyamata,lényegesen nagyobb műszaki tartalma azonban nem öncélú, hanem egyenes arányban van a hőszivattyú energia és környezetvédelmi hatékonyságának növekedésével(SCOP,SPF érték növekedés),valamint széleskörű alkalmazhatóságával,amely beruházási költség csökkenést eredményezhet a kihasználtság növekedésével.

6 A H ő szivattyúk SCOP (SPF) értékét növel ő elemek A Vaporline h ő szivattyúkban A desuperheater Ez a „cső a csőben”hőcserélő a körfolyamat túlhevítési hőjét használja HMV termelésre. (lásd: T-S diagram 1-2-3. pont) Előnyei: • Magas HMV hőfokszint COP érték romlás nélkül. • Hűtési üzemmódban ingyen HMV előállítás.

7 Az EEV szelep (3.ábra) - Alkalmazása önmagában 10-30%-al növeli az elérhető SPF (szezonális teljesítmény faktor) értéket. A túlhevítés a körfolyamat „szükséges rossz” része. A stabilan lehető legkisebb értéken tartott túlhevítés így javítja a hőszivattyú SPF értékét. • A Vaporline hőszivattyúknál a túlhevítés a lehető legalacsonyabb értéken / 3 0 C/ működik. • Ezt a lehető legalacsonyabb túlhevítést az E x V szelep és az alkalmazott elpárologtató precízen tervezett összhangja valósítja meg. A H ő szivattyúk SCOP (SPF) értékét növel ő elemek a Vaporline h ő szivattyúkban

8 A stabil és alacsony érték ű túlhevítés maximalizálja és stabilizálja a kimen ő f ű tési teljesítményt. Az ábrán összehasonlítás látható a hagyományos TEV (termosztatikus expanziós szelepek),valamint az E x V szelepek működésében. Látható, hogy a TEV szelepek szabályozása állandóan, tág határok között változik. A változással egyenes arányban változik az elpárologtató által felvett hőmennyiség. Ez az ingadozás az,amely erősen lerontja a TEV szelepekkel szerelt hőszivattyúk SPF értékét! Az E x V szelepek szabályozása a kezdeti nagy belengés után állandó, és kis értékű.

9 A H ő szivattyúk SCOP (SPF) értékét növel ő elemek a Vaporline h ő szivattyúkban  A h ű t ő közegtartály (receiver )  Egyszerű szerkezet,de nagyon fontos szerepe van a többfunkciós hőszivattyús rendszerekben.  Megoldja a folyadék oldalon a megfelelő utóhűtést.  Modulálja a hűtőközeg mennyiségét a körfolyamatban.  Kompenzálja a szükséges hűtőközeg mennyiség különbséget a hűtési és fűtési üzemmód között, az összes, illetve egy adott működési tartományban.  Segíti a nagyobb rendszer teljesítmény elérését magasabb elpárolgási hőfokszinteken.

10 A Vaporline h ő szivattyúk szabályozása  Az alkalmazott szabályzó mikroprocesszoros ” CAREL PCO 3 ” szabályzó,amely a szabályzási és védelmi feladatokon kívül számos működési paraméter, hibaüzenetek kijelzésére, eltárolására, valamint a készülékek távolsági elérésére(opció) alkalmas. A berendezés feladata: • A téli időszakban fűtési üzemmód szabályozása és kontrollja. • A nyári időszakban a hűtés üzemmód szabályozása és kontrollja. • Távolsági ill. hálózati elérés biztosítása (opció). • HMV előállítása szabályozása és kontrollja egész évben. • Az elektronikus expanziós szelep / ExV/ kontrollja.

11 Multifunkciós készülékek Két kondenzátoros készülékek. GBI(x)-HDW típusok Ezzel a megoldással egy rossz kihasználtságú, külön hőszivattyús készülék kiváltása lehetséges. A HMV előállítás tulajdonsága,hogy az egyidejűségek miatt viszonylag nagy teljesítmény igények keletkeznek. Abban az esetben azonban,ha a „Vaporline” kétkondenzátoros (HDW) készüléket alkalmazunk az épület fűtésére és HMV ellátására, akkor 1/3-al javítjuk a fűtő hőszivattyúk kihasználtságát, és megspórolunk egy több millió Ft-os beruházást,vagy egy rossz hatékonyságú külső hőcserélős rendszer t.

