Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza"— Előadás másolata:

1 Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
Școala Gimnazială “Borbély József” Săvădisla Profesor: Pataki Timea

2 Zrínyi Ilona

3 IV. Zrínyi Péter bán és Frangepán Katalin leányaként a horvátországi Ozaljvárban 
született.  1666. március 1-jén férjhez ment I. Rákóczi Ferenchez. I. Rákóczi Ferencnek és Zrínyi Ilonának három gyermeke született. 1667-ben született György nevű fiuk, aki azonban még csecsemőkorában meghalt, majd 1672-ben született Julianna nevű leányuk és 1676-ban másodszülött fiuk, Ferenc.

4 Nem sokkal Ferenc születése után, 1676. július 8-án meghalt I
Nem sokkal Ferenc születése után, 1676. július 8-án meghalt I. Rákóczi Ferenc. Az özvegyen maradt Zrínyi Ilonának sikerült elérnie a császári udvarnál, hogy ő maradhasson a gyermekei gyámja, jóllehet I. Rákóczi Ferenc halála előtt I. Lipót császár pártfogásába ajánlotta őket. Ez azt jelentette, hogy az ő kezelésében maradt a hatalmas Rákóczi vagyon és a várak, többek között Regéc, Sárospatak, Makovica és Munkács parancsnoksága. 

5 1682-ben feleségül ment a nála 14 évvel fiatalabb Thököly Imréhez
1682-ben feleségül ment a nála 14 évvel fiatalabb Thököly Imréhez. Cselekvő részese volt második férje oldalán a Habsburgok elleni kuruc felkelésnek. 1699-ben elkísérte férjét a török száműzetésbe. Nikomédiában halt meg, 1703-ban. Koponyáját fia maradványaival együtt,  Erzsébet-székesegyházban helyezték végső nyugalomra.

6 Versenyt is szerveztek a tiszteletére
A Zrínyi Ilona Országos Matematikai Verseny a Matematikai Tehetséges Gyermekekért alapítvány (MATEGYE) által 1990 óta megrendezett országos matematikai verseny. Indulói a magyarországi és a határon túli magyarul beszélő osztályos tanulók lehetnek.

7

8 Az első versenyen csak a kecskeméti iskolákból vettek részt, majd Bács-Kiskun megyére is kibővítették. 1992-től már egész Magyarország, 1995-től a környező országok diákjai is részt vehettek. A szervezők célja saját elmondásuk szerint a matematika népszerűsítése volt. Továbbá ezen kívül még azt is fontosnak tartják, hogy a verseny - ha csak egy kicsit is -, de a matematika ünnepe lenne, a versenyzők örömmel oldják meg a feladatokat. A Matekergő a verseny döntőjének újsága.

9 Köszönjük a figyelmüket !!!  


Letölteni ppt "Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza"

Hasonló előadás


Google Hirdetések