Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek"— Előadás másolata:

1 Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek
HKVSZ Szervizkonferencia november 5-7. Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb 5. Szekció – Hőszivattyú Előadás címe (2008. november 7. 8:30–8:55): Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Előadó: Komlós Ferenc okl. gépészmérnök, épületgépész ny. minisztériumi vezető-főtanácsos A fenntartható fejlődés útja: az emberhez méltó környezet létrehozása Forrás: a rajz Handbauer Magdolna grafikus munkája

2 „Minden pálya dicső, ha belőle hazádra derül fény.”
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Az előadásomat a jelen konferencia nyomtatott kiadványában is szereplő, a magyar Himnusz költőjének intelmével kezdem: „Minden pálya dicső, ha belőle hazádra derül fény.” Kölcsey Ferenc (1790 – 1838)

3 Függőségünk Oroszországtól (forrás: TIME 2008. szept. 15.)
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Függőségünk Oroszországtól (forrás: TIME szept. 15.)

4 Igény a fokozott hőszigetelés
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Igény a fokozott hőszigetelés Energiatakarékos házaknak nevezzük az átlagostól jobb hőszigetelésű, kis energiafelhasználású, és az un. passzívházakat. Az energiatakarékos házakat energiafogyasztásuk 1,0 m2 alapterületre vetített éves (jele: a) fűtési igénye alapján határozzák meg. Szokásos elnevezésük alapja történelmi okból a fajlagos olajfogyasztás. Jó közelítéssel: 1 liter tüzelőolaj fűtőértéke ~ 1 m3 földgáz fűtőértéke ~ 10 kW h/(m2 a) Kis energiafelhasználású ház (Svájcban Minergiehaus-nak nevezik): max. 60 kW h/(m2 a) 3 literes ház, vagy Ultrahaus (Svájcban Minergie-Plus Haus): max. 30 kW h/(m2 a) Passzívház: max. 15 kW h/(m2 a)

5 Összehasonlításképpen
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Összehasonlításképpen – hagyományos téglaház: 250–300 kWh/(m2 a) – blokktégla ház: 160–180 kWh/(m2 a) – mai magyar előírás: 100–120 kWh/(m2 a) (a magyar energiatanúsítvány szerinti „C” fokozat) – mai német előírás: –80 kWh/(m2 a) (hamarosan további szigorítása következik) Szellőztetés Minden élő szervezet, életműködésének legfontosabb feltétele a kellő mennyiségű, tiszta levegő. Feltétlenül szükséges a helyiségekben a levegő cseréjéről, az elhasználódott levegő és a fölösleges nedvesség eltávolításáról folyamatosan gondoskodni! Korszerű épületeknél a fűtés (hűtés) ellenőrzött szellőztetéssel párosul. A legkorszerűbb a hőszivattyús hőhasznosítás. Energiatakarékos folyamatos gépi szellőztetéssel biztosítani lehet a megfelelő légcserét: pl. lakásnál n = 0,5–0,6 1/h.

6 HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Épületszerkezetek Hozzánk hasonló klímaadottságú osztrák és német területeken a következő hőszigetelési jellemzőjű szerkezeteket használják (általánosságban): talajon fekvő padló: 0,25 W/(m2 K); pincefödém: 0,35 W/(m2 K); külső fal: 0,25 W/(m2 K); lapostető: 0,20 W/(m2 K); beépített magastető: 0,15 W/(m2 K); ablakok: 1,20 W/(m2 K). Falfűtési megoldásnál hangsúlyozni szükséges: a külső fal hőátbocsátási tényezője legfeljebb 0,25–0,35 W/(m2 K) legyen. Az egy- vagy többrétegű épülethatároló szerkezet hő- és páratechnikai ellenőrzését ill. méretezését falfűtés és falhűtés szempontjából is el kell végezni.

7 Az utólagos hőszigetelést az épületszerkezetek
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Az utólagos hőszigetelést az épületszerkezetek külső oldali felületén kell elhelyezni ● Ökölszabályként mondhatjuk, hogy a régi hagyományos építésű tömör téglaépületek esetében elfogadható a táblás műanyaghab hőszigetelő anyagok használata, míg üreges téglák esetében a szálas hőszigetelő anyagokat célszerű alkalmazni és kerülni kell a műanyag külső és belső vakolatot, valamint felületkezeléseknél a festést. ● Hagyományos vagy új építésű vályogfalra a perlitvakolattal tűzbiztossá tett, nádból készült hőszigetelést javaslom. ● Az utólagos hőszigetelés növeli a külső fal hőtároló képességét. ● Az épület határolószerkezetein keresztül nemcsak kifelé, hanem befelé is terjedhet a hő! A déli és nyugati oldalon elhelyezett ablakok napkollektorként befolyásolják a fűtési/hűtési hőfelhasználást. ● Szokás mondani, hogy az árnyékolás és a hőszigetelés ikertestvérek!

8 HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Távozólevegő–víz hőszivattyús passzívház központi szellőzésének elvi vázlata és külsőlevegő–levegő hőszivattyú ill. légkondicionáló berendezés elvi rajza (mindkét esetben az ún. zöldhő a hőforrás) Forrás: ÉTK TS és Villavärmepumpar, Energimyndighetens sammanställning av värmepumpar för småhus

9 Hőszivattyúk általános csoportosítása
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Hőszivattyúk általános csoportosítása Külsőlevegő–levegő hőszivattyú: külsőlevegős hőnyerési mód, levegős hőleadó rendszer; Távozólevegő–levegő hőszivattyú: távozólevegős hőnyerési mód, levegős hőleadó rendszer; Víz–levegő hőszivattyú: nyitott rendszerű hőnyerési mód, levegős hőleadó rendszer; Folyadék–levegő hőszivattyú: zárt rendszerű hőnyerési mód, levegős hőleadó rendszer; Külsőlevegő–víz hőszivattyú: külsőlevegős hőnyerési mód, vizes hőleadó rendszer; Távozólevegő–víz hőszivattyú: távozólevegős hőnyerési mód, vizes hőleadó rendszer; Víz–víz hőszivattyú: nyitott rendszerű hőnyerés, vizes hőleadó rendszer; Folyadék–víz hőszivattyú: zárt rendszerű hőnyerési mód, vizes hőleadó rendszer.

10 Svédország hőszivattyú statisztikája
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Svédország hőszivattyú statisztikája Forrás: Svéd Hőszivattyú Társaság (SVEP)

11 Igény a hőszigetelés és a hőszivattyúzás (1)
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Igény a hőszigetelés és a hőszivattyúzás (1) • Az energiaárak emelkedésével egyre inkább előtérbe kerül az energiatakarékosság. • A tervezők, a beruházók és az építtetők ritkán terveznek jobb hőszigetelést, kisebb energiafogyasztást egy új, vagy egy felújításra kerülő épülethez annál, amit a jogszabályok előírnak (tisztelet a kivételeknek!). Ezért fel kell készülnünk a hőszivattyús rendszerek hosszútávú alkalmazására! • Az energiafogyasztás és a káros anyagok kibocsátásának csökkentésére sokféle műszaki megoldás van. • Az épületekben felhasznált energia csökkentése elengedhetetlen országunk energiamérlegének javításához, városaink, településeink légszennyezésének csökkentéséhez.

12 Igény a hőszigetelés és a hőszivattyúzás (2)
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Igény a hőszigetelés és a hőszivattyúzás (2) Magyarországon napjainkban a műszakilag elhasználódott belvárosok, belső területek teljes körű újjáépítését és felújítását kezdeményezik a nagyvárosokban és a kisebb településeken is. Megújulnak az egyes lakó- és középületek. Fel kell készülnünk, elsősorban a környezetkímélő, ún. passzív építészeti eszközök megismerésére, elterjesztésére és használatára[1]. A passzív eszközök lényege, hogy az épületet megvédjük a külső hatásoktól, és csak elkerülhetetlen végső esetben alkalmazzuk a gépészeti eszközöket fűtésre ill. hűtésre. [1] Forrás: Dr. Zöld András: Az épületek nyári felmelegedése elleni védekezés természetes lehetőségei. Tervezési Segédlet, OLÉH/VÁTI Kht

13 Igény a hőszigetelés és a hőszivattyúzás (3)
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Igény a hőszigetelés és a hőszivattyúzás (3) A passzív épület szabványai a hőfelhasználás különösen hatékony módját írják elő. Ezek az előírások függetlenek attól, új vagy felújított épületnél alkalmazzuk-e. A hőszivattyú világszerte elismerten energetikailag a leghatékonyabb fűtési-hűtési technológia, az energiatakarékosság és a CO2-kibocsátás csökkentésének kulcseleme!

14 HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek „NÉPHŐSZIVATTYÚ” a levegő hőforrású család első tagja A szabadalmi bejelentés száma: Patent (Török Vilmos, Svédország)

15 Keszthelyi zöldtetős gerendaház érdekes hőszivattyús rendszerű fűtése
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Keszthelyi zöldtetős gerendaház érdekes hőszivattyús rendszerű fűtése Forrás: HungLogHome Kft. (2007-ben építése folyamán készült fotó)

16 HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Keszthelyi zöldtetős gerendaház — a kültéri egység elhelyezése Forrás: HungLogHome Kft.