12 Multifunkciós készülékek Két kondenzátoros Fűtő-Hűtő – HMV készülékek. GBI(x)-HACDW típusok Mind nagyobb az igény a fűtő-aktív hűtő –HMV termelő hőszivattyúkra. A „Vaporline” kétkondenzátoros (HACDW) készüléket alkalmazva az épület fűtésére-hűtésére és HMV ellátására, 1/3-al javítjuk a hőszivattyúk kihasználtságát, és megspórolunk egy több millió Ft-os beruházást,vagy egy rossz hatékonyságú külső hőcserélős rendszer t.

13 A Vaporline h ő szivattyúk alkalmazhatósága GB66-HACW Fűtési üzemmód (35 0 C kond.hőm,) 2* ZH33-KVE kompresszorral víz –víz Föld oldali adatokKészülék adataiFűtés oldali adatok ELT / 0 C/ Párolg. Hőm. / 0 C/ Tömeg- áram /l/min/ LLT / 0 C/  t / 0 C/ Elpárolg. Telj. /kW/ Elektr.telj. Igény/kW/ Amp. /A/ Fűtési telj. /kW/ COP EWT / 0 C/ Tömeg- áram /l/min/ LWT / 0 C/  t / 0 C/ Kond.h őm. / 0 C/ 22,7 17 20416,36,4 91,214,628,5105,27.227,620435,07,438,5 22,417,511517,15,342,410,518,452,44,943,511550,06,553,8 Hőnyerési lehetőségek: földhő (szonda,kollektor,földhőkosár),víz, hulladékhő Alkalmas: alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek -fal,padló,mennyezet- működtetésére. minden eddiginél magasabb SPF értéken. (SPF=4,5-5,0) A speciális fejlesztés következtében alkalmas meglévő radiátoros rendszerek működtetésére,magas SPF értéken (SPF=3,8-4,2) Hulladékh ő hasznosítás A GWI típusú készülékeink kifejezetten alkalmasak magasabb hőmérsékletű hulladékhő (termálvíz) hasznosítására. Az EVI kompresszorok magas elpárolgási hőmérséklete (17 0 C) igen magas COP értékű hasznosítást tesz lehetővé.

14 A Vaporline hőszivattyúk előnyei a forgalomban lévő hőszivattyúkhoz képest.  - Lényegesen magasabb SCOP (SPF) érték, s így alacsony üzemköltség az EVI körfolyamatnak és a beépített hatékonyság növelő elemeknek köszönhetően. Lényegesen magasabb CO 2 megtakarítás az üzemeltetés során.  -Magas hőmérsékletű fűtési rendszerek is hatékonyan üzemeltethetők.  A Vaporline hőszivattyúk alkalmasak viszonylag magas hőmérsékletű termálvizek magas COP értékű hasznosítására.  A Vaporline hőszivattyúk multifunkciós kivitelűek is lehetnek,s ezzel a kihasználtságuk,alkalmazhatóságuk javul. (Fűtés-aktív hűtés-HMV)

15 Jövőbeli esélyek.  Az esély bizonytalanság okai:  A szakma ellenállása általában a hőszivattyús rendszerekkel szemben, a döntéshozók félreinformálása  A hőszivattyús rendszerek nem megfelelő alkalmazása  A szakma érdeksérelme,aknamunkája a Magyar fejlesztéssel szemben  Az esély lehetősége:  Pozitív referenciák,amelyek az eddigiektől eltérően más alapokra helyezik a hőszivattyúk használhatóságát,megítélését!  Remélhetőleg a döntéshozók s a szakma egy része felismeri a Magyar fejlesztésben rejlő lehetőségeket, s teret enged az alkalmazásának.  Lehetőségeinkhez mérten a külpiaci terjeszkedés előmozdítása

