Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mobil eszközök biztonsága Krasznay Csaba Kancellár.hu Kft.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mobil eszközök biztonsága Krasznay Csaba Kancellár.hu Kft."— Előadás másolata:

1 Mobil eszközök biztonsága Krasznay Csaba Kancellár.hu Kft.

2 Bevezetés  A mobil eszközök használata mindennapos dolog az összes cégnél.  Gondoljunk csak a mobiltelefonokra, a PDA-kra, az okostelefonokra, az ezekhez tartozó memóriakártyákra, és a hasonló eszközökre.  Annak ellenére, hogy ezek az eszközök is számtalan vállalati adatot tartalmaznak, szinte soha nem gondolnak arra, hogy erre a területre is kidolgozzanak biztonsági szabályokat.  A következő 25 percben bemutatjuk, hogy miért hibás ez a gondolkodás.

3 A mobil eszközöket fenyegető veszélyek  A mobil eszközök biztonsága három ponton kritikus:  A géphez való idegen fizikai hozzáférés: a kisméretű gépeket a legkönnyebb elveszíteni illetve ellopni.  Tárolt adatokhoz való idegen hozzáférés: minél több adat van egy gépen, annál nagyobb a valószínűsége, hogy érzékeny adat is van köztük.  Vezetéknélküli hálózatokhoz való hozzáférés: egy hordozható eszköz legkönnyebben vezeték nélkül tud csatlakozni az informatikai környezetéhez.

4 A géphez való idegen fizikai hozzáférés  Lopás, elvesztés:  A becslések szerint évente több százezer mobiltelefon és kéziszámítógép tűnik el a jogos tulajdonosoktól.  A dolgozók egyharmada hagyja üzleti adatait védtelenül a PDA-ján.  Nagy többségük mind személyes (pl. bankkártya PIN kód), mind üzleti (pl. hálózati jelszó) adatait rátölti a masinára.  Az elvesztés helye 40%-ban a taxi, további 20%-ban kocsmák és night clubok.  Ez becslések szerint az Egyesült Királyságban 1,3 milliárd Ł veszteséget okoz évente. (Forrás: Pointsec PDA Usage Survey 2003)

5 A géphez való idegen fizikai hozzáférés  Biztonsági mentés:  Az eszközök ellopása/elvesztése után a rajta tárolt adatok is elvesznek.  Különösen pikáns a helyzet a PDA-knál azért, mert az adatok a gép RAM-jában vannak tárolva, mely a tápellátás megszűnésekor törlődik.  Ezért vannak a memóriakártyák, melyek innentől a kézigépek integráns részei, azaz rájuk is alkalmazni kell minden biztonsági szabályt.  Egyébként a használt telefonokkal foglalkozó kereskedők néha kincseket találnak a hozzájuk kerülő eszközökön.

6 Tárolt adatokhoz való idegen hozzáférés  Ki a személyes eszköz tulajdonosa?  Minél kisebb egy eszköz, a dolgozó egyre inkább saját tulajdonaként kezeli, sőt akár saját maga veszi meg.  Ellenben az adatok, amik a hordozható eszközre rákerülnek, sokszor egyértelműen a vállalat tulajdonát képezik.  A vállalati IT felelős azonban a legtöbbször nem is tud róla, hogy ezek az adatok kikerültek a felelősségi köréből.  Márpedig így nem tudja megóvni vállalatát attól, hogy egy elégedetlen/figyelmetlen dolgozó nagyobb mennyiségű értékes adattal távozzon észrevétlenül.

7 Vezetéknélküli hálózatokhoz való hozzáférés  Rosszindulatú szoftverek:  A PDA-k és okostelefonok is csak számítógépek, így szintén fenyegetik a vírusok, férgek, trójaik, hátsókapuk, stb.  A Palm OS-re már 2000-ben megjelentek vírusok. Az első a Palm Phage volt.  2004. júliusában a Pocket PC is elveszítette az ártatlanságát a Duts féreggel.  Ezek érkezhetnek akár e-mailben, de a Cabir féreg óta tudjuk, hogy akár Bluetoothon keresztül is kaphatunk vírust. Ez egyébként Symbian alapú mobiltelefonokat fertőzött meg.

8 Vezetéknélküli hálózatokhoz való hozzáférés  Crackelés, hackelés:  Minden hálózat annyit ér, amennyit a leggyengébb pontja.  A mobil eszközök is a hálózat részei, ugyanolyan protokollok futnak rajtuk, mint a többi számítógépen (bár szerveralkalmazások igen ritkán).  Ugyanúgy előfordulhatnak hálózaton keresztül elérhető programhibák, amikre a múltban már volt precedens.

9 Védelmi intézkedések  A géphez való hozzáférés megakadályozása megfelelő azonosítással.  Tudásalapú, birtokalapú, biometriai.  Ezek közül a biztonságos azonosításhoz legalább kettőt alkalmazni kell.  Mindegyik azonosításra van lehetőség a kéziszámítógépeknél. Mobiltelefonoknál már nem ilyen könnyű a megoldás.

10 Védelmi intézkedések  A biztonsági mentés akár előre telepített, akár külső szoftverrel megoldható.  A mentés vagy egy tárolókártyára vagy egy PC- re kerül.  Kérdés, hogy ezek bizalmasságát hogyan lehet megőrizni?

11 Védelmi intézkedések  Mint minden számítógép esetén, a PDA-n és az okos telefonokon is kell vírusirtónak lennie.  Ezt pedig folyamatosan frissíteni kell – lehetőleg központilag.

12 Védelmi intézkedések  A hackerek elleni védekezés legjobb módja az állandó szoftverfrissítés, a tűzfal, a víruskereső telepítése. És a gép ésszerű használata…  Persze vannak dolgok, amiket így sem lehet kivédeni.

13 Az iPhone hack  Az Apple mobiltelefonját mindenki nagy érdeklődéssel várta.  Mellékszálként jegyezzük meg, hogy egy ideig a spamek is az iPhone-nal csábították áldozataikat a veszélyes weboldalakra.  A cég tájékoztatása szerint mindent megtettek azért, hogy a készülék biztonságos legyen  Ez nagyjából így is volt, hiszen a géphez alig lehetett hozzáférni, a böngészője csak bizonyos típusú fájlokat töltött le, és nyitott meg.

14 Az iPhone hack  Csak éppen egy dologra nem figyeltek: minden folyamat adminisztrátori privilégiummal futott, ráadásul a memóriahasználat is megjósolható volt, és a szabad forrású kódokból nem a legfrissebbeket telepítették.  Ezeket felhasználva Charlie Miller és csapata 2007. nyarán két hét alatt ki tudott fejleszteni egy olyan proof-of-concept kódot, amivel az iPhone kritikus információihoz hozzá lehet férni.  Ehhez az kell, hogy a telefon Safari böngészője letöltsön egy HTML oldalt.  Az ebben levő JavaScript segítségével letölthető egy olyan kód, ami jelszavakat, e-maileket, és minden más érzékeny adatot kiad a támadónak.  Az Apple erre a hibára augusztusban adott ki frissítést.

15 (Kék)fogas kérdések  A Bluetooth kapcsolatok sem olyan ártatlanok, mint amilyeneknek látszanak  Ha megvan a készülék és tudjuk róla az alapvető információkat, sejthetjük, hogy milyen támadásokra érzékeny  A bluetooth protokoll (egyelőre) NEM sérülékeny  A hiba (eddig) mindig a megvalósításban volt

16 BlueSnarf  Számtalan Bluetooth-os megvalósítási hibát találtak az elmúlt években.  A leglátványosabb talán a Bluesnarf.  Az OBEX protokoll megvalósítási hibáját kihasználó támadás  Az objektum PUSH, azaz feltöltés helyett PULL, azaz letöltés parancsot ad ki  Ezzel gyakorlatilag az eszköz összes érzékeny részéhez hozzá lehet férni (el lehet olvasni az SMS-eket, a telefonszámokat, törölni is lehet ezeket, hívást lehet kezdeményezni a sérülékeny mobilról, stb.)  Nem szükséges hozzá párosítás  A bluesnarfer alkalmazással a hiba egyszerűen kihasználható  A Blooover nevű mobil java alkalmazással a támadás mobiltelefonról is kezdeményezhető  Régebbi, népszerű telefonok az igazán sérülékenyek (pl. Nokia 6310i)

17 Bluetooth-os támadások?  Paris Hilton telefonjáról kikerült a teljes névjegyzék és az SMS-ek  A hírek szerint telefonjának bluetooth kapcsolatán keresztül hackelték meg  Valójában a telefonja webes szinkronizálást használt, és ezt törték fel

18 Bluetooth-os támadások?

19  A Cabir, és hozzá hasonló féregvírusok bluetooth-on keresztül fertőzik a telefonokat  A valóság az, hogy a férgek tényleg a bluetooth kapcsolatot használják a terjedésre  De a fertőzéshez minden esetben az kell, hogy a telefon tulajdonosa feltelepítse azokat a gépére.

20 Bluetooth-os támadások?

21  A vírusirtókhoz olyan jelzések érkeztek, hogy a Lexus és Prius modellek fedélzeti számítógépeit a bluetooth- on keresztül terjedő féregvírusok fertőzik  Az F-Secure tesztje azonban kimutatta, hogy a beépített bluetooth rendszer egyik nyilvános támadásra sem érzékeny

22 Bluetooth-os támadások?

23  A bluetooth-os kihangosítókat le lehet hallgatni a Car Whisperer segítségével  Valójában a bluetooth képes headsetek általában valamilyen egyszerű PIN kóddal kapcsolódnak a telefonhoz (pl. 1234)  A támadó ehhez a headsethez kapcsolódik hozzá, így beszélni tud a vezetőhöz, és hallja is őt  A támadás a gyenge PIN kód beállítást használja ki  Már számítógépek ellen is bevethető (bizonyos esetekben a driver nem használ PIN kódot a kapcsolódósához).

24 Tanulságok  A bluetooth biztonságos, egyik támadás sem a szabvány hibája miatt követhető el  A hiba mindig a megvalósításban vagy a felhasználóban van  Védekezni nagyon egyszerű:  Csak akkor használjuk a bluetooth-t, ha muszáj  Állítsunk be „bonyolult” PIN kódot  Csak akkor fogadjunk bármit a telefonra, ha biztosan tudjuk, hogy szükségünk van rá  A támadások egyre inkább a számítógépek bluetooth kapcsolatai ellen irányulnak.  Azért a jelenleg népszerű telefonok is sérülékenyek Bluetoothon keresztüli DoS támadásokra…

25 Tapasztalatok  Minden rendszer, hálózat, annyit ér, amennyit a leggyengébb láncszeme.  Minden informatikai biztonsági vezetőnek kötelessége lenne minden eshetőségre felkészülni.  Például a hordozható eszközök használatának szabályzatba foglalására is.  Ne felejtsék el tehát a hordozható eszközöket sem!

26 Köszönöm szépen! krasznay.csaba@kancellar.hu További információ a Kancellár.hu Kft.-ről a www.kancellar.hu oldalon.www.kancellar.hu


Letölteni ppt "Mobil eszközök biztonsága Krasznay Csaba Kancellár.hu Kft."

Hasonló előadás


Google Hirdetések