17 HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Keszthelyi zöldtetős gerendaház ventilátoros konvektor („fan-coil”) és vízteres kandalló — üzembe helyezése: szeptember 22. Forrás: HungLogHome Kft.

18 Falfűtés helyes elhelyezése (ablak alatt és mellett)
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Falfűtés helyes elhelyezése (ablak alatt és mellett) — középpontban a hőkomfort Az ASHRAE (1981) szabvány szerint: „...a kellemes hőérzet az a tudati állapot, amely a termikus környezettel kapcsolatos elégedettséget fejezi ki...” Forrás: VITADOM cég

19 HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek Ajánlott irodalom 1) Komlós Ferenc – Fodor Zoltán – Kapros Zoltán – Vajda József – Vaszil Lajos: HŐSZIVATTYÚS RENDSZEREK ÖNKORMÁNYZATI SZEREPE – Heller László születésének centenáriumára szakkönyv kézirata, amelynek előzménye az Energia Központ Kht. kiadványa: Hőszivattyúzás (2008. március). Ennek jelentős átdolgozása és kibővítése kétnyelvű (magyar-angol) szakkönyvként várhatóan néhány hónap múlva megjelenik. Új szerzőtársunk, Dr. Vajda József főiskolai tanár úr a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszékén tanít. A könyv felkért lektorai: dr. Büki Gergely nyugalmazott egyetemi tanár, dr. Barótfi István intézetigazgató, egyetemi tanár és Prof. Dr. Dr .h.c. L. Rybach úr, Managing Director GEOWATT AG President, International Geothermal Association (IGA) Komlós Ferenc kapcsolódó publikációi: Hőszigetelés és a hőszivattyús technika (Heat insulation and heat pump systems) ÉPÍTŐANYAG ¤ 2008/3 ¤ 60. évf. 3. szám, pp. 78–86 VI. Nemzetközi Perlit Konferencia és Kiállítás, Budapest – 2008 50th Anniversary and Future of Hungarian Perlite in terms of environmental protection and climate shift pp. 197–216 XI. ÚJSZEGEDI BIOÉPÍTÉSZETI NAPOK, BÁLINT SÁNDOR MŰVELŐDÉSI HÁZ SZEGED, OKTÓBER 7–17. Ebben a témában elhangzott előadás prezentáció: honlapon, Hírek – Cikkek rovat: október 28. Geotermia, a ki nem játszott ütőkártya – Heller László születésének centenáriumára ENERGOexpo Nemzetközi Energetikai Szakkiállítás és Konferencia Debrecen, FŐNIX CSARNOK szeptember 23–25. KATALÓGUS (CATALOGUE) pp. 203–209 Ebben a témában elhangzott előadás prezentáció: honlapon, Geotermikus energia rovat: Gondolatok a hőszivattyú kedvezményes tarifájáról Elektrotechnika 101. évf. 2008/9. pp. 8–10 Kivonatosan közölte a Magyar Épületgépészet LVII. évf. 2008/7– 8. pp. 55–56.

20 HŐSZIVATTYÚS RENDSZEREK ÖNKORMÁNYZATI SZEREPE
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek HŐSZIVATTYÚS RENDSZEREK ÖNKORMÁNYZATI SZEREPE — Heller László születésének centenáriumára című I. negyedévben megjelenő szakkönyv előzetes bemutatása (1) A Hőszivattyúzás c. magyar nyelvű kiadvány könyvünk előzménye, aminek jelentős mértékű átdolgozását és bővítését határoztuk el. Tekintettel arra, hogy a hozzánk eljutó magyarországi és külföldi szaktekintélyek véleményei szerint nemzetközi érdeklődés is mutatkozik a téma iránt, ezért a könyv neves szaktekintélyek által lektorált magyar és angol kétnyelvű szakkönyvként fog megjelenni. Önkormányzat minden országban van, mégis ilyen szempontból írt könyv ebben a témakörben ismereteink szerint még nincs, tehát egy hiánypótló mű készül. Szeretnénk, ha ennek a környezetbarát villamos gépnek a hőszivattyús rendszerekkel összefüggő energetikai, épületgépészeti, szoláris és geotermikus ismereteit, jellemzőit nemcsak az önkormányzati célcsoport, hanem az egyetemi és főiskolai hallgatók is elsajátíthatnák hasznos számszerű példák és a legújabb rendszerek bemutatásával.

21 HŐSZIVATTYÚS RENDSZEREK ÖNKORMÁNYZATI SZEREPE
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek HŐSZIVATTYÚS RENDSZEREK ÖNKORMÁNYZATI SZEREPE — Heller László születésének centenáriumára című I. negyedévben megjelenő szakkönyv előzetes bemutatása (2) A könyv további célja, hogy minden érdeklődő olvasó bepillantást nyerjen a hőszivattyús technológia szakszerű alkalmazásának lehetőségeibe. A kézikönyvként is használható művel a szerzők elő kívánják segíteni ennek a jövő szempontjából kulcstechnológiának tekintett megoldásnak a magyarországi és nemzetközi, széles körű elterjedését. Hiszen az épített környezetünkben felhasznált primer energia mennyiségének csökkentése elengedhetetlen minden ország energiamérlegének javításához, valamint a települések, elsősorban a városok légszennyezés-csökkentéséhez. Az ésszerű és hatékony energiagazdálkodás minden önkormányzatnak, fogyasztónak és felhasználónak közös érdeke. Ismeretes, hogy a földhőt hasznosító hőszivattyú világszerte elismerten – szakszerűen alkalmazva – energetikailag a leghatékonyabb fűtési-hűtési technológia, az energiatakarékosság és a CO2-kibocsátás csökkentésének fontos eszköze.

22 HŐSZIVATTYÚS RENDSZEREK ÖNKORMÁNYZATI SZEREPE
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek HŐSZIVATTYÚS RENDSZEREK ÖNKORMÁNYZATI SZEREPE — Heller László születésének centenáriumára című I. negyedévben megjelenő szakkönyv előzetes bemutatása (3) A színes képeket is tartalmazó szakkönyv tartalmából most a teljesség igénye nélkül kiemeljük a következő fejezeteket: ○ Földgázkazán vagy hőszivattyú ○ A fűtés termodinamikája, avagy a hőszivattyúzás hatékonyságának elméleti felső korlátja ○ Korszerű melegvízüzemű központi fűtések, központban a hőérzet ○ Megújuló energiaforrások és a hőszivattyú ○ A hőszivattyú története ○ Alapfogalmak, kulcsszavak ○ A hőszivattyúzás hatékonyságának értékelése ○ Hőszigetelés és a hőszivattyús technika ○ Hőszivattyús beruházás indítása, vizsgálandó szempontok az önkormányzati beruházásokhoz

23 HŐSZIVATTYÚS RENDSZEREK ÖNKORMÁNYZATI SZEREPE
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek HŐSZIVATTYÚS RENDSZEREK ÖNKORMÁNYZATI SZEREPE — Heller László születésének centenáriumára című I. negyedévben megjelenő szakkönyv előzetes bemutatása (4) ○ Épületenergetikai számítások ○ Meglévő vagy új fűtési rendszer áttekintése felhasználhatósági szempontból ○ Üzleti, gazdaságossági és pályázatírási megfontolások, tekintettel az intézményekre ○ Mintapélda földhőszondás hőszivattyús rendszer előzetes számítására a budapesti kormányzati negyed ajánlatával ○ Hőszivattyúk és a klímaváltozás ○ CO2-kibocsátás különböző erőművi struktúrák, ill. tüzelőanyagok esetén ○ A légszennyezés csökkentésének egészségügyi igénye ○ Hőszivattyús rendszerek energetikai összehasonlítása a hagyományos földgáztüzelésű rendszerrel

24 Köszönöm szépen, hogy figyelmükkel megtiszteltek!
HKVSZ Szervizkonferencia 2008, Hajdúszoboszló, Hotel Délibáb Komlós Ferenc: Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek HŐSZIVATTYÚS RENDSZEREK ÖNKORMÁNYZATI SZEREPE — Heller László születésének centenáriumára című I. negyedévben megjelenő szakkönyv előzetes bemutatása (5) ○ Földhőszivattyúk ○ Napenergia és a hőszivattyú ○ Legújabb fejlesztésű ún. „néphőszivattyúk” ○ Szabványok Ha ez a rövid ismertető felkeltette érdeklődését, esetleg a könyv vásárlója szeretne lenni, akkor szíveskedjék címét megadni, vagy a címre elküldeni, hogy a fenti szakkönyv megjelenéséről tudjuk majd tájékoztatni. Köszönöm szépen, hogy figyelmükkel megtiszteltek!


Letölteni ppt "Épület-hőszigetelés és a hőszivattyús rendszerek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések