Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A BRIC országok villamosenergia-ipari kilátásai A KPMG Think BRIC! projektje alapján ESZK, 2011. március 17.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A BRIC országok villamosenergia-ipari kilátásai A KPMG Think BRIC! projektje alapján ESZK, 2011. március 17."— Előadás másolata:

1 A BRIC országok villamosenergia-ipari kilátásai A KPMG Think BRIC! projektje alapján ESZK, március 17.

2 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 1 Tartalomjegyzék I.Népességi mutatók alakulása2 II.Gazdasági mutatók alakulása6 III.Villamosenergia-piac11 IV.Villamosenergia-piaci kínálat összehasonlítása24 V.Következtetések29 VI.BRIC áttekintés34 Oldalszám

3 Népességi mutatók alakulása

4 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 3 Népesség: BRIC A népességi mutatók alapján Brazília és Oroszország, illetve India és Kína jól összehasonlítható a hasonló nagyságrendek miatt:

5 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 4 Népesség Brazília és Oroszország A népesség növekedése az egyik legfontosabb tényező, amely meghatározza az energia szükségletet: Brazília a legnépesebb ország Dél- Amerikában a jelenlegi 192 milliós lakosságával, azonban a népsűrűsége alacsony. •Brazília népessége várhatóan 1,43 %- al nő évente, ezáltal pedig 2020-ra eléri a 220 millió főt. •A népesség növekedésének üteme folyamatosan lassul az 1960-as évek óta, ami 3 %-ról süllyedt a mai 1,4 %- ra. •A brazil gazdaságnak bőséges forrása van munkaerőből (a teljes népesség 52 százaléka), és ez várhatóan állandó is marad a következő évtized során, ami a gazdasági fejlődési potenciál egyik biztosítékát nyújtja. Oroszország népesség száma az 1950-es kb. 100 millióról 1990-ig közel 150 millióra növekedett, majd a növekvő trend megtorpant, illetve a 2000-es évekre már markáns csökkenést mutat. •Oroszország a világ kilencedik legnagyobb népességű országa, a maga 141,8 millió lakosával. •A magas halálozási és alacsony születési arányok következtében az ország népessége évente átlagosan 0,41 %-kal csökken. •A negatív trend miatt 2020-ra Oroszország lakossága várhatóan 135 millió főre fog süllyedni.

6 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 5 Népesség India és Kína Kína és India a Föld legnépesebb országai: India teljes lakossága 1,1 milliárd ember, ezzel India a világ második legnépesebb országa. •India népessége évente átlagosan 1,69 %-kal nő, ami alapján 2020 környékén utoléri Kína népességi szintjét. •India népességének 71 %-a él vidéken, de egyre többen vándorolnak a nagyvárosokba, mely következtében 2030-ra meg fog duplázódni a nagyvárosok lakossága. •India lakosságának jelenleg csupán 40 %-a aktív gazdaságilag, Kína népesség az 1953 és az 1999 népszámlálás között megduplázódott (583 M-ról 1,25 Mrd-ra), ezt a növekedési ütemet az 1980-as évektől bevezetett „egy gyermek” politika lassította le. •Kína jelenleg a világ legnépesebb országa a maga 1,3 milliárd lakosával. •A népesség éves növekedési üteme 0,59 %, ami folyamatosan csökkenő tendenciát mutat (1985-ben még 1,7 %). •A jelenlegi trend várhatóan fennmarad a következő évtizedben is, mely következtében 2020-ra a népesség csökkenő ütemben fog növekedni, ami ennek ellenére is el fogja érni az 1,4 milliárd főt. •Az „egy gyermek” politika miatt az egyik leggyorsabban öregedő társadalom a Földön.

7 Gazdasági mutatók alakulása

8 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 7 Gazdaság Brazília és Oroszország (USD billion)

9 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 8 Gazdaság Brazília és Oroszország A brazil gazdaság a legnagyobb Dél-Amerikában, az ország GDP-je milliárd USD volt 2008-ban: • A brazil gazdaság húzóágazata a szolgáltatási szektor (66 %), melyet az ipar (28,5 %) és a mezőgazdaság (5,5 %) követ. • A lakosságra vetített GDP mutató, a népesség gyors ütemű növekedéséből következően, nem biztosítja a „jóléti” állam kialakulásának lehetőségét. • A kereskedelmi és szolgáltatási szektorokban várhatóan növekedni fog a villamosenergia-kereslet a következő években. • A vidéki lakosság villamosenergia-fogyasztása várhatóan szintén nőni fog az állami támogatások következtében. • A mezőgazdaság gépesítésével az ágazat fogyasztása is nőni fog a következő évtizedben. • A mezőgazdasági egyre jelentősebb villamos energia előállító lehet a biomassza energetikai célú felhasználásán keresztül. Az orosz gazdaság GDP-je 2 260,3 milliárd USD volt 2008-ban: • Az elmúlt évtizedben az orosz gazdaság éves átlagos növekedési üteme 7 % körüli volt. • A szolgáltatási szektor Oroszország GDP-jének 62 %-át, az ipar 34 %-át és a mezőgazdaság 4 %-át biztosítja. • Bár az orosz gazdaságot érzékenyen érintette a gazdasági válság, de várhatóan 2011-től ismét a növekedési pályára fog állni az ország, és 2020-ra várhatóan a világ GDP-jének 2,82 %-át fogja adni. • Oroszország rendelkezik a világon a legnagyobb bizonyított földgáz készlettel és a második legnagyobb szén készlettel. • Az orosz gazdaság nagyban függ a nyersanyag- és energiaexport bevételtől, ezért fontos a belföldi diverzifikáció. • Oroszország 2009-ben 140 milliárd köbméter földgázt szállított Európába, ami közel 12 %-os visszaesést jelentett 2008-hoz képest. Az olajkitermelése adja a világ termelésének 12 %-át.

10 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 9 Gazdaság India és Kína (USD billion)

11 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 10 Gazdaság India és Kína India a világ negyedik legnagyobb gazdasága, melynek 2008-as GDP-je 3 356,9 milliárd USD volt: • Az indiai gazdaság húzóágazata a szolgáltatás, mely szerepe a jövőben is stabil marad. • A szolgáltatási szektor az ország GDP-jének 55 %-át, az ipar 28,5 %-át és a mezőgazdaság 16 %-át adja. • Az indiai gazdaság átlagosan 10 %-ot nőtt évente az elmúlt évtizedben és ez az ütem várható a következő évtizedre is. • 2020-ra az indiai GDP lefedheti a világ GDP-jének 6,4 %-át. • Az Indiában termelt energia 50 %-a és a villamos energia 70 %-a szénalapú, amiből annak ellenére, hogy a világ 3. legnagyobb kitermelője, importra szorul. • A villamosítási program ellenére csupán a vidéki háztartások 44 %-a rendelkezik elosztóhálózati csatlakozással. • A szegénység továbbra is a legnagyobb és legkritikusabb kihívás marad az országban. Kína a világ harmadik legnagyobb gazdasága, az EU és az USA után, 2008-as nominális GDP-je 8,148 milliárd USD volt: • A pénzügyi válság ellenére Kína maradt a világ harmadik legnagyobb áru exportőre. • Az ipar Kína GDP-jének 47 %-át, a szolgáltatások 43,5 %-át és a mezőgazdaság 9,5 %-át biztosítja. • 2008-ban Kína GDP-jének közel 50 %-át ipari tevékenységek termelték, melyek növekedése évről-évre két számjegyű. • Az egyik legjelentősebb ipari szegmens az építkezés, melyben éves szinten Kína a világon felhasznált összes beton felét, valamint az összes acél harmadát hasznosítja. • 2020-ra Kína GDP-je fogja adni a világ GDP-jének 18 %-át. • Az energiafogyasztás és elektromos áram fogyasztásban mértékét illetően Kína a második (?) legnagyobb a világon. • Kína energiafelhasználásának 70 %-át, illetve elektromos áram felhasználásának 80 %-át szén alapon biztosítja. • 2006 óta Kína a legnagyobb szén-dioxid kibocsátó a világon, a teljes ~30 Gt-ból 6,5 Gt.

12 Villamosenergia- piac

13 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 12 Brazília Villamosenergia-piaci kereslet (1/2) A brazil piac a legnagyobb Latin-Amerikában a maga 425 TWh éves keresletével: • A teljes fogyasztás várhatóan évente 3 százalékkal fog nőni és 2020-ra eléri a 785 TWh-át. • Továbbra is fontos szempont marad a villamosítás kormányzati támogatása, amivel az életszínvonal növelését kívánják megvalósítani. • Az egy főre eső villamosenergia-fogyasztás 2020-ra várhatóan eléri a kWh-át. • Az előrejelzés alapján a 2020-as évekre a brazil egy főre jutó villamosenergia-fogyasztás eléri a világátlagot.

