Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Maróti Péter egyetemi tanár, SZTE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Maróti Péter egyetemi tanár, SZTE"— Előadás másolata:

1 Maróti Péter egyetemi tanár, SZTE
Kvantumfizikai jelenségek és felhasználásuk az élet- (és orvos)tudományokban ...felismerésük és megértésük nélkül nem lehettek volna megalkothatók az alábbi diagnosztikus, terapikus és kutató eszközök a gyógyításban Maróti Péter egyetemi tanár, SZTE Javasolt olvasmányok: Maróti P. és Laczkó G.: Bevezetés a biofizikába, JATEPress, Szeged, 1998. Damjanovich S., Fidy J. és Szőlősi J.: Orvosi biofizika, Semmelweis Kiadó, Budapest 2006.

2 Új (kvantum) fizika szükséges ahhoz, hogy megértsük, és hasznosítsuk az alábbi területeket:
az elektronok fizikai-kémiai viselkedését atomokban és molekulákban (kémiai kötéseket, kölcsönhatásokat stb.), az atommagok jelenségeit (radioaktivitást, nukleáris reakciókat, sugárzás-terápiát stb.), az atommagokban, atomokban és molekulákban lezajló változások energetikai tükröződését és következményeit (spektroszkópiát) és a képalkotó eljárásokat az emberi testről ill. szerveiről (ikonográfiát), mivel a klasszikus (newtoni) fizika nem működik a mikrovilág ezen területein. Ezt fogjuk ebben az előadásban bebizonyítani.

3 Kvantumfizika: a részecskék és sugárzások fizikája
Atomerőmikroszkóp Egyfoton emissziós számítógépes tomográfia (SPECT) Pozitron emissziós tomográfia (PET) Konfokális mikroszkóp Elektronmikroszkóp Speciális mikroszkópok Elektron-paramágneses Rezonancia Spektroszkópia (EPR) Számítógépes tomográfia (CT) Magmágneses képalkotás (MRI) Magmágneses Rezonancia Spektroszkópia (NMR) Orvosi képalkotás Abszorpció, Fluoreszcencia, Foszforeszcencia Izotóptechnika Nukleáris medicina Lézerek Spektroszkópia Lumineszcencia Radioaktivitás Elemi részecskék Atommagfizika Elektromágneses sugárzások (Röntgen, fény, stb.) Kvantumfizika: a részecskék és sugárzások fizikája

4 Orvosi képalkotó eljárások
Anatómia Fiziológia Anyagcsere Molekula Orvosi képalkotó eljárások CT/Röntgen Ultrahang MRI PET Optikai Nanoszenzor

5 Digitális különbségi angiográfia (DSA)
A röntgen-felvételeket digitalizálják, majd egymásból kivonják. Egyszerű röntgen-felvétel, amely háttérként (alapul) szolgál. Kontrasztanyaggal készült röntgenfelvétel DSA kép Kontrasztkép - alapkép Kiváló képminőség!

6 Számítógépes tomográfia (CT)
Arteria renalis aneurysma Spirális CT felvétel Koronária CT-Angiográfia (CTCA)

7 Magmágneses képalkotás (MRI), anatomiai részletek
Multiple Sclerosis ProtonrezonanciaProtonsúlyozott felvételek transversalis sagitalis

8 Pozitron emissziós tomográfia (PET)

9 PET Lehetséges jövő: a gondola-taink is láthatóak lesznek idegenek számára?

10 Lézerek LASIK Ez a speciális fényforrás...
Laser-Assisted In Situ Keratomileusis Ez a speciális fényforrás... lehet különböző energiájú, színű és élettartamú. lehet nagyon kicsiny. lehet óriási (ipari) méretű . Szemészet National Ignition Facility Fogorvoslás

11 A macska bolhája puszta szem-mel Konfokális mikrosz-kóppal
egyszerű nagyítóval fénymikroszkóppal elektronmikroszkóppal

12 Elektronmikroszkópia
Transmissziós elektronmikroszkóp (TEM) Pásztázó elektronmikroszkóp (SEM) Szívizom (TEM) Trachea Epithelium (SEM)

13 Atomerő-mikroszkópia
Erythrocyte, vörös vértest Bakteriorhodopsin DNS .. és még számos modern mikroszkópiai eljárás az orvosi gyakorlatban és kutatásban. Ezekről (ill. fizikai alapjairól) szólnak a következő előadások!


Letölteni ppt "Maróti Péter egyetemi tanár, SZTE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések