Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László."— Előadás másolata:

1 ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László

2 Miért éppen ECDL A számítógépek használatának ismerete valamilyen szinten egyre több ember számára szükséges. 20-30 évvel ezelőtt a számítástechnika oktatása még gyerekcipőben járt, illetve az akkor oktatott programok már régen elavultak. Megoldás lehet, ha egy tanfolyamon frissítjük fel tudásukat, illetve ismerkedünk meg a ma elterjedten használt programokkal. Ha pedig már rászánják magukat egy tanfolyam elvégzésére, akkor mindenképpen javasolhatók az ECDL képzések. Ezek segítségével teljesen kezdő szintről is el lehet jutni az ECDL bizonyítvány megszerzéséig. Ezzel a bizonyítvánnyal az EU bármely tagállamában hitelt érdemlően bizonyíthatják, felhasználói szintű informatikai tudásukat.

3 Történet Hajdú-Bihar megyében elsőként (1997 decemberében) tanszékünk szerezte meg az ”ECDL vizsgaközpont” címet és azóta folyamatosan tagjai vagyunk, immár 15 éve. Azóta több mint 900-an tették le sikeresen központunkban vizsgáikat (5230 vizsga), és szereztek ECDL bizonyítványt. Ez idő alatt mintegy 800 vizsgakártyát rendeltünk, amely ennyi regisztrált személyt jelent az ECDL központi (ADMINET) rendszerében.

4 ADMINET rendszer

5 Akkreditált vizsgáztatóink
Prof. Dr. Herdon Miklós – központvezető Dr. Várallyai László Magó Zsolt – 2006-ig Dr. Füzesi István – 2013-tól

6 Modulok Kötelező modulok (4 darab): Választható modulok (3 darab):
1.Operációs rendszerek, 2. Szövegszerkesztés, 3. Táblázatkezelés, 4. Internet és kommunikáció. Választható modulok (3 darab): 5. IKT Alapismeretek, 6. Adatbázis-kezelés, 7. Prezentáció. 8. Képszerkesztés, 9. Webkezdő.

7 Bizonyítvány típusok Az ún. hagyományos ECDL bizonyítvány megszerzéséhez a listában szereplő (1-7) modul kötelező és a vizsgázónak nincs választási lehetősége. ECDL SELECT vizsgabizonyítvány megszerzéséhez az (1-4) modulok kötelezőek, (5-9) modul közül pedig 3 szabadon választható. ECDL START bizonyítvány megszerzéséhez az alábbi modulok közül az (1,2,4) kötelező és az (5-7) modulból mindössze egyet kell szabadon választania. ECDL SELECT START bizonyítvány megszerzéséhez az alábbi modulok közül az (1,2,4) kötelező és az 5-9 modulból mindössze egyet kell szabadon választania. Az ECDL ADVANCED azoknak a profi felhasználóknak ajánlott, akik nem elégszenek meg az informatikai írástudáshoz szükséges ismeretekkel (vagyis a standard ECDL vizsgákkal), hanem maguk és a világ számára is ennél jóval magasabb tudásról szeretnének tanúbizonyságot tenni. A vizsgakövetelményekben a következő modulok haladó verziói szerepelnek (2,3,6,7).

8 További modulok Külön modulként tehető le az ECDL CAD, amely független nemzetközi szabvány a kétdimenziós számítógépes tervezés alapkészségeinek elsajátítására. Olyan diákoknak, illetve szakembereknek szánták, akiknek fontos, hogy napi munkájukhoz szükséges CAD-es ismereteiket nemzetközi bizonyítvánnyal is igazolni tudják. IT biztonság Az IT biztonság modul bevezetésének, illetve a már létező e-aláírás modulnak különös aktualitást ad az április 25-én napvilágot látott évi L. törvény az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról. E-hitelesség, E-aláírás A hitelesség fogalomrendszerének megértése, a digitális aláírás használata.,stb.

9 Változások 2013. október 15-től
Jelentős változás 2013 október 15-től. Összevonásra kerül az Operációs rendszerek és IKT modul Számítógépes alapismeretek néven. Új nevet kaopott és frissült az Internet és kommunikáció modul. A modul új neve: Online alapismeretek. Ugyancsak frissült tartalmában és új nevet kapott a Webkezdő modul. Az új név Webszerkesztés. Változatlan követelményekkel, de megújított vizsgafeladatokkal szerepel a Szövegszerkesztés és a Táblázatkezelés modul is. Megújul és több modul esetén csökken a vizsgafeladatok száma, új választható modulként jelenik meg az IT biztonság.

10 ECDL bizonyítványok kumulatív száma Magyarországon

11 Nemzetközi ECDL ECDL vizsgák rendszere az Unió sok tagállamában elterjedt, így mára már több millióan rendelkeznek ilyen bizonyítvánnyal. A 9 milliomodik ECDL bizonyítványt éppen José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke vehette át ban.

12 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László."

Hasonló előadás


Google Hirdetések