16 Jövőbeli esélyek.  Mit veszíthetünk,ha hagyjuk veszni a Magyar fejlesztést?  Egy olyan fűtési-hűtési és HMV rendszert vesztünk, amely nagyrészt megújuló energiát – földhőt,- hasznosít, olyan ár/érték arányban amelyet bizonyíthatóan,egyik alternatív, megújuló energiát hasznosító rendszer sem tud produkálni. -E helyett továbbra is meg fogjuk venni az import hőszivattyúkat többnyire nem összehasonlítható műszaki tartalommal és hatékonysággal.  Olyan technikát és technológiát mellőzünk,amelyet a leghatékonyabb módon,a legnagyobb komfortfokozatot biztosítva lehet alkalmazni nem csak új,hanem meglévő épületek gázkazános fűtési rendszereinek kiváltására, s amelyek megoldást biztosítanak a jelenlegi gázárak mellett az intézmények,lakóépületek fűtési-hűtési és HMV költségeinek 50-60%-os mértékű csökkentésére.  Olyan rendszert vesztünk, amely jól illeszthető az energia stratégiába,hiszen a hőszivattyúk hajtásához szükséges /káros / elektromos energia a decentralizált energiaellátás bővülésével,a technikai fejlődéssel nagyrészt megújuló energiával kiválható. Ebben a szektorban most van egy lépéselőnyünk. Ezt az ország érdekében mindenképp ki kellene használni! Ebben kérem a Szakma,az Önök segítségét is !

17 A”Vaporline „GBI(66-80-96)-HACW h ő szivattyúk Két kompresszoros, teljesítmény szabályozott kivitel. Max. fűtési előremenő hőmérséklet: 63 0 C Hűtési hőfoklépcső: 6/12 0 C HMV hőmérséklet max.: 60 0 C Külső hőm. alapján szabályzó és monitoring rendszerrel. Nagy fűtési/hűtési teljesítményű (70-80-100kW) hőszivattyúk

18 A”Vaporline” GBI(09-13-18)-HACW h ő szivattyúk. Egy kompresszoros, kivitel. Max. fűtési előremenő hőmérséklet: 63 0 C Hűtési hőfoklépcső: 6/12 0 C HMV hőmérséklet max.: 60 0 C Külső hőm. alapján szabályzó és monitoring rendszerrel. Kis teljesítményű hőszivattyúk (9-15-20 kW) családi házak fűtésére,hűtésére és használati melegvíz ellátására.

19 A „Vaporline” GBI(24-33-40-48)-HACW h ő szivattyúk. Egy kompresszoros, kivitel. Max. fűtési előremenő hőmérséklet: 63 0 C Hűtési hőfoklépcső: 6/12 0 C HMV hőmérséklet max.: 60 0 C Külső hőm. alapján szabályzó és monitoring rendszerrel. Közepes (26-35-42-50 kW) fűtési teljesítményű és közepes méretű hőszivattyúk, nagy lakó,ipari,intézményi épületek fűtésére,hűtésére és HMV ellátására.

20 Referenciák http://www.geowatt.hu/cegunk/vaporline-referencia  Fóti autószalon  Vaporline GBI96-HACW hőszivattyú Tervező,kivitelező: GEOWATT kFT. (Kis József, Fodor Zoltán)

21 Referenciák  Szakály Község Önkormányzati Intézményeinek Energiahatékonyság növelő beruházásai. Felsőtagozatos Általános Iskola és Óvoda: Az épületen 10 cm-es hőszigetelés,éj új nyílászárók kerültek elhelyezésre. A beépített hőszivattyú: Vaporline GBI33-HACW típus,valamint GBI18-HACW A belső hőleadó rendszer radiátoros. A tervezett max.fűtési hőfoklépcső 62 0 C/ 50 0 C. Tervező: Geowatt Kft. Kivitelező: Komlói Fűtőerőmű Zrt.

22 Referenciák  A zalai vízmű.  A Zalai Vízmű iroda és üzemépületének fűtése,valamint használati melegvíz ellátása a 12-14 0 C-os ivóvízből, hőszivattyúval kivett hőmennyiséggel. A fűtési teljesítmény igény 80 kW., amelyet 1 db Vaporline GBI33-HDW,valamint 1 db GBI33-HW hőszivattyú biztosít. A belső hőleadó rendszer magas hőmérsékletű, max. 62/57 0 C –on működik. Áttervezést végezte: Geowatt Kft. Kivitelező: Kozma Kft.

23 MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ  Cégünk terméke. a "Vaporline" hőszivattyú család, a 2012.évben elnyerte a MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ KITÜNTETŐ CÍMET  A díjat szept.4.-én kedden Budapesten,a Parlament épületében adták át.


Letölteni ppt "Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc. Honlap: www. geowatt.hu; Vaporline  h ő szivattyúk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések