Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2016.május 3-4. Kedd- Szerda Esztergom

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2016.május 3-4. Kedd- Szerda Esztergom"— Előadás másolata:

1 2016.május 3-4. Kedd- Szerda Esztergom
Osztálykirándulás 9H 2016.május 3-4. Kedd- Szerda Esztergom

2 Az út: Kedden indultunk negyed kilenckor a Ranolder térről. Kísérőnk Hordós Csaba tanár úr volt. Az út kb. 2 órás volt, ezalatt jókat beszélgettünk és zenét hallgattunk, így jobban összekovácsolódtunk.

3 Rám-szakadék (Dömös)

4 Gran Camping, a szállásunk:
A túra után elfoglaltuk a szállást. Az ottani dolgozó elmondta a szabályokat.

5 Párkány (Szlovákia) Átsétáltunk a Mária Valéria hídon keresztül Párkányba. A Mária Valéria híd az esztergomi Prímás-szigetet és a szlovákiai Párkányt köti össze a Dunán. Az itt élők sokáig Csonka hídnak nevezték. A Mária Valéria nevet I. József lányáról, a főhercegnőről kapta. 1918-ig az átkeléskor vámot kellett fizetni. A II. világháborúban a németek felrobbantották a hidat. Az újjáépítése sokáig, fél évszázadig nem kezdődött meg, míg a 80-as években létrejött a Hídbizottság, akik kemény munkával Phare támogatásból végül elérték, hogy 99-ben megszülessen a kormányközi megállapodás a híd újjáépítéséről. A Párkányi, vagy Mária Valéria híd 2001 óta köti össze a Duna két oldalán elterülő két várost, Esztergomot és Párkányt.

6 Esztergomi Bazilika: Szerdán az esztergomi bazilikát néztük meg. Attila bácsi szervezett nekünk egy idegenvezetőt. Nagyon érdekesen beszélt. Először az altemplomot tekintettük meg, sok egyházbelit eltemettek ott pl: Mindszenty József esztergomi érsek

7

8 A bazilika megtekintése után elindultunk haza
A bazilika megtekintése után elindultunk haza. Az úton szinte majdnem mindenki aludt. Négy óra körül megérkeztünk Veszprémbe. Ott elbúcsúztunk és mindenki elment haza.

9 Készítette: Kálmán Vanessa
Köszönöm a figyelmet!  Készítette: Kálmán Vanessa


Letölteni ppt "2016.május 3-4. Kedd- Szerda Esztergom"

Hasonló előadás


Google Hirdetések