14 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 13 Brazília Villamosenergia-piaci kereslet (2/2) A villamosenergia-fogyasztás a 2000-es években átlagosan 3 %-al növekedett: • A teljes villamos energia fogyasztás 47 %-át az ipar, • %-át a háztartási illetve a szolgáltatási szektorok használják fel. • A lakosság felhasználásának a növekedése lesz várhatóan százalékos mértékben a legjelentősebb, de abszolút értékben továbbra is az ipar fogja a legnagyobb mennyiségű villamos energiát fogyasztani.

15 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 14 Brazília Villamosenergia-piaci kínálat Az elmúlt évtizedben lényegesen nőtt Brazíliában a villamosenergia-termelés, hogy ellássák az ország rohamosan növekvő igényét: • A kereslet növekedése és a vízenergiának való kitettség jelentős áramkimaradásokat eredményez a mai napig. • A brazil energiatermelés alapvetően függ a vízenergiától. • A brazil villamosenergia-termelés várhatóan évente 4,36 %-al fog nőni 2020-ig. • A hálózati veszteségek szintje Brazíliában, a teljes villamosenergia-termelés 15 %-a, a világon a legmagasabbak közé tartozik.

16 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 15 Oroszország Villamosenergia-piaci kereslet (1/2) A világ villamosenergia-fogyasztásának 5,3 %-át Oroszország használja, Európában az orosz piac a legjelentősebb: • Az elmúlt évtizedben az orosz villamosenergia-fogyasztás évente közel 2,2 %-al nőtt. • A népesség csökkenése és az energiahatékonysági fejlesztések ellenére, az egy főre eső villamosenergia-fogyasztás növekszik, ami 2020-ra valószínűleg felülmúlja a nyugat-európai átlagot.

17 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 16 Oroszország Villamosenergia-piaci kereslet (2/2) A gazdasági válság és az azt követő visszaesés az ipari tevékenységekben, csökkenést okozott a villamosenergia- keresletben: • A fogyasztás várhatóan csak 2011-ben éri el a 2008-as szinteket, viszont 2020-ig 25 százalékkal fog növekedni. • Az ipari és energia szektorok lesznek várhatóan a villamosenergia-fogyasztás fő meghatározói 2020-ig.

18 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 17 Oroszország Villamosenergia-piaci kínálat A modernizáció feltétlenül szükséges, hogy biztosítani lehessen az orosz villamosenergia-szektor növekedési potenciálját: • A villamosenergia-termelés 2,2 %-al nőtt évente a 2000-es években, ami kb. megegyezett a fogyasztásban mért növekedési ütemmel. • Oroszországban gyakoriak az áramkimaradások a kapacitáshiánynak és a hálózat gyenge állapotának köszönhetően. • Az alacsonyabb hálózati veszteségek ellenére, az ország átviteli infrastruktúrája további fejlesztésre szorul, hogy elérhesse a világátlagot. • A hálózat fejlesztése szükséges a villamosenergia-elosztás területén.

19 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 18 India Villamosenergia-piaci kereslet (1/2) India a világ ötödik legnagyobb villamosenergia-felhasználója: • Indiában a jelenlegi éves villamosenergia-fogyasztás 600 TWh, amely előrejelzések alapján 2020-ra meg fog duplázódni, meghaladva az orosz szintet. • Az indiai villamosenergia-fogyasztás 5,7 százalékos éves növekedési mutatóval rendelkezett a 2000-es években. • Az egy főre eső villamosenergia-fogyasztása 509,4 kWh, amely a legalacsonyabb a BRIC országok között. • Kb. 60 %-os lesz a lakossági fogyasztás növekedése 2020-ig, az egy főre eső fogyasztás így is mindössze negyede lehet a globális átlagnak.

20 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 19 India Villamosenergia-piaci kereslet (2/2) A villamosenergia-fogyasztás növekedni fog: • Az ipari, háztartási és mezőgazdasági szektorokban növekvő aktivitás miatt. • A magas, kétszámjegyű növekedés eredményeként az energia intenzív ipari tevékenységeknél. • A megemelkedett életszínvonal és az emelkedő vásárlóerő miatt. • Az ingatlanpiac fejlődés következtében.

21 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 20 India Villamosenergia-piaci kínálat Indiában a villamosenergia-kínálatot nagyban gyengítik a magas arányú veszteségek, illetve általában probléma a kereslet és kínálat találkozásának hiánya: • A villamosenergia-termelés növekedése 2000 és 2008 között 3,3 %-os volt, alacsonyabb, mint a fogyasztás növekedés 5,7 %-os szintje. • A hálózati veszteségek jelentősen magasabbak, mint a világátlag (20 % felett). • Az ország energiatermelő kapacitásának kétszámjegyű növekedésen kell átmennie, hogy fenntarthassa a jelenlegi mértékű GDP növekedést.

22 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 21 Kína Villamosenergia-piaci kereslet (1/2) Kína a második legnagyobb villamosenergia-fogyasztó ország: • A teljes villamosenergia-fogyasztás Kínában meghaladja a TWh-át. • A villamosenergia-fogyasztás 12,5 %-al nőtt évente az elmúlt évtizedben és 2020-ra várhatóan eléri a TWh-át. • Az egy főre vetített növekedés ugyancsak 12 % körüli volt, ami 2020-ra elérheti a kWh-át, ezzel várhatóan 42 %-al meghaladva a világátlagot.

23 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 22 Kína Villamosenergia-piaci kereslet (2/2) A villamosenergia-fogyasztás Kínában a válság hatására sem esett vissza: • A villamos energia iránti kereslet elsődlegesen az ipari szektorból származik, amelyet a háztartási, energia, kereskedelmi, közszolgáltatási és mezőgazdasági szektorok követnek. • A vidéki energiafelhasználás is várhatóan növekedni fog a jelentős kormányzati támogatásnak köszönhetően. • A kínai kormány megkezdte a kereszt-támogatások felszámolását, illetve erőfeszítéseket tett az árazási valamint tarifa mechanizmus modernizálására.

24 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 23 Kína Villamosenergia-piaci kínálat A kínai villamosenergia-termelés tekintélyes növekedésen ment keresztül az elmúlt évtizedben annak érdekében, hogy lépést tartson az ország növekvő igényével: • A kínai villamosenergia-termelés várhatóan 8,5 %-al fog évente nőni 2020-ig, ami ennek köszönhetően a globális termelés 25 %-át fogja biztosítani. • Kínában az elosztási veszteségek alacsony szinten vannak, ami nagyságrendileg megegyezik a fejlett világban tapasztalt átlagos veszteségekkel.

25 Villamosenergia- piaci kínálat összehasonlítása

26 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 25 Brazília Villamosenergia-piaci kínálat Annak érdekében, hogy Brazília diverzifikálja a termelési mixet, célul tűzte ki, hogy a vízenergia részarányát 75 %-ra csökkenti 2020-ig, így csökkentve az ország időjárás változásoknak való kitettségét: • A Nemzeti Energia Stratégia alapján 2020-ig a teljes brazil telepített kapacitás el fogja érni az 151,8 GW-ot. • Brazília rendelkezik a világon a legnagyobb vízenergiára telepített kapacitással, jelenleg a brazil hazai villamos energia több, mint 85 %-át állítják elő vízerőművekben. • A brazil kormány 2030-ig MWh nukleáris energia termelését kívánja megvalósítani (151,8 GW) Total: 785 TWh Coal, 3.3% Oil, 2.7% Natural gas, 10.9% Nuclear, 4% Hydro, 74.6% Biomass and waste, 3.9% Wind, 0.6% Coal, 1.7% Oil, 3.1% Natural gas, 3.6% Nuclear, 2.6% Hydro, 84.9% Biomass and waste, 4.1% 2006 (93 GW) Total: TWh

27 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 26 Oroszország Villamosenergia-piaci kínálat A kormányzati programok célja, hogy jelentősen növeljék a megújuló energia részarányát 2020-ig : • Az erőművek esetén üzemanyagként a földgáz a leggyakoribb választás, ezt követi a szén. A jövő energiatermelési forgatókönyve szerint azonban a fölgáz szerepe csökkenni fog. • Oroszország várhatóan fenntartja és növelni is tudja a pozitív villamosenergia-export mérlegét. • A kormánynak optimista tervei vannak a kapacitásbővítést illetően, ahol a nukleáris és megújuló energia iparágakban várható a legnagyobb mértékű növekedés, ezzel párhuzamosan az olaj és gáz felhasználása csökkenhet. (218,4 GW) (257 GW)

28 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 27 India Villamosenergia-piaci kínálat A kormány által megkívánt beruházások körülbelül plusz 90 GW kapacitás telepítését kívánják meg: • A csúcskapacitás hiánya várhatóan tovább tágul 2010-ben és eléri a teljes kapacitás 12,6 %-át, összehasonlítva a 2008-as 11,9 %-al. • Indiának hatalmas kapacitása van a megújuló energiára, melybe 7,5 milliárd USD-t invesztáltak, aminek 90 százaléka a magánszektorból jött (Kyoto Protokoll). • A szénalapú villamosenergia-termelés továbbra is a legfontosabb energiaforrása lesz az országnak, miközben a megújuló energiaforrások kiaknázása is növekedésnek indul. (151 GW) (241 GW)

29 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 28 Kína Villamosenergia-piaci kínálat A teljes beépített kapacitás Kínában várhatóan jelentősen nőni fog 2020-ig : • A nukleáris energia mindössze 2 %-át nyújtja a teljes kínai villamosenergia- termelésnek. • A szélenergiának jelentős növekedési potenciálja van, a kormány hatalmas szélerőmű-parkok fejlesztését tervezi (pl. Gansu Wind Farm összességében tervezett 20 GW beépített kapacitással) és 2020-ig el kívánja érni a 100 GW kapacitást. • A szén szerepének csökkentését a nukleáris és megújuló energiák elterjesztésével valósíthatja meg Kína. (622 GW) (1 418 GW)

30 Következtetések

31 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 30 Brazília A brazil energia szektor nagy államilag vezérelt társaságok uralják, de a kormányzat elhatározása szerint a szektor szabályozása a piaci folyamatok erősítése felé kell elmozduljon: • A BRIC országok közül Brazília rendelkezik a legfejlettebb szabályozási környezettel, azonban még mindig instabilnak tekinthető ami drágítja a szektor nemzetközi finanszírozását. • A szabályozói beavatkozások fokozatosan megszüntették a kereszt-támogatásokat, a struktúra pedig egyre inkább a költség alapú tarifák felé mozdul el. • Annak érdekében, hogy fellendítsék a magántőke befektetést, egyszerűsíteni kell az engedélyezési folyamatot és az árazási mechanizmust. • Egy 2007-ben bevezetett előírás alapján a villamosenergia-szektorban minden új vállalkozást egy társult konzorciumnak kell létrehoznia. • A privát finanszírozásra szüksége is lesz az országnak, mivel a Nemzetközi Energia Ügynökség elemzései alapján, Brazília teljes villamos energia vonatkozású beruházási igénye 2030-ig 252 milliárd USD lesz. Power generation Transmission and distribution Total: USD 252 billion 50% Brazília a Kyoto Protokoll aláírója, ami politikai elkötelezettséget jelent a környezetvédelem és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mellett. A Kankuni Konferencián Brazília a következő vállalásokat tette: • 36.1 %– 38.9 %-os kibocsátás-csökkentés a BAU szcenárióhoz képest. • Az erdőirtások ütemének csökkentése. • Fenntartható mezőgazdasági eljárások elterjesztése. • Megújuló energia további diverzifikált hasznosítása.

32 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 31 Oroszország Oroszországban a villamosenergia-rendszer elavult technológiája biztosítja a legfontosabb beruházási lehetőséget: • Az olcsó eszközök elérhetősége és a válság következtében kialakult halasztott kereslet megfelelő időt biztosít a szektorba történő beruházások kihasználására. • A kormány szándékai között szerepel a kereszt-támogatások csökkentése és a végfelhasználói árak racionalizálása. • Az energiahatékonysági technológiák várhatóan egyre nagyobb teret nyerhetnek. • A kormányzat támogatja a magántőke befektetést, habár ezzel ellentétben van a szabályozó rendszer átláthatóságának hiánya és az ebből fakadó beruházási kockázatok. • Az államé marad minden szegmensben az irányító szerep, kivéve egyes hőerőműveket. • A szabályozás átalakulóban van, hogy szabadpiaci árakhoz közelítve működhessen a villamosenergia-piac. • Az elavult hálózat a beruházások széles skáláját kínálja, mely a számítások szerint 655 milliárd USD beruházást igényelhet 2010 és 2020 között. A Kioto Protokoll aláírójaként Oroszország már alkalmazza a projekt alapú beruházási mechanizmust a kibocsátás csökkentési projekteknél, azonban Oroszország a Kankuni Konferencián kifejezte, hogy nem kíván részt venni a Protokoll meghosszabbításában, ami alapvetően megkérdőjelezi a nemzetközi együttműködés jövőjét. 20% 24% 56% Power generation Transmission Distribution Total: USD 655 billion

33 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 32 India Az energia szektor fő prioritást élvez a kormány számára, ezért számos kezdeményezést elindítottak annak érdekében, hogy fellendítsék az iparágba áramló magántőke részvételét: • Az energiaszektort jelenleg az államilag ellenőrzött társaságok határozzák meg. • Jelentős befektetési lehetőségek vannak a termelési, átviteli és elosztói szektorokon belül. • A megújuló és a tiszta energiaforrások felhasználását fogja sürgetni a kormány, bár feltehetően a jövőben még így is a szénnek megmarad a domináns szerepe. • Jelenleg a hálózati veszteségek magas szintje riasztja el a magántőke befektetéseket a villamosenergia-piacról. • A kormány a kínálat lassabb növekedése miatt kiemelten támogatja a magántulajdon részvételét a villamosenergia-piaci fejlesztésekben. • A villamosenergia-piacra vonatkozó szabályozás átalakuláson megy keresztül az átláthatóság, alkalmazhatóság, a liberalizáció és a szabad hálózati hozzáférés biztosításának érdekében. • Az IEA számításai alapján az indiai villamosenergia-szektorba 2030-ig 960 milliárd USD befektetésére van szükség. A Kyotoi Egyezmény aláírójaként India tartja magát a technológia transzfer és a hozzá kapcsolódó külföldi beruházások területén vállalt célkitűzéseihez. A Kankuni Konferencián India vállalta, hogy 20 %– 30 %-os szén-dioxid intenzitás csökkentést hajt végre 2020-ig a ös szinthez képest. Jelenleg 2 Gt körüli kibocsátással rendelkezik. Power generation Transmission Distribution Total: USD 960 billion 45% 17% 38%

34 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 33 Kína A kínai energiaszektort több –zömében állami- integrált vállalatcsoport uralja, illetve a központi- vagy tartományi kormányzat szabályozza: • A villamos energia ára nem piaci alapú, hanem az állam által meghatározott. A jövőben a politikai egyik legfontosabb kihívása az energiaszektor árazásának és szabályozásának fejlesztése. • Kína nagyszámú villamosenergia-infrastruktúra fejlesztési projektje várhatóan 2,765 milliárd USD mértékű beruházást fog igényelni az energia piacon 2030-ig. • A legfontosabb tényező, amely meghatározza a kínai energia szektor fejlődését, alapvetően a természeti erőforrások hozzáférhetősége. • Továbbra is a szénnek várható domináns szerepe az energiatermelési mix-ben, de egyéb energia fajták, mint a nukleáris energia, vagy vízenergia, is fontos szerepet fognak játszani a következő évtizedben. • A vidéki villamosítási program várhatóan jelentős lehetőségeket fog kínálni a közeljövőben, mivel ezt a témát a kormány prioritásként kezeli. A Kankuni Konferencián Kína a következő vállalásokat tette: • 40 %– 45 %-os szén-dioxid intenzitás csökkentés a ös szintekhez képest 2020-ig. • A nem fosszilis energiaforrások részarányának 15 %-ra növelése a primer energia felhasználásában. • Az erdőterületek növelése 40 millió hektárral, valamint a fa készletek növelése 1,3 milliárd köbméterrel 2020-ra. Power generation Transmission and distribution 46% 54% Total: USD 2,765 billion

35 BRIC áttekintés

36 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 35 Egy főre jutó GDP Forecast BrazilRussiaIndiaChina (USD) World average BRIC average •Várhatóan Kína után India GDP-je emelkedik a leggyorsabb ütemben (~10 %), bár a nagy, és folyamatosan növő népesség miatt az egy főre eső GDP mértéke legalacsonyabb marad a BRIC országok viszonylatában. •Kínában az „egy gyermek” program miatt lassul a népesség bővülése, ezért az egy főre jutó GDP mértéke kiemelkedően tud növekedni, azonban a társadalom gyors öregedése kockázatot jelent. •Oroszország gazdasága a válság után rövidesen helyreáll az energiaexport lehetőségek bővülésével és az energiaárak újbóli emelkedésével. A csökkenő népesség miatt az egy főre eső GDP mértéke kiemelkedő ütemben növekszik, ami közel megduplázódhat az évtized alatt. •Brazília továbbra is Latin-Amerika meghatározó országa marad, azonban további erőfeszítések szükségesek a lakosság életszínvonalának növeléséhez.

37 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 36 Elosztási veszteség és energiaintenzitás Forecast 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% Brazil Russia India China World average •Az energiahatékonysági fejlesztések eredményeként Kínában és Oroszországban javul leginkább az energiaintenzitási mutató. •Oroszországnak további erőfeszítésekre lesz szüksége a hatékonyság területén. •Egyedül Brazíliában nem mutat állandó csökkenő tendenciát az amúgy is rendkívül alacsony szintű energiaintenzitási mutató. •A BRIC országok közül Indiában csökken a legnagyobb mértékben az elosztási veszteség. •A vízerőművek és a városok közötti nagy távolságok miatt Brazília nem tudja jelentősen csökkenteni a veszteségeit 2020-ig •A hálózatok fejlesztése feladat marad Oroszországban is.

38 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 37 Teljes- és az egy főre eső villamosenergia-fogyasztás Forecast BrazilRussiaIndiaChina North America Western Europe World (kWh/head) Forecast (TWh) Brazil China India Russia •A villamosenergia- fogyasztás növekedés 10 % feletti Kínában, ami a TWh bázist tekintve az EU éves fogyasztásának megfelelő bővülést jelenthet 2020-ig. •Az indiai növekedési ráta közel 6 %-os, azonban bázisa 600 TWh alatti. Egy főre eső fogyasztás: •Brazíliában a világátlag környékén (3 200 kWh/fő); •Oroszországban a nyugat-európai szinten, •Indiában a világátlag egy negyede körül; •Kínában pedig a világátlag feletti szinteken fog mozogni a 2020-as évekre.

39 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 38 Villamosenergia-termelés összetétele ,000 10,000 15,000 20,000 25,000 30,000 BRICWorldBRICWorld Solar Geothermal Wind Biomass and waste Hydro Nuclear Natural gas Oil Coal TWh 0.2% 0.5% 21.4% 4.8% 11.2% 2.4% 59.5% 0.1% 1.6% 0.7% 21.0% 7.7% 8.8% 1.1% 58.8% 0.3% 0.7% 1.3% 16.0% 14.8% 20.1% 5.8% 41.0% 0.4% 3.5% 2.0% 14.8% 11.7% 18.9% 3.4% 44.9% •2006-ról 2020-ra a BRIC országok villamosenergia-termelése meg fog duplázódni, melyben a szén stagnál, a földgáz szerepe csökken, míg az atomenergiáé és a megújuló energiáké növekszik. •A BRIC országok villamosenergia-iparának szerepe a világ viszonylatában kb. 1/4-ről 1/3-ra fog növekedni.

40 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 39 Beruházási igények BRIC Total: USD 4,632 billion 53% 47% Brazil Russia India China Brazil Russia India China Power generation Total: USD 2,197 billion Transmission and distribution Total: USD 2,435 billion •Kínában vannak a legnagyobb befektetési igények mind a termelési, mind pedig az elosztási oldalon. Ez betudható a kétszámjegyű GDP növekedésnek és a megújuló energiaforrások kiaknázásában rejlő hatalmas potenciálnak. •Kína és India esetében az átviteli és elosztási szektorban várhatóan beruházások kb. 10 %-al meg fogják haladni a termelésre fordítandó pénzeszközöket •Egyedül Oroszországban tervezhető nagyobb beruházás az erőművi szektorban, mint az elosztás és átvitel területén Mrd USD beruházási kilátás 2030-ig a világ tervezett beruházásának ( Mrd USD) 27 %-a

41 © 2011 KPMG Tanácsadó Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság, és egyben a független tagtársaságokból álló KPMG- hálózat magyar tagja, amely hálózat a KPMG International Cooperative-hez (“KPMG International”), a Svájci Államszövetség joga alapján bejegyzett jogi személyhez kapcsolódik. Minden jog fenntartva. 40 Kapcsolat Szepesi Attila Senior advisor, Energy and Utilities Advisory Services, KPMG Tanácsadó Kft. H-1139 Budapest, Váci út 99. Phone: Mobile: kpmg.hu További információ


Letölteni ppt "A BRIC országok villamosenergia-ipari kilátásai A KPMG Think BRIC! projektje alapján ESZK, 2011. március 17."

Hasonló előadás


Google Hirdetések