Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

G ÁRDONYI G ÉZA AZ ÉRETTSÉGIZŐK SZEMÉVEL Készítették: EGRI AMAZONOK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "G ÁRDONYI G ÉZA AZ ÉRETTSÉGIZŐK SZEMÉVEL Készítették: EGRI AMAZONOK."— Előadás másolata:

1 G ÁRDONYI G ÉZA AZ ÉRETTSÉGIZŐK SZEMÉVEL Készítették: EGRI AMAZONOK

2 É LETÚTJA  1863-ban született, eredeti neve Ziegler Géza.  Írói nevét születési és anyakönyvezési helye, Gárdony után választotta.  Sokszor költözködtek, a sályi tartózkodás volt számára a legemlékezetesebb: itt ismerkedett meg a magyar vidékkel és a népköltészettel.  Az elemi iskola után a sárospataki református gimnáziumban tanult.

3  Érettségi után az egri Líceum növendéke lett: ezek az évek nélkülözéssel és magánnyal teltek.  Irodalmi munkássága itt kezdett el kibontakozni: a Drukk, a Frici, a Füllentő és a Don Vigole című lapokban jelentek meg írásai.  1882-ben átvette népiskolai tanítói oklevelét.  Tanítói pályájának kezdeti éveiben több fővárosi lap is közölte írásait.

4  1884-től Dabronyban vállalt tanítói állást, ami javított életkörülményein és újult erővel vágott bele az írásba.  1885-ben a pécsi Dunántúl című lap munkatársa lett.  Még ebben az évben feleségül vette Csányi Máriát és Győrbe költöztek, ahol beindult újságírói karrierje.  1897-ben Egerbe költözött, mert a fővárosi életből kiábrándult.

5  „Egri remetének” nevezték, tartózkodott a társasági élettől.  1899-től bejárta az országot és külföldön is megfordult.  Gárdonyi betegeskedő, gyenge fizikumú ember volt, akinek a hipochondriája is nehezítette életét.  1922-ben egri otthonában hunyt el, fejfájára az azóta legendássá vált szavakat vésték: „Csak a teste!”

6 E GRI CSILLAGOK „Esküszöm az egy élő Istenre, hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem. Sem erő, sem fortély meg nem félemlít. Sem pénz, sem ígéret meg nem tántorít. A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok. Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg nem adom. A vár védelmében elejétől végéig alávetem akaratomat a nálamnál feljebb való parancsának. Isten engem úgy segéljen! ” /Az egri várvédők esküje/

7  Az egyik legismertebb magyar történelmi regény.  1899-től folytatásokban, majd 1901-ben jelent meg könyvként.  Gárdonyi a legjobb művének tartotta.

8 A Z EGRI VÁR OSTROMA  1552. szeptember 9. - október 17. (38 nap)  Várkapitány: Dobó István  2000 magyar védő  50-60 000 fős fejlett török haderő  Jelentősége: ebben a században először sikerült megvédeni magyar várat. A vár alaprajza – „Teknősbéka”

9 A TÖRÖK HADSEREG Akindzsi Szpáhi Topcsi A) Janicsár aga C ) Janicsár harci öltözetben AAAAAAAAAAAAAAAAAA B) Janicsár ünnepi öltözetben D) Janicsár hétköznapi viseletben

10 A Z ÉN FALUM  1898-ban jelenik meg, 1894-95 körül kezdi írni.  Az első kötet, ami meghozza Gárdonyi sikerét.  Mikszáthnak ajánlja (hála a Figurák előszaváért).  Alcím: Egy tanító feljegyzései márciustól decemberig  műfajilag tárcaszerűségre utal, és jelzi, hogy a kompozíció a hónapok rendjét követi.

11  Összefüggő képek, lírai riportok a faluról.  Népi zsánertörténetek, rövid novellák, elbeszélések sorozata.  Témája: az idealizált paraszti élet, az egyszerű emberek hétköznapi élete.  Színhelyei: falu, iskola, templom, kocsma – mindig ugyanazok a történetek.

12  Stílus: eszményítő realizmus.  Ábrázolás: szubjektív, valósághű, benyomások és érzelmek kifejezése.  Hangvétel: naiv, lírai, sóvárog a falusi élet után.  Az ország különböző részein szerzett tapasztalatokat összegzi a faluról, a parasztságról.  Megemlékezik diákéveiről és segédtanítói időszakáról.

13  1878: érettségi vizsga  A Líceumban töltött évei: „Kedv, hajlam… majd megjön az is, csak diploma legyen!”  Répássy János magyar nyelvi professzora megbuktatja: „Fiam, tebelőled sohse lesz nagy ember, de a kenyeredet azért meg tudod keresni.”  1881-től segédtanító Karádon (nyomorúságos körülmények).  1882. május 20. Népiskolai tanító (elégségesen képesített). Ú TJA A TANÁRI PÁLYÁIG

14 „Az Isten rabjai nekem a legszebb regényem. Az Egri csillagok a legjobb regényem. És a Láthatatlan ember a legkedvesebb regényem.” ( Gárdonyi Géza ) I STEN RABJAI 1906-1908 A regény váza Margit királylány életének három sorsdöntő eseményére épül, s eszerint tagolódik a mű három részre.

15  ELSŐ RÉSZ: A szigeti klastromba készülés körülményeit mondja el, a királylány ekkor még életvidám, bájos, naiv gyermek, aki önfeledten labdázik társaival.  MÁSODIK RÉSZ: Mikor 8 évvel később viszontlátjuk, már csodaszép hajadon. Szülei feleségül akarják adni Ottokár cseh királyhoz, de ő hajthatatlan marad.  HARMADIK RÉSZ: Befejező rész, Margit életszentségét, életének utolsó éveit, a csodákat, és a lány halálát mondja el.

16 G ÁRDONYI ÚJ UTAT TÖR A MAGYAR IRODALOMBAN  A mese, a legenda és a valóság fonódik benne össze, átszőve finom lírai motívumokkal, életrajzi elemekkel. Margit királylány alakja azonos Gárdonyi női ideáljával.  Ebben a korszakban Gárdonyi már megtalálta írói hangját, kialakította egyéni stílusát, ábrázolásmódját, de még új utak felé tör, az irodalmi élet élvonalában halad.

17 G ÁRDONYI RÉGEN ÉS MA Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóját ünnepeljük az idén. Ez alkalomból Eger 62 millió forintot fordít arra, hogy az író egykori házát felújítsa, valamint egy szobrot felállítsanak róla, s ezzel megőrizzék emlékét az utókor számára. ( 1863-2013 )

18 K ÖSZÖNJÜK A FIGYELMET ! Egri Amazonok


Letölteni ppt "G ÁRDONYI G ÉZA AZ ÉRETTSÉGIZŐK SZEMÉVEL Készítették: EGRI AMAZONOK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések