Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kémiai egyenlet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kémiai egyenlet."— Előadás másolata:

1 A kémiai egyenlet

2 Mit kell tudnunk a felírásához?
1. Milyen kiindulási anyagokból, milyen termékek keletkeznek. Pl: hidrogén + oxigén  víz 2. Ismernünk kell a kiindulási anyagok és termékek képletét 3. A reakcióegyenletet rendezni kell – a reakcióegyenlet két oldalán az azonos atomok száma megegyezik. (Ez lényegében az anyagmegmaradás és egyben a tömegmegmaradás elvét jelenti.)

3 Fontos tudni: A képleteket az egyenletrendezés során nem változtathatjuk meg. 1-es együtthatót nem írjuk ki A kémiai egyenletet mindig balról jobbra olvassuk és értelmezzük.

4 Jó ha tudod! 1. Ha a reakcióba lépő anyagok mindegyike molekulából áll, egyszerűen a képletüket írjuk az egyenletbe: Pl. H₂ + Cl₂ -- > 2 HCl 2. Ha a reagáló anyagok között „végtelen” rácsos elem van (atomrácsos vagy fémrácsos) annak jelölésére a vegyjelét használjuk. Pl: C + O₂ -- > CO₂ vagy 2Mg + O₂  2MgO 3. Bár a kén S₈, a foszfor P₄ molekulákból áll, reakcióegyenletben megállapodás szerint a vegyjelüket (S vagy P) írjuk: Pl: S + O ₂  SO₂

5 Számítások reakcióegyenlettel:
1. feladat: Hány mól oxigén szükséges 40g kénpor elégetéséhez? 2. feladat: Hány darab kén-dioxid molekula keletkezik 40g kénpor elégetésekor?

6 számítások 3.feladat: Hány mól oxigén szükséges 80g metán tökéletes elégetéséhez? 4.feladat: 40g metán tökéletes elégetésével hány darab CO₂ és H₂O molekula keletkezik összesen?


Letölteni ppt "A kémiai egyenlet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések