Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A technológia, a gépesítés és a készülék rendszerszemléletű tervezése Dr. Dulin László (IWE), 26.Hegesztési Konferencia, 2012 május 10-12.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A technológia, a gépesítés és a készülék rendszerszemléletű tervezése Dr. Dulin László (IWE), 26.Hegesztési Konferencia, 2012 május 10-12."— Előadás másolata:

1 A technológia, a gépesítés és a készülék rendszerszemléletű tervezése Dr. Dulin László (IWE), 26.Hegesztési Konferencia, 2012 május 10-12.

2 ÁLTALÁNOS MEGÁLLAPÍTÁSOK OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

3 A mai technikai, technológiai, anyag- felhasználási, közgazdasági feltételeket versenyképesen a hegesztés gépesítésével lehet megoldani. A gépesítéshez egymásra építkező részfeladatok sokaságát kell rendszertechnikailag egymáshoz illeszteni. OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

4 Kijelenthetjük, hogy az anyagtudomány, a hegesztés eszközei, az új technológiák és eljárások, az automatizálás gépészeti és villamos eszközei és rendszerei, a hardver és szoftver rendszerek úgy fejlődtek, hogy a huszonegyedik század első évtizedében minden gépesítéssel kapcsolatos igényre jó megoldás található. OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

5 Az elemzés/tervezés a technológiai tervezéssel kezdődik és a feladatorientált elrendezési-, gépészeti-, villamos és szabályozástechnikai tervek elkészítésével, a biztonságtechnikai és környezetvédelmi szempontok érvényesítésével folytatódik. OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

6 A TERVEZÉSKOR ÉRVÉNYESÍTENDŐ SZEMPONTOK 1.) A hegesztési feladatokhoz kapcsolódó kérdéscsoport OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

7 ● Érvényességi terület ● Előzetes feladatok - Alapanyagok - Hegesztési hozanyagok - Védőgázok - Engedélyezés - Hegesztő vizsgák - Hegesztési eljárás ● Kivitelezés - Hegesztési varrat előkészítése - Hegesztési alátét használata - Előmelegítés - Fűzés - Hegesztési pozíciók - Varrat felépítés - Gyök- és fedőréteg hegesztése - Hiányos hegesztések megakadályozása - Deformációk - Egyengetés ● Javítások ● Hegesztési varratok ellenőrzése ● Varratdokumentálás ● Felhasznált szabványok és előírások

8 2.) Az alkalmazandó gépészeti rendszerekhez (célgépek, robotok) kapcsolódó kérdéscsoport ● Hegesztendő munkadarab rajzdokumentációja ● Gyártási koncepció - Anyagellátás (beszerzés, raktározás, anyagmozgatás) - Megmunkáló gépek kiválasztása - Előgyártmányokra bontás - Fődarab összeállítás - Félkész termékek mozgatása, közbenső tárolása OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

9 - Végtermék összeállítása - Végtermék mozgatása, közbenső tárolása - Egyes komponensek kinematikai rendszerbe illesztése (pl. eljárásvariációk, pisztolycserék, huzalvisszavágás is) - Varratspecifikus mozgások meghatározása (vályúhelyzet, hozzáférhetőség) - Szimultánhelyzetek (többcellás rendszerek) - Szükséges tengelyszám (szabadságfokok) meghatározása - Hegesztő célgép/robot kiválasztása - Pályaelemek kiválasztása - Hegesztőkészülékek - Kezelőfelület és annak elhelyezése - Huzalellátás - Ütközésvédelem (pisztoly és rendszer) - Pisztolytisztítás, huzalvisszavágás - Ütemidők - Állásidők minimalizálása - Szenzorok (intelligens szenzor pl. mérés, pisztolyhelyzet) - Szabályozástechnikai alapelvek (pl. klímaberendezések is) OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

10 ● Gyártásszervezés - Layout - Ciklusidők és összehangolásuk (ütközésvizsgálat, munkadarab és szerszámcsere, paraméterváltás, pisztolylengetés, többrétegű varratok, rétegközi feladatok stb.) - Gyártási költségek számítása, elemző összehasonlítások - Betanulás időszükséglete - Személyzeti kérdések (oktatás, betanítás, minősítés, stb.) - Szerviz, távdiagnosztika - Programozás (off-, és online), programok tárolása ● Mérőeszközök ● Mérések és vizsgálatok, adatátvitel, adattárolás ● Termékazonosítás ● A gyártási folyamatok dokumentumai ● Munka és környezetvédelmi szempontok ● Felületkikészítés ● Felhasznált szabványok és előírások OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

11 3.) Forgatók, hegesztő készülékek kérdéscsoportja ● Emelő-, süllyesztő-, forgató berendezések - Elrendezés - Terhelés - Működtetés (betűző, szinkron) - Telepítési adatrendszer ● Szerszámcserét biztosító berendezések - Csatlakozások (forgatóhoz, készülékhez) - Terhelés OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

12 ● Hegesztő készülékek - Hegesztési eljárás - Részletes technológiai adatrendszer - Varratképzés, hegesztési sorrend, hőelvezetés, varratmegmunkálás, hőkezelés (előmelegítés hegesztés előtt és közben) - Varratminőség előírásai - Átvételre és vizsgálatokra vonatkozó előírások - Alapanyag és a felhasznált hegesztőanyag összetétele (elszívás szűrés) - Hegesztési Biztonsági Szabályzat - Hő okozta alakváltozások és belső feszültségek mértéke, azok okai és következményei (terhelések) OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

13 - Szerkezeti kialakítás (hozzáférhetőség) - Forgathatóság (helyigény) - Pontossági követelmények - Akadálymentes be- és kirakás - Megfelelő áramvezetés - Legkedvezőbb hegesztési helyzet - A hibás varratok javítása - Munkadarab méretellenőrzés - Munkadarab átadás-átvétel - Szerszámélettartam - Karbantartás, javítás, - Munka- és környezetvédelem ● Készüléktárolás OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

14 4.) NÉHÁNY PÉLDA OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

15 Egy elrendezési terv

16 2x70 méter hosszú, több célgépes, több készülékes gyártórendszer

17 Célgépes és robotos rendszer egy pályán

18 9-tengelyes célgép (részlet)

19 11-tengelyes robotrendszer (részlet)

20 bonyolult hegesztő készülék a forgatón

21 állítható tartó, szorító, előfeszítő elemek

22 5.) Összefoglalás A hegesztésgépesítés bonyolult követelményrendszere miatt a megrendelőnek és a tervezőnek együtt kell kidolgoznia/meghatároznia az előgyártmányok és a késztermékek hegesztéséhez alkalmazandó hegesztési eljárásokat. Közösen határozzák meg a készülékek, a ciklusidők, a méret, a méret pontosság követelményeit, a hegesztési feszültségek kezelésének módját, az elrendezés-telepítés adatrendszerét, az vonatkozó és alkalmazandó szabványok körét, a gyártási előírásokat, a gyártási költségeket, a próbahegesztés, az átadás-átvétel feltételeit, a munka- és környezetvédelmi követelményeket stb. Ezek ismeretében lehet csak a gépesítés tervezését elvégezni. OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

23 Az elképzelhetetlen, hogy egy bonyolult technológiai rendszer egyes elemeit egymástól teljesen független, a teljes rendszert összességében nem ismerő rész-intézmények szállítsák, és hiba nélkül teljesítsenek. OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

24 A folyamatos és hibamentes gépi hegesztésre a megrendelőnek is fel kell készülnie! Gépesítés esetén megváltoznak pl. az előgyártmányok tűrésértékei, az élelőkészítés pontossága. A nem gépesítet technológiákhoz képest megváltozik a munkadarab pozicionálásának pontossági igénye, a bevitt hő hatására bekövetkező elhúzódások megengedhető mértéke stb. Ezeket egyenként is nehéz kezelni, összességükben akár megakadályozzák a hegesztés gépesítésének sikerét. OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.

25 Köszönöm a figyelmet! OE_26. Heg.Konf._Dr.Dulin L.


Letölteni ppt "A technológia, a gépesítés és a készülék rendszerszemléletű tervezése Dr. Dulin László (IWE), 26.Hegesztési Konferencia, 2012 május 10-12."

Hasonló előadás


Google Hirdetések