Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Arany János.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Arany János."— Előadás másolata:

1 Arany János

2 Életútja Született: március. 2., Nagyszalonta Szülei: Arany György és Megyeri Sára Felesége: Ercsey Julianna

3 Tízen voltak testvérek, de csak ő, és nővére Sára, élte meg a felnőttkort. Visszahúzódó, félénk, érzékeny természete volt, amely őt gyermekkorától fogva jellemezte. Apja hamuba írt betűkön tanította meg írni és olvasni.

4 Iskolaévei : Szalontán tanult. Szülei anyagi helyzetének javítása miatt a tanulás mellett tanított is. Az iskolában lakott : Debreceni Református Kollégium Itt költészetet tanult.

5 1834. : egy évre segédtanítónak ment Kisújszállásra
1834.: egy évre segédtanítónak ment Kisújszállásra. Egy év múlva visszament Debrecenbe. Az osztály élére került, tanárai is felfigyeltek rá : önként elhagyta a kollégiumot.

6 Költészete 1842.: Szilágyi István buzdította az irodalmi munkásság folytatására. Idegen nyelvű műveket kezdett el fordítani : megírta az Elveszett alkotmány című művét, amit beküldött a Kisfaludy Társaság vígeposz pályázatára.

7 1846.: A Kisfaludy Társaság pályázatára megírta a Toldi című költeményt és megnyerte vele a pályázatot. Ettől kezdve kisebb költeményeket írt a Pesti Divatlapba.

8 Toldi Trilógia Három részből áll: Toldi (1846) Toldi Estéje (1854) Toldi Szerelme (1879) Petőfi a Toldi elolvasása után levelet írt Aranynak. Ebből később erős barátság szövődött.

9 Felesége Ercsey Julianna: November 19.-én házasodtak össze. Házasságukból két gyerek született.

10 Gyerekeik 1841.: Arany Juliska 1844.: Arany László decemberében tüdőbajban halt meg Juliska.

11 Szabadságharc Bujdosásra kényszerült.
Nagyszalontán jegyző volt, a harcokban nem vett részt. Bujdosásra kényszerült.

12 A szabadságharc után A világosi fegyverletétel után nem tartóztatták le. 1850: Letészem a lantot Ugyanebben az évben Tisza Lajos meghívta Gesztre tanítónak től a Nagykőrösi Református Gimnáziumban magyart és latint tanított.

13 Irodalmi Kinevezései 1858. December 15: hivatalos tagjává választotta az MTA július 15.: A Kisfaludy Társaság az igazgatójává választotta.

14 Walesi bárdok keletkezése
1857.: Ferenc József érkezése miatt felkérték Arany Jánost egy üdvözlőbeszéd írására : Általa indított Koszorú című lapjában jelent meg először.

15 Öregkora Öregkorában szeretett a Margit sziget tölgyfái alatt sétálni : megírja az Őszikék című versciklusát. Egy régi betegsége áprilisban újra fel lépett.

16 Halála Hallása és látása is romlani kezdett. Utolsó éveiben is műfordítással foglalkozott október 22-én hunyt el a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

17 Források

18 7.c Andronic Bíborka Faragó Attila Hegedűs Gábor Mildner Melissza Tomes Janka


Letölteni ppt "Arany János."

Hasonló előadás


Google Hirdetések